چالش‌های نظام حکمرانی صنعت خودروی کشور و ملاحظات واگذاری به بخش خصوصی

عصر خودرو- نگاهی به ذینفعان صنعت خودرو از قبیل شبکه تامین (قطعه سازان، تولیدکنندگان مواد اولیه و...) سیستم مدیریتی (سطح کلان دولتی و خرد بنگاهی) و مصرف کننده نشان می دهد که این صنعت قربانی تضاد منافع آنها شده است.

Monday 07 July 2025 - 15:58:00

به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو» به نقل از ایرنا، صنعت خودرو به واسطه سهم قابل توجه در اشتغال و تولید ناخالص داخلی کشور، همواره مورد توجه سیاست‌گذاران بوده است. با این حال، این صنعت در حوزه حکمرانی همواره با چالش‌ها و مسائل متعددی از جمله چارچوب قانونی و رگولاتوری نامناسب و غیرشفاف، وجود انحصار، محدودیت در انعقاد همکاری‌های بین المللی به دلیل تحریم ها و متعاقباً عدم دسترسی به فناوری های روز و کمبود منابع مالی مواجه بوده است.

این چالش ها بالتبع در قدرت رقابت پذیری پایین این صنعت و سهم اندک آن از بازارهای خارجی نمود یافته است؛ در واقع با نگاهی به ذینفعان صنعت خودرو از قبیل شبکه تامین (قطعه سازان، تولیدکنندگان مواد اولیه و ..)، سیستم مدیریتی (سطح کلان دولتی و خرد بنگاهی)، مصرف کننده و غیره، ملاحظه می شود که این صنعت قربانی تضاد منافع آنها شده است.

نمونه های چنین تضاد منافعی به وفور در مصاحبه ها، گزارش های مرتبط با صنعت خودرو و پرونده های قضایی اخیر ملاحظه می شود. هرچند وجود تضاد منافع میان بازیگران و ذینفعان یک صنعت امر غیربدیهی نیست، اما درک درست از منافع مشترک نهایتا موجب هم نوایی بازیگران می شود. اما در صنعت خودرو متاسفانه چنین رویه ای دیده نمی شود. این تعامل نادرست در نهایت موجب شده است که صنعت خودرو در طول عمر نزدیک به 50 ساله خود مسیر مشخص و واحدی نداشته باشد. مهمترین چالش های این صنعت را می توان به شرح موارد ذیل مورد توجه قرار داد:

عدم تکامل زنجیره ارزش صنعت

صنعت خودرو در ایران بواسطه عدم تکمیل زنجیره تامین در برخی از قطعات و مواد اولیه وابستگی بالایی به واردات دارد. این امر در کنار فقدان یک استراتژی صادرات گرا موجب شده صنعت خودرو با وجود ارزبری بالا، ارزآوری قابل توجهی در طی چند دهه گذشته نداشته باشد. در این بین، نوسانات ارزی ناشی از اعمال تحریمها نیز تامین قطعات از خارج را با مشکلات جدی مواجه ساخته و بر تاثیرپذیری این صنعت از شوک های خارجی افزوده است.

تحقیق و توسعه ناکارآمد

در حالی‌که تحقیق و توسعه سهم قابل توجهی از ارزش افزوده خودروسازان بزرگ جهان را تشکیل می دهد، خودروسازان داخلی توجه چندانی به این فاکتور مهم نداشته و از همین رو، تفاوت چندانی در فناوری های کلیدی خودروهای داخلی (نظیر موتور و سیستم انتقال قدرت) طی چند دهه گذشته مشاهده نمی شود. بی توجهی به بازارهای صادراتی و فقدان عنصر رقابت پذیری و از طرفی نبود همکاریهای بین المللی با خودروسازان معتبر، نیاز به تحقیق و توسعه و بروزرسانی فناوری های مرتبط با صنعت خودرو را کمرنگ تر ساخته است.

این در حالی است که صنعت خودرو در جهان شاهد یک گذار فناورانه از خودروهای فسیلی به سمت خودروهای برقی و سوخت پاک بوده و فرصت مناسبی برای خودروسازان داخلی برای همپایی فناورانه از طریق مشارکتهای برونمرزی با خودروسازان خارجی فراهم نموده است.

فقدان سیاست‌گذاری تحول گرایانه

با نگاهی به تاریخچه سیاست‌گذاری صنعت خودرو در ایران در طی سه دهه گذشته می توان دریافت که چهار مولفه تعرفه واردات و قطعات آن، قیمت گذاری، اسقاط و استاندارد، عمده موضوعات سیاستی صنعت خودروی کشور را تشکیل داده اند و دو عامل ایجاد فضای رقابتی و توسعه فناوری های روز در فضای سیاست‌گذاری این صنعت مغفول مانده بطوری که اساساً امکان رشد و توسعه فناوری در شرایط فعلی در آن وجود ندارد زیرا توسعه فناوری مستلزم سرمایه گذاری مداوم بوده که خود منوط به وجود یک چشم انداز بلندمدت روشن برای صنعت خودرو است. اما در عمل، عدم ثبات در سطح اقتصاد کلان و تعارضات در قوانین و سیاست‌گذاریها، تحقق هرگونه استراتژی توسعه صنعتی کارآمد را غیرممکن ساخته است. برآیند این نیروها نتیجه‌ای جز عدم سرمایه گذاری در زیرساخت‌ها و فناوری‌های مرتبط و لذا عدم تغییر در پلت‌فرم خودروهای، نرخ پایین داخلی سازی و گرایش خودروسازان به افزایش تولید خودروهای گران‌قیمت در پی نداشته است.

چرخه بسته مالکیتی در شرکت‌های خودروسازی

بخش قابل توجهی (بیش از 20 درصد) از سهام شرکت‌های خودروسازی بزرگ مانند ایران خودرو در اختیار شرکت‌های تامین‌کننده قطعات و شرکت‌های زیرمجموعه قرار دارد که این امر به شکل گیری یک چرخه بسته مالکیتی در این شرکت‌ها منجر شده است به طوری که خرید سهام شرکت مادر توسط زیرمجموعه‌های آن عملاً منابع داخلی خودروساز را به جای تامین سرمایه در گردش، به سمت صرف خرید سهام آن منحرف کرده است.

از طرفی واگذاری خودروساز به شرکت های قطعه ساز نه تنها موجب شکل گیری انحصار عمودی و خروج سایر قطعه سازان از صحنه رقابت خواهد شد که این رویداد با سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی در تناقض است، بلکه خودروساز را از اهداف اصلی به ویژه توسعه برند داخلی و توسعه فناوری دورتر خواهد کرد.

البته باید توجه داشت که وضعیت حال حاضر صنعت خودرو تنها ناشی از کمبودها و کاستی های این صنعت نیست و محیط کلانی که این صنعت در آن ایفای نقش می کند نیز لازم است مورد توجه قرار گیرد. چراکه در فضای پرنوسان سیاسی و اقتصادی کشور، صنعت خوردو با چالش هایی مواجهه شده که در وقوع آن ها بی تقصیر است.

ملاحظات واگذاری خودروسازی های دولتی

با توجه به رویکرد دولت مبنی بر واگذاری دو خودروساز به بخش خصوصی، ملاحظاتی به شرح ذیل لازم است مورد توجه قرار گیرد:

اهمیت تمایز قایل شدن میان مدیریت و مالکیت

مالکیت دولتی در صنعت خودروسازی دنیا امری غیرمتعارف نیست و در دنیا شرکت های بزرگ و موفق بسیاری وجود دارند که دولت در مالکیت آن ها سهم عمده ای دارد. اما لازم است بین مالکیت دولتی و مدیریت دولتی تفاوت قائل شد. چراکه یک مدیر دولتی در تصمیم های خود مجبور به رعایت موضوعاتی است که ممکن است با منافع مجموعه تحت امر خود هم خوانی نداشته باشد اما به دلایل مختلف مجبور به اجرای آنهاست. این شکل مدیریتی در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکلات صنعت خودرو است.

انباشت نیروی انسانی، تحمیل هزینه‌های کلان ناشی از سرمایه گذاری های غیرمولد و زیانده و ... از پیامدهای مدیریت دولتی است. اما مشکل مهمتر عدم ثبات در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری هاست. در عمده شرکت های دولتی با تغییر مدیریت، جهت گیری ها و برنامه های شرکت نیز تغییرات اساسی می کند و سیاست هایی که بخش بزرگی از زمان و منابع مالی شرکت را به خود اختصاص داده اند به حاشیه می روند.

ملاحظه حقوق مصرف کنندگان در خصوص قیمت خودرو

قیمت یک محصول تابع دو عامل است. نخست بهای تمام شده آن و دوم رقابت عرضه و تقاضا؛ بدیهی است در مورد عامل اول لازم است قیمت به گونه ای تعیین شود که خودروساز با زیان مواجه نشود، اما اینکه قیمت صرفا به تعادل عرضه و تقاضا سپرده شود، در بازار غیررقابتی و انحصاری کشور صحیح نیست و موجب تضییع حقوق مصرف کننده می شود. بدیهی است نباید انتظار داشت که خودرو پایین تر از قیمت تمام شده آن قیمت گذاری شود. اما خودروساز هم نمی تواند عدم تعادل در عرضه و تقاضا را دست آویزی برای افزایش قیمت قرار دهد.

در واقع شیوه آزاد گذاشتن قیمت ها در نهایت منجر به افزایش قیمت خودرو به اندازه ای می شود که بخشی از تقاضا به دلیل کاهش قدرت خرید از بازار خارج شوند و در نهایت در یک قیمت تعادلی عرضه و تقاضا به تعادل برسند. این رویه شاید برای برخی از کالاهای لوکس قابلیت توجیه داشته باشد، اما برای خودرو خیر. امروزه خودرو یک کالای لوکس نیست، یک کالای ضروری در سبد هر خانواده است و لذا نمی توان با رویه ذکر شده با آن مواجه شد. بنابراین نباید خودروساز را برای بالابردن قیمت آزاد گذاشت.

لزوم ممانعت از انحصار در صنعت خودرو

صنایع متعددی وجود دارند که دولت آنها را واگذار کرده، اما منجر به نتایج مثبت نشده و حتی بواسطه خروج دولت از تصمیم گیری، بخش خصوصی در جهت منافع خود حقوق مصرف کننده و صنایع پایین دست را نیز تضییع نموده است. بنابراین لازم است سازوکار درستی در واگذاری سهام و ورود بخش خصوصی در چارچوب های مشخص تعریف شود تا مشکلات صنعت خودرو پیچیده تر نشود. اگر قرار باشد شرکت های خودروساز واگذار شوند، اما سیاست های دولت نظیر سیاست های تجاری (واردات و تعرفه گذاری) و ... ثابت بماند، عملا یک رانت و انحصار بزرگ به بخش خصوصی اعطا شده است. در خصوص واگذاری ایران خودرو نیز لازم است ملاحظات به شرح ذیل مورد توجه قرار گیرد:

- از عمق داخلی سازی در صنعت خودرو کاسته نشود.

- خودروهای اقتصادی و ارزان همچنان تولید وعرضه شوند.

- انحصار در تامین قطعات بواسطه بسط عمودی رخ ندهد.

- از تعداد و تنوع شبکه قطعه سازی خودروساز کاسته نشود.

*پژوهشگران موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی

 

 

 

برچسب ها

صنعت خودروبخش خصوصیصنعت خودروسازی ایران
مطالب مرتبط بیشتر
آغاز تحویل کی‌ام‌سی ایگل هوش مصنوعی؛ پیشران آینده صنعت خودرو ایران‌ خودرو و امنیت؛ نگاهی چندلایه به گذشته، حال و آینده صنعت ملی خودرو تویوتا بزرگترین بازنده صنعت خودرو از تعرفه های ترامپ ویراژ دوباره خودرو در بورس کالا رفت‌و‌برگشت قیمتی در بازار مونتاژی‌ها تغییر در اجرای فرمول قیمت‌گذاری با هدف کاهش فاصله قیمت و هزینه تولید فراز و فرود تولید خودرو در سال 1403 تور کارخانه شیائومی به یک محل جذاب برای نسل جوان تبدیل شده واگذاری مدیریت ایران‌خودرو به بخش خصوصی، فرصتی تاریخی برای نجات این صنعت است رشد تولید خودرو، کانه‌های فلزی و فرآورده‌های نفتی در یک سال گذشته اردیبهشت 1404؛ نخستین نمایشگاه خودرو، قطعات، موتورسیکلت و آفرود در قم مشکلات صنعت خودرو قابل حل است، اما نیاز به تغییر نگرش دارد نگاهی به عملکرد لوکانو L7؛ این خودرو می‌تواند مشتریان سخت‌گیر ایرانی را راضی کند؟ قالیباف: دولت باید هرچه سریع‌تر از بنگاه‌داری خارج شود اتابک: وزارت صمت با خصوصی سازی خودروسازان موافق است برگزاری سمینار مهندسی یک راز یا نیاز در پارس خودرو مزایای خصوصی سازی این است که می توانیم به الگویی مشابه خودروسازی کره دست یابیم کسب رتبه دوم ناشران اوراق بهادار در صنعت خودرو و قطعات دیوان عدالت اداری رای هیات تجدید نظر شورای رقابت را متوقف کرد بخش خصوصی به دلیل نگاه اقتصادی در خودروسازی موفق خواهد بود حل 90 درصد مشکلات صنعت خودرو در گرو عدم دخالت دولت در مدیریت و قیمت‌گذاری است لوکانو L7 به صورت رسمی وارد بازار خواهد شد بررسی آخرین وضعیت ارتقای کیفیت تولید و فروش ایران‌خودرو خداحافظی علیمردان عظیمی از ایران خودرو بدون صنعت خودرو نمی‌توانیم به رشد اقتصادی 8 درصدی برسیم/ تامین ارز مورد نیاز خودروسازان ضروری است مافیا، پشت‌پرده نامه 140 نماینده مجلس در مخالفت با خصوصی‌سازی صنعت‌خودرو است؟ دبیر انجمن صنایع همگن قطعه سازی :اهلیت قطعه سازان بیشتر از سایرین است تابناک هم برای رسیدن به رشد هشت درصدی خواهان واگذاری مدیریت صنعت خودرو به بخش خصوصی شد فرجام «خودرو» با ترامپ نشان خدمت از شاه دریافت کردیم اولین گام تحولی دولت چهاردهم‌؟ خودروهایی که مردم از ما توقع دارند، هنوز تولید نمی‌شود رئیس‌جمهور جدید و سرنوشت صنعت خودرو پایان ماموریت ناتمام خصوصی‌سازی صنعت خودرو در دولت رئیسی واگذاری 5 مرکز معاینه فنی به بخش خصوصی برای اولین بار خصوصی‌ها، کم‌کاری دو خودروساز بزرگ را جبران کردند سرمایه گذاری بخش خصوصی در حمل و نقل پاک از اولویت‌های شهرداری تهران رشد 69 درصدی تولید خودرو در بخش خصوصی رقابت نابرابر بخش دولتی و خصوصی روغن‌سازها وبینار رایگان آشنایی با فناوری‌های کنترلی در نسل جدید گیربکس‌های اتوماتیک خودرو رشد 89 درصدی تولید خودرو توسط بخش خصوصی در 4 ماهه نخست سال واکاوی ریشه های شکست صنعت خودرو ایران یک ملت معطل چند نفر! دود سفید در آسمان ساختمان سمیه 3 گام بلند دو‌لت در مسیر تحول صنعت خودروسازی ضرورت سکانداری بخش خصوصی در صنعت خودرو حملات لفظی شخص اول اداره صنعت مملکت تا شب عید هم ادامه دارد 1402 و جنگ بقا در بازار بخش خصوصی روغن‌ موتور سازان اتاق بازرگانی به مثابه میانجی‌گر دولت و بخش خصوصی تاکید خطیبی بر نظارت کیفی از ابتدای زنجیره تامین بخش خصوصی، خودروساز زیان‌ده نمی‌خرد! معایب قیمت‌گذاری دستوری خودرو صنعت خودروسازی، اقتصاد جهان را از رکود خارج می کند فرجام شراکت خودروسازان در دوران پسادولتی قانون واردات خودرو از اواخر آذرماه اجرایی می‌شود عدم دخالت دولت در خودروسازی، کیفیت را افزایش خواهد داد لزوم واگذاری سهام دولتی ایران‌خودرو و سایپا به بخش خصوصی ابلاغ ضوابط جدید صدور مجوز بغل‌نویسی روی خودروهای وابسته به شرکت‌های خصوصی حمایت از صنعت خودرو با ایجاد بازار انحصاری نتیجه نداد اولین کنسرسیوم بزرگ بخش خصوصی در حضور معاون اول رییس جمهور اعلام موجودیت کرد برای حل مشکلات صنعت خودرو از توان بخش خصوصی استفاده شود ماموریت جدید رئیس جمهور به مخبر در حوزه صنعت افزایش 40 برابری شرکت‌های زیرمجموعه‌ خودروساز داخلی در 25 سال نمایشگاه اتومکانیکای استانبول برگزار شد نگاه به بخش خصوصی عزتمدانه نیست اعطای وام 50 میلیونی تعمیرات اتوبوس برای رانندگان بخش خصوصی واگذاری خودروسازان به بخش خصوصی بهترین راهکار برای رفع مشکلات صنعت خودروسازی است ضرورت اصلاح ساختار خودرو سازان تخصیص 200 هزار دوز واکسن به صنعت خودرو؛ در گام اول هامبل وان؛ یک نخستین در صنعت خودرو لغو تحریم ها، تحول را به صنعت خودرو برمی گرداند نیاز صنعت خودرو به 8 قطعه فناورانه الکترونیکی رفع شد بررسی مشکلات حمل و نقل جاده ای ونهاده های دامی درد صنعت خودرو دخالت دولت در این صنعت است استفاده از ظرفیت بخش خصوصی بازار خودرو را از انحصار خودروسازان خارج می‌کند خودروسازان خارجی با برنامه بلندمدت به ایران باز نمی‌گردند کاهش تعهدات معوق ایران خودرو به شش هزار دستگاه ایران خودرو، تحول بزرگی در صنعت خودرو ایجاد کرده است با تمام توان از ایران خودرو حمایت می‌کنیم هایما S7 پلاس با چه تغییراتی می آید؟ افتتاح خط تولید پنج قطعه «تارا» در شرکت پروزن البرز طرح ساماندهی صنعت خودرو بررسی شد مخالف انحصار در صنعت خودرو و قیمت‌گذاری دستوری هستیم وعده‌های خودرویی در اجلاس داووس بومی سازی صنعت خودرو از برنامه‌های جدی معاونت علمی است 3دلیل افول صنعت خودرو در دهه90 آمادگی وزارت صمت برای راه اندازی خودروسازی با مشارکت ایدرو و بخش خصوصی توانمند در آذربایجان شرقی بررسی طرح تحول بازار و صنعت خودروی سبک در نشست امروز کمیسیون صنایع مجلس ارائه پلتفرم مشترک برای خودروسازان خصوصی بازیافت لاستیک چه کاربردی دارد؟ اقتصاد دانش بنیان در صنعت خودرو با تمرکز بر فناوری‌های پاک در تولید قیمت‌های دستوری برای صنعت خودرو کشور زیان‌بار بود خودرویی که از 1988 تا کنون 936 کیلومتر حرکت کرده است! نقش روابط چین در صنعت خودرو چالش های تولید موتور در صنعت خودروسازی کشور تداوم واگذاری اموال در خودروسازی برگزاری 3 میز ساخت داخل با محوریت صنعت خودرو تا پایان سال مکانیسم بورس کالا می تواند صنعت خودرو را متحول کند همکاری تویوتا با 5 شرکت چینی برای توسعه صنعت خودروهای هیدروژنی 10 پرچمدار صنعت خودرو در آینده را بشناسید + تصاویر خودرو؛ مسأله روز! مردم فعلا برای خرید و فروش خودرو دست نگه دارند جهش تولید نیاز به تصمیمات بزرگ و منطقی دارد نگاهی به وضعیت تولید خودروسازان بزرگ در سال 98 ​ما از صنعت خودرو مراقبت می کنیم تعطیلی خطوط تولید صنعت خودرو برای جلوگیری از شیوع کروناویروس نتایج میزهای تعمیق ساخت داخل در صنعت خودرو چه بود و به کجا رسید؟ امیدی که هنوز به صنعت خودرو نرسیده است فن‌بازار صنعت خودرو راه‌اندازی می‌شود 5 محصول ایران خودرو ارتقای کیفی یافتند رونمایی از 15 محصول گلوگاهی صنعت خودروسازی گروه قطعه سازی کروز لوح زرین شرکت نوآور محصول برتر ایرانی را دریافت کرد کاهش تاثیر وام خودروسازان با تاخیر در پرداخت محمد حق پناهی فردا بر صندلی "ایکاپ" می نشیند طرح تبدیل محصولات ایران خودرو ویژه آبان ماه اعلام شد به روز رسانی تعهدات معوقه هفت محصول پر تیراژ ایران خودرو آینده ایران خودرو از فعال بودن مرکز تحقیقات می گذرد وعده وزارت صنعت برای تکمیل خودروهای ناقص عملی نشد با واگذاری مطلق خودروسازی‌ها به بخش خصوصی فساد در این حوزه ریشه‌کن خواهد شد شورای نگهبان به طرح ساماندهی صنعت خودرو ایراد گرفت شورای نگهبان به طرح ساماندهی صنعت خودرو ایراد گرفت اقدامات تاثیرگذار وزارت صمت برای اصلاح صنعت خودرو همگان باید برای بقای اشتغال صنعت خودرو به کمک بیاییم سلطان باواریا از کجا آمده؟! خصوصی‌سازی خودروسازان سخت است خصوصی سازی در بلند مدت به نفع صنعت خودرو است عدم استقبال از خودروهای تولیدی دانشگاه‌ مرگ بنیان‌گذار سیتروئن حفظ اشتغال 12 هزار نیروی انسانی توسط کروز قابل تقدیر است 301 نماد خودباوری صنعت ایران در شرایط تحریم است آمار خودروهای ناقص در پارکینگ خودروسازها اعلام شد راه نجات صنعت خودرو از زبان ویسه دولت نقدینگی خودروسازان را تامین کند زیرساخت‎های تجاری‎سازی صنعت خودروهای الکتریکی ایجاد می‌شود راهکارهایی برای تحقق شعار رونق تولید در صنعت خودرو ایران یک بازار بکر برای خودروسازها است سال 97، سال بی برنامگی دولت در صنعت خودرو دو راه پیش‌روی صنعت خودرو؛ اصلاح قیمت یا استیضاح وزیر صمت اختلاف ارزی بانک مرکزی و قطعه‌سازان نفس دوگانه‌سوزها به شمارش افتاد نقشه راه برای گذر از چالش‌های صنعت خودرو بی گناهی رئیس انجمن صنفی شرکت های امداد خودرویی کشور با رای برائت در دادگاه تجدید نظر برگزیت سخت در کمین صنعت خودرو تلاش مجلس برای اصلاح امور خودروسازان صنعت خودرو بین دو تحریم دفاع از کلیات طرح ساماندهی صنعت خودرو راه اندازی لیزینگ های فروش با مشارکت بخش خصوصی چسبندگی قیمت‌ها در بازار خودرو سایه ارزی بر صنعت خودرو راهکارهای حمایتی اما غیر مستقیم دولت از صنعت خودرو مجید مدنی و میرحکیم حسینی عضو هیات مدیره سایپا دیزل شدند ضرورت‌های مدارا با صنعت خودرو طلب هفت هزار میلیاردی قطعه‌سازان افول ابرقهرمان صنعت خودرو مدیرعامل شرکت آپکو تاکید کرد؛ تامین نقدینگی ارزی و ریالی راه موفقیت در جنگ اقتصادی مجلس به‌دنبال تدوین استراتژی خودرو طرح «ساماندهی صنعت خودرو» جایگزین «ساماندهی بازار» شد واگذاری مدیریت بزرگراه‌ها به بخش‌خصوصی در دستور کار وزارت راه گریز از چالش‌های صنعت خودرو اثر مثبت FATF بر صنعت خودرو امکان کاهش 40 درصدی مصرف سوخت توسعه بومی سازی فن آوری طراحی و ساخت قالب و ابزار در صنعت خودرو بخش خصوصی به کمک احداث پل عابر پیاده آمد افزایش سهم بخش خصوصی از واگذاریها رفع ممنوعیت واردات خودروهای هیبریدی، راه حل مدیریت مصرف بنزین در کشور 15 راهکار بازگشت آرامش به بازار خودرو تحریم، «استاندارد» را عقب انداخت بخش خصوصی در نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی وارد شود حمایت از بخش خصوصی واقعی راه نجات صنعت خودرو مهلت یکساله به خودروسازان برای اجرای استانداردهای جدید مدیریت صنعت خودرو باید از دولت به بخش خصوصی واقعی واگذار شود رسوایی‌های بزرگ شرکت‌های خودروسازی آماده‌ایم سنگال را به قطب خودروسازی در غرب آفریقا تبدیل کنیم فوت کوزه‌گری دنیای مینیاتوری‌ها خودرو نما، جشنواره‌ای برای آشتی هنر و صنعت سامورایی کم‌هیاهو برای چک کردن خودرو قبل از سفر چه کار‌هایی انجام دهیم؟ سهم 9 درصدی خصوصی‌ها از بازار بزرگترین تامین مالی بخش خصوصی در بازار سرمایه بخش خصوصی توان تبدیل به قطب سوم خودروسازی را دارد برنامه های ویژه سایپا در طراحی پلتفرم کسب درآمد 5 هزار میلیارد تومانی از پارکینگ‌های حاشیه‌ای آغاز بهره برداری از 30 پروژه در بخش حمل و نقل جاده ای همزمان با هفته دولت ظرفیت سی ان جی کشور به 44 میلیون مترمکعب رسید

ارسال نظرات


Back to top