رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات خبر داد:

جزیره کیش؛ پایلوت تحقیقات خودروهای خودران

عصر خودرو- نشست خبری رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس این پژوهشگاه برگزار شد.

Saturday 20 February 2021 - 15:25:00

جزیره کیش؛ پایلوت تحقیقات خودروهای خودران

به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از ایسنا، دکتر وحید یزدانیان صبح امروز(شنبه، دو اسفند) در نشستی خبری که به شکل مجازی برگزار شد، با اشاره به نقش مهمی که این مرکز در روند سازندگی کشور داشته است،‌ عنوان کرد: پنجاه سال پیش قدیمی‌ترین مرکز تحقیقاتی ارتباطات و فناوری اطلاعات در منطقه با همکاری مشترک دولت ایران و ژاپن پایه‌گذاری شد. فندانسیون خوبی در سال‌های قبل از پیروزی انقلاب با تلاش محققان گذاشته شد و در بعد انقلاب این موضوع استمرار پیدا کرده است.

فعالیت‌های این مرکز در دهه نخست انقلاب منجر به دستاوردهای بزرگی شده است. محصولاتی که نام آن‌ها آشنا است و تعداد قابل توجهی از این محصولات، ساخته شده و در شبکه ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور مورد استفاده قرار گرفته است.

وی با اشاره به برخی از این محصولات گفت: نمونه میکروکامپیوتر لاله را در سال 64 و همچنین پروژه مودم در سال 1360 نمونه‌هایی از آن‌ها هستند. پی‌سی‌ام‌های هشت کاناله که مورد نیاز کشور بوده است، در این مرکز ساخته می‌شود. در حوزه رادیویی نیز فعالیت‌های خوب و قابل توجهی انجام می‌گیرد. تحقیقات حوزه الکترونیک ما نیازمند دستگاههای آزماینده بردها بود و «میزان 2000» به همین دلیل طراحی و ساخته شد. در سال‌های 66 و 67 کشور در مسیر سازندگی نیازمند مراکز مخابراتی بوده و مطالعات سوئیچ آغاز می‌شود و مراکز بومی مخابراتی سوئیچ طراحی و ساخته می‌شود. مراکز تلفنی عصر و فجر باهدف دسترسی مراکز کم‌برخوردار به ارتباطات ساخته می‌شوند.

یزدانیان با اشاره به شرکت‌هایی که در حوزه ICT فعالیت می‌کرده‌اند و در حال حاضر دانش‌بنیان شده‌اند، گفت: این شرکت‌ها با استفاده از ظرفیت آزمایشگاهی مرکز شکل‌گرفته‌اند و با استفاده از نیروی انسانی که در مرکز تحقیقات مخابرات ایران در آن دوره فعالیت می‌کردند و بدنه تولیدکنندگان مخابراتی کشور را تشکیل می‌داده و می‌دهند.

وی ادامه داد: نسل‌های مختلف ارتباطات سیار وقتی وارد کشور می‌شود، پایلوت آن ابتدا در پژوهشگاه ارتباطات پیاده سازی می‌شود. طراحی‌هایی که انجام می‌شود، با همکاری‌ها و محوریت این پژوهشگاه بوده و است. نسل 2.5 وارد کشور می‌شود، نسل سه، چهار و نسل پنجم، این‌ها همگی رشد و بالندگی‌شان از مرکز تحقیقات مخابرات ایران بوده است.

رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: افتخار این مرکز این است که کار تحقیقاتی صرف انجام نداده و کاری انجام داده که در لبه تکنولوژی بوده و فعالان اجرایی کشور و کسانی که به دنبال توسعه کشور بودند، از این محصولات استفاده کرده‌اند. این مرکز فراز و نشیب طی کرده و در زمانی تقریباً تمام فعالیت‌های ICT ریشه در اینجا داشته است. در جشنواره‌های متعددی شرکت کرده و در آن‌ها درخشیده است. زمانی که جشنواره خوارزمی پایه‌گذاری شده، در ارکان آن حضور داشته و محصولات آن برنده شده‌اند و صدر حوزه پژوهش حوزه پژوهش کشور درخشیده و در مقاطعی هم البته در معرض بی‌مهری و کم‌مهری‌هایی بوده و به سمت ادغام و انحلال پیش‌رفته و خوشبختانه از این فراز و نشیب‌ها عبور کرده است.

یزدانیان با اشاره به تغییرات ساختاری این پژوهشگاه عنوان کرد: در حال حاضر مرکز تحقیقات مخابرات ایران، به پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات تبدیل شده است و پژوهشکده‌ها در آن مستقر شده‌اند. الان ما سه پژوهشکده کلیدی پژوهشکده ارتباطات، پژوهشکده فناوری اطلاعات و پژوهشکده امنیت داریم. در ساختار جدید ما موضوعاتی مثل هوش مصنوعی به عنوان یک مرکز افزوده شده، موضوع آموزش‌های تحول دیجیتال به عنوان یک مرکز ایجاد شده و مطالعات راهبردی اطلاعات و  فناوری ارتباطات و موضوعات اقتصاد دیجیتال در قالب یک مرکز ذیل پژوهشگاه تاسیس شده است و فعالیت‌های راهبردی را در حوزه مطالعاتی و رگولاتوری و اقتصادی در زمینه آینده‌پژوهی، پیگیری انجام می‌دهد.

وی با اشاره به دستاوردهای اخیر این پژوهشگاه گفت: نوسازی ساختاری این پژوهشگاه یکی از دستاوردهای ما بوده است و توانسته‌ایم با اقتضائات روز تا حدی ساختارها را تغییر دهیم و بر این باور هستیم که حتما باید مجدداً هم باید ساختارهای خود به ویژه ساختارهای پژوهشی را روزآمد کنیم که قابلیت پاسخگویی به نیازهای بخش را داشته باشیم.

یزدانیان با اشاره به گستردگی و دستاوردهای این پژوهشگاه گفت: این مجموعه بیش از 120 نفر عضو هیئت علمی دارد و بیش از 200 نفر پژوهشگر؛ علاوه بر اعضای هیات علمی در این مجموعه فعالیت می‌کنند. در ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی که امسال انجام شد، ما پیشرفت بسیار چشمگیری داشتیم و پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در بین دستگاه‌های تابعه ارتباطات و فناوری اطلاعات رتبه سوم را کسب کرده است. این ارزیابی توسط سازمان امور اداری و استخدامی کشور انجام شد و با بررسی فرآیندهای ما و دستاوردهای تخصصی و ... در بین دستگاه‌های تابعه ارتباطات و فناوری اطلاعات بعد از ستاد وزارت ICT‌ و بعد از شرکت‌ ارتباطات زیرساخت، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات رتبه سوم را کسب کرد که برای ما افتخار بزرگی است و ما معتقدیم که باید رتبه‌مان بالاتر نیز برود. 

وی با عنوان اینکه در این پژوهشگاه در حوزه شبکه ملی اطلاعات زمان و انرژی بسیاری صرف شده است، بیان کرد: یکی از بخش‌هایی که مطالعات گسترده‌ای در مورد شبکه ملی ارتباطات انجام داده است، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات بوده است و مستندات گسترده‌ای تهیه شده و در اختیار مراجع ذی‌صلاح گذاشته شده است و در این زمینه اسناد راهبردی تهیه شده است. با هدف ارائه فعالیت‌های انجام شده بخش ICT خصوصی و دولتی به ویژه با تمرکز بر بخش خصوصی، پیشران ارائه این محصولات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات بوده است. در پاییز امسال اولین نمایشگاه دستاوردهای شبکه ملی اطلاعات برگزار شد و طی روزهای آتی دومین نمایشگاه در همین هفته برگزار خواهد شد و دستاوردهای مربوط به شبکه عرضه خواهد شد. با توجه به شرایط و پروتکل‌های بهداشتی بازدید محدود است ولی دعوت‌نامه‌ها ارسال شده است.

رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به گزارش‌های رصدی که این پژوهشگاه برای وزات ICT آماده کرده است، عنوان کرد: بخش دیگر کار که طی یک‌سال و نیم اخیر انجام شده، گزارش‌های رصدی است. وزارت ICT‌ این مطالبه را  داشت که از روند تحولات ارتباطات و فناوری اطلاعات در جهان مطلع شود و موضوعات مبتلابه بخش در قالب گزارش‌های راهبردی تهیه و ارسال شود. حدود 15 و 16 گزارش رصدی وزین تهیه شده و در اختیار وزارت ICT‌ و مراجع ذی‌صلاح قرار گرفته است. بررسی تاثیر شیوع را در یک سال گذشته که باعث بر هم خوردن نظامات کسب‌وکار جهانی شده و ... را مورد بررسی قرار دادیم.

وی افزود: همچنین مدل‌های جدید رگولاتوری را ارائه کردیم و پیشنهاد دادیم که حتما باید مدل رگولاتوری ما تغییر کند و توصیه‌های مهمی در سیاست‌های تنظیمی بازار دیجیتال ارائه کردیم. مدل‌های ارزیابی کمی و کیفی محتوای الکترونیکی بومی را تهیه و تدوین کردیم. نیاز است که ما بدانیم محتوای بومی که در کشور تولید می‌شود را چگونه باید ارزیابی کرد و مدل‌های ارزیابی را پیشنهاد دادیم. در حوزه اینترنت اشیا، فرصت‌ها و چالش‌ها را بررسی کردیم و بستری‌های توسعه IOT‌ را ارائه دادیم. حکمرانی فناوری در عرصه دیجیتال عنوان گزارش دیگری است که ما تدوین و ارائه کردیم. همچنین راهبردهای توسعه خدمات رایانش ابری، موضوع بیگ‌دیتا و راهکارهای مقابله با قاچاق و سرقت گوشی تلفن همراه، موضوع احصاء طیف‌های فرکانسی مورد نیاز در نسل پنجم ارتباطات سیار،‌ مطالعات انسانی بخش 5G را انجام دادیم و به نهادهای سیاست‌گذار ارسال شده است.

یزدانیان ادامه داد: ما همکاری گسترده‌ای را با شرکت‌های تابعه وزارت ICT انجام دادیم و با ارتباطات زیرساخت تفاهمات گسترده‌ای داشتیم. پایلوت 5G برای نخستین بار طی سال گذشته و امسال با همکاری یکی از اپراتورها و یک اپراتور خارجی در پژوهشگاه راه‌اندازی شد. در بحث خودروهای خودران تفاهمات گسترده‌ای را با ستاد حمل‌ونقل داشتیم و جزیره کیش به عنوان پایلوت انتخاب شد و پروژه‌های تحقیقاتی را در زمینه خودروهای هوشمند تدوین کردیم که در حال اجرا است.

دکتر وحید یزدیان در پاسخ به سوالی در مورد فعالیت‌های پژوهشگاه در زمینه تحریم‌ها عنوان کرد: طی سال‌های متمادی یکی از نقش‌هایی که پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات داشته است، در زمینه موضوعات تحریمی بوده. البته ما دو نقش داشتیم یک نقش این است که خدمت فعالان بخش بگوییم که چه چیزهایی نیاز است که آن را از طریق وزارت ICT‌ انجام می‌دهیم. یعنی طی سال‌های مختلف، بر اساس نیاز بخش موضوع تحریم را بررسی کردیم و محصولات استراتژیکی که کشور به آن‌ها نیاز داشته را احصاء کردیم و خدمت دوستان عرضه کردیم. بخش دیگر برآورده کردن نیازها است که در این زمینه‌ها فعالیت انجام شده است.

وی ادامه داد: یکی از این نمونه‌ها، چون موضوعی است که مشمول مرور زمان شده است و از محرمانگی نیز خارج شده، موضوع تجهیزات «مالتی پلکسینگ پر ظرفیت نوری» است که برای افزایش ظرفیت شبکه انتقال کشور به شدت مورد نیاز بوده است. محصول استراتژیکی که در فیلد استفاده می‌شود و تحریم آن ضربه سختی را به شبکه ارتباطی زیر ساختی ما وارد می‌کرد. مطالعات در این زمینه انجام شد، محصولات ساخته شد البته با همکاری بخش خصوصی و ما زیرساخت‌های آزمایشگاهی خود را در اختیار بخش خصوصی قرار دادیم و همکاری می‌کردم. نمونه آزمایشگاهی ساخته شد و این نمونه با همکاری شرکت ارتباطات زیرساخت و شرکت مخابرات بهینه‌سازی شد و منجر به محصولی شد که بین اهل فن با عنوان DWDM و CWDM شد. DWDM در شبکه ارتباطات زیرساخت کشور در حال استفاده است و کشور در این زمینه خودکفا شده است. CWDM  هم در شبکه مخابراتی کشور استفاده می‌شود و به خودکفایی در این زمینه رسیده‌ایم.

وی افزود: برای سال آینده یک طرحی را با همکاری سندیکای صنعت مخابرات جلو می‌بریم. ما با سندیکای صنعت مخابرات وارد گفتگو شدیم و پیشنهاد ما برای سال آینده این است که در تولید و ساخت  10 محصول استراتژیک کشور همکاری مشترک داشته باشیم. در این زمینه سندیکای صنعت مخابرات پیشنهاداتی را برای ما فرستادند و در ابتدای سال آینده این 10 محصول را به عنوان 10 محصول مشترک اعلام خواهیم.

رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص فعالیت‌های این پژوهشگاه در زمینه فناوری بلاک چین گفت: در زمینه بلاک‌چین، مطالعات آن را انجام دادیم ولی در زمینه عملیاتی کردن آن ما پیشنهاد و محصول خاص آن را به دوستان در دو زمینه ارائه کردیم. یکی در زمینه جلوگیری از سرقت گوشی تلفن همراه بود و مدلی که ما ارائه کردیم، مدل بلاک‌چین بوده است. مدلی را برای ردیابی گوشی‌های مسروقه با استفاده از بلاک‌چین ارائه کردیم و به سازمان تنظیم مقررات ارسال کردیم. معاون محترم دادستان هم تشریف آوردند و این مدل مورد استقبال این عزیزان هم قرار گرفت که انشالله در سازمان تنظیم مقررات این مدل پیاده‌سازی خواهد شد.

وی ادامه داد: در حوزه فاینانس و اقتصادی نیزبا توجه به اقتصاد تحریمی یک مدل اقتصادی برای تهاتر باند ارائه کردیم که آن مدل هم بر اساس بلاک‌چین بوده و این الگو را نیز در اختیار شرکت ارتباطات زیرساخت ارائه کردیم.

دکتر یزدیان با اشاره به اقدامات در حوزه هوش مصنوعی گفت: ما در پژوهشگاه فعالیتی را تحت عنوان «ذائقه‌سنجی» انجام می‌دهیم، سایت‌های پربازدید را تحلیل می‌کنیم و ترندهای داغ آن را استخراج می‌کنیم. برخی از شبکه‌های اجتماعی را ما تحلیل می‌کنیم و گزارش موضوعاتی که در این شبکه‌ها داغ می‌شود را تدوین می‌کنیم. همچنین در این زمینه گزارش‌های سفارشی نیز انجام می‌دهیم. مثلا ممکن است موضوعی مشکل مبتلابه کشور باشد مثل یک موضوع اقتصادی در کشور، ما این تحلیل و ذائقه‌سنجی را انجام می‌دهیم و نتایج آن را به صاحب‌نظران موضوع عرضه می‌کنیم. در این تحلیل‌های بیگ‌دیتا از هوش مصنوعی استفاده می‌کنیم که در پژوهشگاه به عنوان سامانه ذکاوت شناخته می‌شود.

وی ادامه داد: برای کاربرد AI‌ ما مطالعاتی را به صورت داخلی انجام می‌دهیم، همچنین در حال مکاتبه با دستگاه‌های اجرایی کشور هستیم. AI در کشور ما مغفول است. می‌تواند تحول در کشور ایجاد کند و آگاهی در مورد آن کم است. بخشی از فعالان بخش خصوصی در حال استفاده از این فناوری هستند ولی در بخش خصوصی نیز استفاده از این فناوری زیاد نیست. سرویس‌هایی که دستگاه‌های کشور ارائه می‌کنند با استفاده از هوش‌مصنوعی هدفمندتر می‌توانند باشند. بخشی از فعالیت‌های ما در این مرکز به این فرهنگ‌سازی در این زمینه برمی‌گردد.

وی افزود:‌ ما در کشور داده تولید می‌کنیم ولی این داده‌ها را در مرحله اول ناشناس نمی‌کنیم و دیگری اینکه داده‌ها دسته‌بندی نمی‌شود و در اختیار افراد قرار داده نمی‌شود. بخش دوم فعالیت ما تعامل با بخش‌های مختلف است و ما در حال انتقال داده‌ها با مرکز هوش مصنوعی خودمان هستیم تا داده‌های ناشناس شده و دسته‌بندی شده را برای استفاده بخش‌های مختلف کشور آماده کنیم. فعالیت دوم این مرکز استفاده از داده‌های اپراتوری است که در حال انجام است. با آزادسازی داده‌های سایر دستگاه‌های اجرایی و آماده‌سازی زیرساخت‌های داده‌ای، این فعالیت در آینده بیشتر انجام می‌شود. فعالیت سوم زیرساخت پردازشی و پروژه‌ای است که آن را با دانشگاه امیرکبیر تحت عنوان ابررایانه سیمرغ انجام می‌دهیم که تا پایان سال ارائه سرویس این ابر رایانه انجام خواهد گرفت.

رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به صحبت‌هایی که در خصوص مضرات 5G مطرح می‌شود، عنوان کرد: نمی‌توان روند توسعه کشور را با این بهانه‌ها متوقف کرد. در زمینه فناوری 5G ما در حال انجام مطالعات هستیم و به هیچ‌گونه جمع‌بندی در خصوص مضر بودن این فناوری نرسیدیم. ما مدعی نیستیم که هیچ مطالعه‌ای در این زمینه نیست. در این نقطه‌ای که هستیم برخی نظرات در این زمینه وجود دارد ولی نمی‌توان با این بهانه‌ها روند توسعه را متوقف کرد.

وی به آغاز مطالعات در زمینه 6G اشاره کرد و گفت: در پژوهشگاه مطالعات خود را با دانشگاه‌ها آغاز کردیم. این مطالعات در لبه تکنولوژی و جزو موضوعات داغ هستند. به لحاظ دانشی، دانش توسعه این فناوری تفاوت‌های اندکی با نسل‌های پیشین خود دارد. مقدمه مطالعات این فناوری به صورت پروپوزالی در حال آماده‌سازی است و از فروردین سال آینده آغاز خواهد شد.

دکتر یزدیان در خصوص فعالیت‌های پژوهشگاه در زمینه IOT یا اینترنت اشیا گفت: یک‌سری ملاحظات امنیتی در جهان در خصوص IOT وجود دارد و مطالعات مختلفی در مورد آن انجام شده است. با همکاری سازمان فناوری اطلاعات ما موضوع اطفا حریق جنگل‌ها از طریق این فناوری را به جدیت پیگیری کردیم و در اختیار شرکت‌های بخش خصوصی قرار دادیم. برای اینکه فناوری IOT‌ در کشور توسعه پیدا کند، نیاز به مطالعات امنیتی وجود دارد. ما برخی مطالعات را انجام دادیم و در اختیار مسئولین قرار دادیم و توسعه IOT در آینده در کشور انجام خواهد گرفت.

وی به پایلوت خودروهای خودران در جزیره کیش اشاره و خاطرنشان کرد:‌اتفاقی که در کیش حوزه خودروهای هوشمند در حال انجام است، عملا کاربردی از IOT است. در حال توسعه خودروی خودران هوشمند در جزیره کیش با همکاری ستاد حمل و نقل هوشمند هستیم و منطقه آزاد کیش،‌ عملا پایلوتی برای این موضوع است. این فناوری با توجه به موضوعات امنیتی در کشور گسترش پیدا خواهد کرد و مشکل خاصی هم در این زمینه وجود ندارد، فقط یک ملاحظاتی است که باید به آن‌ها توجه شود.

رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن تشریح مراحل دستیابی به این فناوری گفت: توسعه خودرو خودران هوشمند، مراحل مختلفی دارد. با سایپا به تفاهم رسیدیم که در زمینه خودرو هوشمند همکاری داشته باشیم. مرحله اول در توسعه خودرو خودران هوشمند، استفاده از ماژول‌های هوشمند در خودروهای فعلی است که  خودرو از یک خودرو مکانیکی به خودرو الکتریکی تبدیل شود و ماژول‌های الکتریکی روی آن نصب شود. مرحله بعد خودرو تمام الکتریکی است که همچنان از راننده استفاده می‌کند. بعد از این مرحله کم‌کم هوشمند سازی اتفاق می‌افتد و ماژول‌هایی که در اختیار راننده است حذف شده و ماژول‌های هوشمند به آن اضافه می‌شود و نهایتا در یک بازه زمانی مثلا ده ساله ما به یک خودروی خودران دست پیدا می‌کنیم.

وی افزود:‌ما در این مسیر قدم اول همکاری را با سایپا برداشتیم و برای الکتریکی کردن یک سری ماژول‌ها اقدام کردیم و طراحی یک‌سری ماژول‌ها، پک‌کردن ماژول‌ها و ... شروع کردیم. آن‌ها در حال الکتریکی کردن یکی از محصولاتشان هستند که ما برای بهینه کردن آن اعلام آمادگی کردیم. اندک اندک در این مسیر پیش خواهیم رفت و حداقل پنج تا 10 سال نیاز داریم تا به خودرو خودران هوشمند برسیم.

دکتر یزدیان به اقداماتی که در حوزه فضا در پژوهشگاه انجام شده اشاره کرد و گفت:‌ تارگت و هدف ما ماهواره ژئو است ولی ما در زمینه ماهواره لئو نیز کارهایی انجام دادیم و این مطالعات را گامی می‌دانیم برای رسیدن به ماهواره ژئو. دو پروژه ایستگاه زمینی و محموله مخابراتی باند KU برای ماهواره ناهید 2، پروژه‌ای بود که در اواخر سال 95 شروع شد و امسال به طور کامل به پژوهشگاه فضایی تحویل شد. این محموله مخابراتی هر روز از فضای بالای کشور عبور خواهد کرد. طراحی به این صورت ست که ماهواره در دید دو ایستگاه زمینی قرار بگیرد و ارتباط بین این دو ایستگاه را برقرار کند. این پروژه را ما تحویل پژوهشگاه فضایی دادیم. بنابراین ایستگاه زمینی و محموله مخابراتی باند KU برای نخستین بار در کشور پروژه‌اش تعریف، اجرا و تحویل شد.

وی ادامه داد: پروژه دیگری که در حال انجام هستیم مدل مهندسی تک ترنسپوندری باند KU است و مدل کیفی دو ترنسپوندری باند KU برای ماهواره‌های زمین آهنگ است. به دانش فنی مدل مهندسی تک ترانسپوندری رسیدیم ولی برای دو ترنسپوندری اول باید مدل کیفی را توسعه بدهیم و بعد سراغ مدل مهندسی برویم. این پروژه طراحی و ساخت آن انجام شده و در حال تست است. 60 تا 70 درصد تست‌ها با موفقیت انجام شده ولی فرآیند این تست‌ها طولانی است. این موضوع گام مهمی در زمینه توسعه دانش کشور در زمینه ماهواره‌های زمین آهنگ است و پیشران توسعه ارتباطی کشور خواهد بود.

رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در پایان در خصوص لزوم انتخاب نحوه حکمرانی فضای مجازی گفت: در زمینه حکمرانی فضای مجازی ما باید تکلیف خودمان را مشخص کنیم که ببینیم کجای طیف قرار گرفته‌ایم. می‌خواهیم حکمرانی بر فضای مجازی داشته باشیم؟ حکمرانی در فضای مجازی داشته باشیم؟ یا حکمرانی از طریق فضای مجازی داشته باشیم. مطالعه‌ای که ما انجام دادیم نشان داد که این سه مفهوم در دنیا وجود دارد و کشورهای مختلف دنیا یکی از این سه مسیر را انتخاب کرده‌اند. تنوع دیدگاه در مورد این موضوع در کشور ما وجود دارد و این تنوع دیدگاه و انتخاب‌های متعدد به توسعه کشور لطمه خواهد زد. بالاخره باید بررسی انجام دهیم و یک الگو را انتخاب کنیم و انجام انتخاب نیازمند بررسی‌های کارشناسی است. ما به دنبال کرسی حکمرانی فضای مجازی رفتیم و در این مجموعه این کرسی را افتتاح کردیم. سلسله نشست‌های حکمرانی فضای مجازی را در کشور برگزار کردیم و خوراک فکری برای آن‌ها فراهم کردیم. پروژه حکمرانی فضای مجازی را نیز در پژوهشگاه آغاز کردیم و تا یک ماه و نیم آینده نتایج این پروژه به عنوان یک سند منتشر خواهد شد. البته ما در پژوهشگاه سند تحول دیجیتال را نیز با همکاری یکی از دانشگاه‌های بزرگ کشور تعریف کردیم و در اختیار وزارت ICT قرار دادیم.

برچسب ها

فناوری خودروییمنطقه آزاد کیشخودرو خودران
مطالب مرتبط بیشتر
توسعه کشور از مسیر تولید فناورانه، رشد فناوری و دانش فنی می‌گذرد ارزیابی نیازمندی‌های فنی راه‌اندازی خودروی متصل کشور اختصاص 1000 لیتر بنزنین رایگان برای هر سفر زمینی به کیش طرح تردد استانیِ خودروهای مناطق آزاد کیش و قشم به هیات دولت رسید توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست، پایه و اساس خودروسازی روز جهان محدودیت ورود پراید و پیکان به جزیره کیش تکذیب شد ایراسپیدر ام‌کی4؛ نخستین خودرو مسابقه‌ای پرنده سرنشین‌دار جهان+عکس رادارهای خطی در خودروهای فونیکس: انحراف ناپذیر! دوچرخه الکتریکی جایگزینی مناسب برای وسایل باربری مهمترین رسالت خودروسازی ها، تجاری کردن فناوری های نوین است جنسیس جی وی60؛ اولین خودروی جهان با سامانه ورود "تشخیص چهره"+عکس اجرای طرح فناورانه مدیریت چرخه عمر محصول در ایران‌خودرو دونکروورت اف22؛ 750 کیلو بهتر از بوگاتی ویرون! +عکس ساخت خودروی برقی دو نفره در پارک فناوری سمنان جعبه دنده های مدرن ایتون در کنار پیشرانه های کامینز عقب نشینی اپل از پروژه خودروی خودران لیوکس انیمال؛ نخستین خودرو مبتنی بر گیاه! + عکس شیشه خودرو جدیدی در راه است خودروهای بدون راننده؛ ترسناک یا لذت‌بخش؟! هوشمند سازی خودروها در ایران خودرو سایپا آینده فناورانه صنعت خودرو را کلید زد جلوگیری از بخار شیشه های خودرو با فناوری نانو در طراحی و تولید خودروهای برقی تمرکز سایپا روی خودرو های کار است آزمایش تاکسی پرنده برقی در دبی معرفی توانمندی دانش‌بنیان‌ها در حوزه ساخت خودروهای آینده ورود سرامیک نسوز ایرانی به صنایع برق و الکترونیک و خودروسازی رویداد فناورانه خودروهای آینده (2) توسعه خودروهای هیدروژنی درخواست سعید محمد از وزیر صمت برای واردات 8200 خودرو افتتاح پروژه ملی آزمایشگاه سازگاری الکترومغناطیس خودرو در مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک عصر "اتومبیل شخصی" رو به افول است؟ تاسیس پردیس علم و فناوری خودرو صنایع خودروسازی را تقویت می‌کند خودروسازی ایران نیازمند فناوری‌های نوین است خودروسازی جهان در مسیر تسلایی شدن پردیس تخصصی فناوری و نوآوری خودرو در کشور تاسیس شود فناوری جدید خودروساز ژاپنی فقط به احترام دوچرخه سواران! + عکس ورود خودرو به کیش محدود شد آیا این پروژه چالش های موجود درباره شارژ الکتریکی ها را پایان می دهد؟ + عکس مینی‌‌‌بوس خودران اینتل یارانه سوخت به حساب 60 هزار کیشوند واریز شد جزییات اجرای طرح باز توزیع بنزین در کیش تشریح شد تولید لنت‌ ترمز خودروها با ضایعات کشاورزی برترین‌های نمایشگاه CES 2022 تاکسی هوایی با سرعت 220 کیلومتر ریل‌گذاری توسعه خودروهای متصل به شبکه ارتباطی اختصاص سهمیه بنزین فقط با کارت کیشوندی سوناتا و کی5 را هزاران تکه کنید! توسعه دهندگان سیستم عامل خودرو حمایت می‌شوند اختراعات خودرویی جدید تسلا ثبت تخلفات ثابت و متحرک در کیش هوشمندسازی شد فناوری جدید مزدا در تشخیص سلامت راننده رویای ماشین های خودران به واقعیت نزدیک تر می‌شود نیمی از شما هرگز از امکانات و فناوری های جدید روی داشبورد خودرو استفاده نمی کنید ردیابی فرسودگی قطعات خودرو در آینده چهار دگرگونی در خودروها در یک دهه گذشته بهره‌برداری از فناوری امضای دیجیتال گسترش چراغ های آینده گرا در خودروها هشدار چین درباره خطرات امنیتی خودروهای هوشمند اجاره کامارو در کیش سهم «فکر» در خودروسازی توسعه فناوری داده‌برداری سه‌بعدی برای تولید خودروهای خودران سطح 4 و 5 جاده های هوشمند آینده؛ از خورشیدی تا خودترمیم! +عکس لئو کوپه؛ ملاقات با یک هایپرکار الکتریکی پرنده +عکس توسعه قوای محرکه محصولات ایران خودرو از ارتقا تا پیشرانه های روز ضرورت افزایش همکاری مشترک سایپا با نیروی دریایی ارتش اجاره ماشین در کیش بدون چک انقلاب پرینتر سه‌ بعدی در صنعت خودروسازی آیرو؛ خودرویی الکتریکی که آلودگی خودروهای دیگر را پالایش می‌کند! +عکس آلفا ولف پلاس؛ سطح متفاوتی از تجربه طبیعت با کمپ ماژولار + عکس رونمایی از خودرویی که آلودگی‌ها را می‌خورد و هوا را پاک می‌کند روسیه خودروی برقی پرنده 6 نفره ساخت پیش‌بینی رشد خودروهای انرژی جدید تشویق دولت‌ها به خرید خودروهای برقی خودروهای پرنده تا 2024 می‌آیند فناوری‌های آینده در صنعت خودرو کاهش خروج ارز از کشور و وابستگی صنعت خودروسازی با جوش‌های نانویی شارژ بی‌سیمی خودروها در بزرگراه هیاهوی خودروهای برقی پاکبان‌های خودران به خیابان آمدند استفاده از مستربچ‌های نانویی ایرانی در صنعت خودروسازی تصویب قانون برای تردد خودروهای خودران در انگلیس خودرویی خارق العاده برای رهایی از ترافیک + عکس آلودگی صوتی در جزیره کیش موجب توقیف هفت روزه خودرو می‌شود تولید خودروی هوشمند خورشیدی در کشور ثمرات همکاری نهادهای نظامی با خودروسازان بی‌میلی به خودروهای خودران ممنوعیت ورود خودرو ساکنان و گردشگران به کیش از 25 اسفند انعقاد تفاهم نامه برای ساخت خودروی برقی در کیش تولید خودروهای هوشمند؛ کمتر از 10 سال آینده بی‌ام‌و به رایانش کوانتومی روی می‌آورد شرایط نقل و انتقال خودرو ما بین مناطق آزاد چیست داشبورد دیجیتال خودرو ساخته شد سیستم هشدار دهنده‌ای برای جلوگیری از جاماندن کودک در خودرو طراحی ایرانی نرم‌افزار مدیریت شارژ در خودروهای برقی تحویل دارو با خودروهای خودران سبز در انگلیس کاهش نویز داخل خودرو تا 90 درصد با فناوری جدید چین در پی خودکفایی فنی خودرو هیوندای خودروی "ترانسفورماتور" تولید می‌کند! ارز دیجیتال راهکار مناسبی برای واردات خودرو به کیش است اتصال خودروها در استرالیا اولین واحد تولید رایانه‌های آماده در خودروهای خودران ساخته شد همکاری‌دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم با ایران خودرو جهت توسعه محصولات با رویکرد فناورانه همکاری فورد با اینتل برای توسعه فناور‌ی‌های جلوگیری از تصادف آغاز آزمایش خودروی خودران اتوایکس در کالیفرنیا جالب‌ترین خودرو دنیا چه ویژگی‌هایی دارد؟ توسعه همکاری ایران خودرو با دانشگاه علم و صنعت در حوزه ‌های فناورانه محققان دانشگاه امیرکبیر پارچه‌ کیسه هوای خودرو تولید کردند ساخت دستگاه شبیه‌ساز نورخورشید برای تست قطعات خودرو سامانه کاهش 75درصدی آلودگی خودرو تولید شد سنسور رعایت فاصله بر روی خودروهای کرمان نصب می‌شود لاستیکی که خودش را تعمیر می‌کند دستگاه جمع آوری میکروپلاستیک‌ها از تایرهای خودرو! کاربردی شدن 4 قطعه نانویی در خودروهای ساخت داخل هواوی به توسعه خودروهای 5G کمک می کند فناوری های ساخت ماشین ابراز بومی شد سیستم هوشمند پارگی "تسمه تایم خودرو" اختراع و تجاری‌سازی شد سیستم کروز کنترل هوشمند چه تفاوتی با کروز کنترل معمولی دارد؟ استفاده از ماشین‌های بدون سرنشین با فناوری اینترنت 5G ممنوعیت استفاده از خودروهای شخصی در مبادی ورودی فرودگاه و بندرگاه کیش عرضه 4 محصول نانو برای صنعت خودروسازی ساخت دستگاه لایه بردار با کاربرد در صنایع فضایی و خودرو تولید نیروی بیشتر با موتورهای دارای تکنولوژی GDI طراحی داشبورد سه بعدی برای خودروها 5 فناوری که تا 3 سال آینده در خودرو‌ها به‌کار گرفته می‌شود خودروهای خودران بر برف و مه غلبه می‌کنند همکاری هیوندای و کیا برای ایجاد سامانه تغییر دنده! شناسایی خطرات جاده با سیستم هوش مصنوعی صوتی لالایی مخصوص پخش در خودروهای برقی ساخته شد برترین های مسابقات اتومبیلرانی «شتاب» جزیره کیش معرفی شدند تولید پیچ اختصاصی تایر خودرو برای مقابله با دزدان پلتفرمی که صندلی عقب تاکسی را به اتاق کار تبدیل می کند "سایبرتراک" تسلا در دسترس نخواهد بود خودروهای خودران، نیاز فردای کشور خودروی برقی باریکی که از حجم ترافیک می کاهد راه حل دختر 14 ساله برای نقاط کور خودروها آپشن «کروز کنترل» چیست؟ پیمایش 900 کیلومتر با یک بار شارژ! برف پاک کن خودروها آب و هوا را گزارش می کنند فناوری خودروهای خودران مقررات خاص رانندگی در کیش محدودیت واردات خودرو به کیش همچنان باقی است دستگاه تصفیه هوای خودروهای خودران ماجرای مبهم مجوز 2 ماهه تردد خودروهای مناطق آزاد پیام های هشدار سه بعدی برای رانندگان توسعه می یابد تخلف گمرک در صدور مجوز دو ماهه تردد خودروهای مناطق آزاد استثنائی برای تردد ماشین‌های خارجی‌ به داخل کشور نیست صنعت خودرو، تخت‌گاز به سمت فناوری گذر موقت خودروها از کیش به داخل کشور بلامانع است مقایسه قیمت خودروهای مناطق آزاد با سایر نقاط کشور خودروهای خودرانی که میلیاردها مایل رانندگی کرده‌اند تبادل فناوری بین فولکس واگن و فورد برای توسعه تکنولوژی جدید خودرویی که با حال و هوای سرنشینان هم‌خو می‌شود 10 فناوری شگفت‌انگیز خودرو‌های روز جهان را بشناسید کنترل خودرو از سوی راننده با کمک فناوری بومی و یک تماس تلفنی فناوری جدید نیسان رانندگی را بهتر می کند نمایشگری که بین رانندگان ارتباط برقرار می کند فناوری خودران نیسان آپدیت می شود تفاوت سه سامانه کمکی مرتبط با خطوط در خودروهای مدرن امروزی کیش بدون ماشین پلیس می‌شود؟ روش کم‌هزینه‌ای برای متحول کردن آینده خودروهای خودران خودروهای ولوو جاده‌های لغزنده را به یکدیگر اطلاع می‌دهند مذاکره برای رفع ممنوعیت واردات خودرو به کیش طرحی جدید برای کاهش وزن چرخ خودرو رانندگان مست و خواب‌آلوده سوار خودروهای ولوو نشوند! مهار آتش خودرو تنها با یک پتو خروج خودرو‌های بالای 2500 سی سی از جزیره کیش آزاد شد صنعت خودرو؛ بیگانه با بهره وری، زنده به مدد حمایت دولت خودروهای آینده مسیر نگاه راننده را رصد می کنند شرایط ورود خودرو از سرزمین اصلی به کیش در نوروز 98 اعلام شد ایربگ های ویژه محافظت از خودرو ابداع شد رانندگان خودرو دیگر پشت چراغ قرمز نمی مانند یک شرکت خودروسازی تختخواب هوشمند ساخت ضد عفونی‌کردن موبایل و خودرو بدون نیاز به آب موبایل ها به سیستم اطلاع رسانی خودرو تبدیل می شوند علاقه شرکت‌های فناوری به سرمایه‌گذاری در دنیای خودرو‌ها خودروهایی که راننده را تعقیب می کنند خودروهایی که حرکات راننده خود را زیر نظر دارند تولید آب آشامیدنی در خودرو ممکن شد ب ام‌ و فضایی رونمایی شد+ تصاویر خودروی خودران تسلا، یک ربات را به قتل رساند! ضریب نفوذ فناوری و نوآوری در صنعت خودرو افزایش می‌یابد بومی سازی فن آوری تولید قطعات با تکنولوژی بالا تمرکز بر فناوری ها راه ماندگاری صنعت خودرو در شرایط تحریم شیشه جلوی خودرو یا نمایشگر سینما؟ استارت خودرو تنها با اثر انگشت! آمادگی میزبانی از خودروهای هوشمند را نداریم شش خودرو خاص و دلچسب مناطق آزاد چینی ها از بوی خودروی نو متنفرند پنل های خورشیدی سقفی باتری خودرو را شارژ می کنند ساخت گرمکن صندلی خودرو سیستم وای فای مخصوص خودرو ابداع شد چراغ های فولکس واگن با عابران پیاده حرف می زند وزن خودروهای آینده نصف می شود خودرویی که خستگی راننده را تشخیص داده و برایش مناسب سازی می کند ذخیره انرژی در بدنه خودرو با استفاده از فیبر کربن قطعه الکترونیکی کسب اطلاعات ایمنی و سلامت خودرو ساخته شد تولید دوربین برای خودروهای خودران با الهام از میگو استخدام روباتها برای بررسی نقص فنی خودروها در امارات متحده عربی مافیای خودروسازی سد راه ورود تکنولوژی خودروهای هیبریدی به کشور طراحی موتوری برای جایگزینی موتورهای برق مستقیم و متناوب طرح جذاب مهندس ایرانی تبار در حوزه خودروهای خودران خودروهای آینده با اسکن اثر انگشت روشن می‌شوند خودروی جدید نیسان عابران را می بیند و ترمز می کند نسل آتی خودروها مجهز به خدمت ابر می شوند چراغ های راهنمایی و رانندگی منسوخ می شوند خودرویی با دوربین دیجیتال به جای آینه بغل به بازار می آید خودروی خودران با چشم مجازی آزمایش می شود ابداع حسگری برای تسهیل جراحی مفاصل و افزایش ایمنی خودروهای خودران! صندلی خودرویی که از سرنشین محافظت می کند فناوری جادویی جدا کننده صدا هیوندای تمام خودروهای "هوندا" دارای "دستیار راننده" می‌شوند خودرویی که با هوا راه می‌رود +تصاویر آیا می شود با ممنوعیت واردات خودرو از بازار مناطق آزاد خرید کنیم؟ 12 هزار دستگاه خودرو در کیش پلاک ملی دریافت کردند کارمند "اپل" متهم به دزدیدن فناوری خودروهای خودران و تلاش برای فرار به چین شد نمایشگر دیجیتال جای سرعت‌سنج را در خودروهای برقی می‌گیرد اینتل و بایدو خودروهای خودران را ایمن می کنند تحویل کالا با خودروی خودران آزمایش می شود ضرورت صرف هزینه برای کسب فناوری روز دنیا خودروهای معمولی به تانک تبدیل می شوند فناوری فورد برای جاده‌های پردست‌انداز آشنایی با خودروهای مفهومی پرنده کاهش نرخ ضمانتنامه خروج موقت خودرو برای کارکنان منطقه آزاد کیش ماده ای که تولید خودروهای خودران را دگرگون می کند توسعه فناوری‌ها؛ افزایش فراخوان‌ها اشتغال مهارت آموختگان سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور در حوزه فناوری خودرو نصب پوشش ضدخش بر روی خودروی مک لارن در نمایشگاه اتومکانیکای دوبی خودرو، در هر رنگی که بخواهید! بکارگیری فناوری جدید ارتباطی تویوتا حرکت با چنگ و دندان فناوری «سخن گفتن خودرو با خودرو» اقدام جدید شرکت خودروسازی تویوتا نخستین صندلی مخصوص کودکان مجهز به ایربگ مهمترین ابداع صنعت خودروسازی پس از کمربند ایمنی تاکسی هوایی خودران که وسیله نقلیه زمینی را جابجا می کند ساخت ماشین جنجالیِ اتانازی توسط پزشک استرالیایی! انسان‌ها دست‌کم گرفته می‌شوند، استفاده صددرصدی از روبات‌ها اشتباه است کم‌مصرف‌ترین خودروهای سال 2018 جای خالی فناوری اطلاعات در صنایع خودروسازی رونمایی از خودرو بدون سقف خاک و آبی هیوندای +عکس تنها شهر بدون موتورسیکلت ایران کجاست؟ جزئیات ورود خودروهای شخصی به جزیره کیش در نوروز 97 آزمایش ترن شناور با سرعت 1000 کیلومتر بر ساعت در چین طرح اولیه مسافرکش های خودران رونمایی شد امکان خروج دو ماهه خودروها از کیش شرایط ورود خودرو به جزیره کیش در تعطیلات نوروزی + جزئیات تجاری‌سازی مواد افزودنی که مانع از یخ‌زدن روغن موتور در دمای منفی 33 می‌شود آشنایی با چند ویژگی کمکی خودروهای خودران و نیمه‌خودران آغاز فروش رسمی ب ام و و مینی در جزیره کیش بررسی سیستم Rear Seat Reminder موسوم به هشدار صندلی عقب افزایش ناگهانی قیمت خودرو در کیش اسکیت‌برد، خودرو یا فضایی فناورانه برای زندگی؟ (+عکس) چین خودروی خودران تولید می کند دانشمندان ایرانی دستگاه سنجش و امنیت جایگاه های سوخت ساختند آیا خودرو هم ویروسی می‌شود؟! رونمایی از فناوری تازه شناسایی موانع در خودروهای خودران فناوری‌های محبوب سال آینده در صنعت خودرو رشد و توسعه متناسب زنجیره تامین با فناوری های روز دنیا نیاز اساسی خودروسازان است نمایش اطلاعات مسیر با فناوری واقعیت افزوده در جلوی خودرو عینک‌هایی که خودروی شما را تعمیر می‌کنند (+عکس) فناوری جدید استفاده از خودروهای هیدروژنی را همه گیر می کند یکی از مدیران ارشد Dorken MKS در گفت‌وگو با «عصرخودرو»؛ ایران اهمیت ویژه‌ای برای شرکت‌های خارجی دارد فناوری؛ این بار ناجی مشکل پارک خودروها معرفی جدیدترین نوآوری ها در اکیپ اتو 2017 هیوندای پیش نمایش سیستم هشدار وجود سرنشین در صندلی عقب را معرفی کرد بررسی سیستم اتوپارک؛ پارک خودرو از دیروز تا امروز با سوئیچ خودرو هزینه خرید را پرداخت کنید خودروهای خودران نقاط کور را می بینند آئودی فناورانه ترین خودروی جهان را می سازد خودرویی که زمان نوشیدن آب را به راننده هشدار می دهد مودم همراه خودرو خودرویی که مانند حباب بالای سطح زمین حرکت می کند+ عکس فرمان خودروهای آینده از خودرو مراقبت می کند فناوری تازه خودروها را بینا می کند تاکسی‌های پرنده تا سال 2025 می‌آیند این خودرو مجهز به فناوری رصد خورشیدگرفتگی است یک اختراع جدید در خودرو نقاط کور راننده را کم می کند ون لاکچری فولکس‌واگن لیموزین‌های تشریفاتی در جزیره کیش هدست واقعیت مجازی ؛کوله پشتی ویژه طراحی خودرو ساخت نمونه اولیه 6 محصول در زمینه کاهش نفوذپذیری هوا در تایر خودرو سمینار جهانی نوآوری در زمینه رضایت‌مندی مشتریان هیوندای ابزاری که مانع سرقت از خودرویتان می‌شود طراحی نرم افزار اعلام نقاط حادثه خیز به رانندگان سیستم دستیار راننده پیشرفته در خودروهای آلمانی بکارگرفته می شود ربات‌های راننده با هم صحبت می‌کنند تایر ساخته شده از مواد طبیعی به بازار می آید وقتی پنجره خودرو نمایشگر هوشمند می شود خودرویی که سرعتش را خودکار تنظیم می کند! ساخت کوچکترین خودرو پرنده جهان در ژاپن تشخیص استفاده از تلفن همراه لحظه قبل از تصادف توسط پلیس 5 تایر عجیب و غریب برای وسایل نقلیه آینده +عکس راه حل جالب نیسان برای کنار گذاشتن گوشی در حین رانندگی حل مشکل حواس پرتی رانندگان با یک فناوری ساخت مته رباتیک با الهام از خودرو برای سوراخ‌کردن جمجمه ساخت تایرهایی که پنچر نمی‌شوند +عکس وقتی آینه ها در خودرو حذف می شوند ابر خودرویی با ظرفیت 2 انسان و 2 ماهی! خودرویی که در باران چترش باز می شود (+عکس) گفت‌وگوی راننده با خودروی بنز ممکن شد این خودرو به راننده نیاز ندارد ون مجهز به تلویزیون 40 اینچی را ببینید با فناوری V2X نوع رانندگی ما عوض خواهد شد عرضه خودرو تمام اتوماتیک ب ام و تا چهار سال آینده انتظار از خودروها در 2050 فناورانه‌ترین خودروهای تولید انبوه 2017 تولید پیچیده ترین قطعات خودروها با چاپگر سه بعدی تاکسی خودپرواز چینی در دبی پذیرایی به سبک خانه در خودرو! خودروهای بدون راننده عابر پیاده را ردیابی می کنند عرضه فناوری واقعیت مجازی آنلاین توسط محققان ایرانی طراحی نرم افزار خودرو با الهام از استراتژی‌های شکار پنگوئن خنک ماندن خودروها در روزهای داغ تابستان با یک ماده جدید چالش نوآوری کاهش نفوذپذیری هوا در لایه داخلی تایر خودرو اتصال خودروهای قدیمی به گوشی و سازگاری آنها با شبکه های بی سیم گرما در سرما و سرما در گرما با یک لایه نقره ای جادویی! موفقیت محققان کشور در بهبود خواص سایشی فلزات افزوده شدن فناوری‌های جذاب به خودروهای خودران اختراعی برای تبدیل تمامی خودروها به ابزار فیلم برداری همکاری رنو-نیسان با مایکروسافت در زمینه فناوری خودران فناوری تنظیم دنده و آینه خودرو با شناسایی چهره راننده همکاری غول ها برای ساخت خودرویی با هوش مصنوعی خیره کننده از توسان هیدروژنی تا سرنوشت مبهم مازراتی در یک هفته خودرویی (+عکس) نگاهی به فناوری‌های خودرویی در نمایشگاه الکترونیک 2017 (+عکس) خودروهای BMW احساسی می شوند (+عکس) توفان تغییر آغاز شد این خودرو خودش جای پارک پیدا می‌کند تاسیس شرکت فناوری‌های خودرویی توسط مهندسان سابق اپل خودرویی که دستیار شخصی است و باغچه دارد! اوبر؛ الگویی برای بانکداری آینده اوبر و اقتصاد اشتراکی لندروور و ماموریت متفاوت خودران‌سازی! درب تویوتا و لکسوس با گوشی موبایل باز می‌شود سیستمهای ناوبری موبایلی جانشین جی.پی.اس می‌شوند نورپردازی مسیرهای تردد دوچرخه در لهستان خودروهای مجهز به اتصالات نسل 5 با تأسیس انجمن خودروهای 5جی ساخت باتری های بادوام خودرو با استفاده از فناوری نانو تجهیز اتوبوس‌های ولوو به فناوری تشخیص عابر پیاده 5 خودرو برتر دنیای فناوری +تصاویر خاک فناوری‌های کهنه با قراردادهای نو زدوده می‌شود؟ برنامه واقعیت افزوده بنز به کمک سانحه دیدگان رانندگی می‌آید تبدیل دی اکسید کربن به سوخت خودرو دستبندی که وجود دوربین‌ کنترل سرعت را به راننده اطلاع می‌دهد روبات خودروسازی با خطای کمتر از 100 میکرومتر تجربه‌ای متفاوت از رانندگی با لازارت وازوما GT لاک های «یو وی» برای استفاده در صنعت خودرو تولید شد افزایش سرمایه‌گذاری تویوتا و فولکس واگن در دنیای فناوری فناوری‌هایی که در آینده خودروهای بیشتری از آنها بهره‌مند می شوند پارک بی نقص خودرو با فناوری بلوتوثی کنترل خودرو با ساعت‌های هوشمند ممکن شد افزایش استفاده از حسگرهای تصویری کامپیوتری در خودروها کوچکترین موتور جهان ساخته شد 8 فن آوری هوشمند که به زودی در تمام خودروها خواهیم دید+ تصاویر
Back to top