رد پای خودرو بر تاریخ ایران

عصر خودرو: این اختراع شگفت‌انگیز بشری از همان آغاز ورودش به کشورمان حوادث تلخ و شیرینی را رقم زده و بر فرهنگ و مدنیت‌مان نیز اثرات ماندگاری باقی گذاشته است.

Sunday 28 June 2015 - 13:10:00

رد پای خودرو بر تاریخ ایران

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از صمت، این پدیده که در قیاس با تاریخ طولانی بشر کماکان نوپا محسوب می‌شود از مهم‌ترین دستاوردهای آدمی به شمار می‌آید و چه‌بسا که در غیاب آن، خیلی از کالاها نیز فاقد ارزش و اهمیت امروزی خود بوده و بسیاری از جنگ‌ها و دشمنی‌ها نیز اتفاق نمی‌افتاد. از مهم‌ترین این کالاها نفت است، ماده استراتژیکی که هنوز هم ستون اصلی انرژی در جهان به شمار می‌رود و بی‌شک در نبود خودرو بخش اعظم اهمیت خویش را از دست می‌داد.

از سوی دیگر، برخی از ممالک مترقی هم شاکله صنعت‌شان به زنجیره‌ای متصل است که خروجی آن خودرو است. در یک لحظه تصور کنید که کشورهایی چون آلمان، ژاپن، کره و چین و تا حدی امریکا بدون صنعت خودرو چه سرنوشتی پیدا خواهند کرد! با وجود همه پیشرفت‌هایی که در زمینه کاهش مصرف سوخت خودروها رخ داده است و نیز مشوق‌های گاه و بیگاه دولت‌ها در جهت سوق دادن افراد به دوچرخه‌سواری و... بازهم شاهد این امر هستیم که علاقه به خودرو همچنان برقرار است و هیچ وسیله‌ای هم تاکنون نتوانسته به لحاظ رفاه، راحتی و کاربردی بودن جای خودروهای شخصی را بگیرد. از همان آغاز ورود خودرو به کشورمان این پدیده سخت مورد توجه اقشار گوناگون جامعه واقع شده و شور و اشتیاق فراگیری هم نسبت به مالکیت و رانندگی با آن وجود داشته که هنوز هم نه‌تنها کاهش نیافته بلکه بیشتر هم شده است! وجود همین مسئله موجب شده خودرو همواره در مرکز توجه عامه قرار گرفته و کوشش‌های فراوانی هم در جهت نیل به ساخت و یا واردات آن رخ دهد که در اینجا سعی می‌کنیم به پاره‌ای از آنها اشاره کنیم. یکی از مهم‌ترین منابعی که در باره تاریخ خودرو و سیر تکامل آن در ایران به رشته تحریر درآمده کتاب بسیار پربار و خواندنی «از ماشین دودی ناصرالدین شاه تا بنز الگانس» است که چند سال پیش از این، توسط مورخ نامدار کشور «خسرو معتضد» نگاشته شده است. در تهیه این مطلب نیز سعی شده است گلچینی از مطالب مندرج در آن را خدمت‌تان ارائه دهیم.

«لیتل دیترویت» اندیمشک
نخستین کارخانه مونتاژ اتومبیل (به اضافه هواپیما) در ایران کارخانه‌ای بود به نام «لیتل دیترویت» در اندیمشک که از اواخر سال 1321 به‌وسیله مهندسان امریکایی ارتش ایالات‌متحده احداث شد و وظیفه آن از صندوق بیرون آوردن و مونتاژ کردن هزاران دستگاه اتومبیل نظامی سبک امریکایی مانند جیپ و کامیون و «کماندوکار» (کامانکار) بود. چون تاسیسات این کارخانه در سال 1325 به‌کلی برچیده و از ایران به امریکا حمل شد، متاسفانه سوابقی از آن در آرشیوهای کشور وجود ندارد و تنها شاهد وجود این کارخانه در ایران یک حلقه فیلم نیم‌ساعته است که به‌وسیله فیلمبرداران امریکایی و انگلیسی تهیه شده و در آرشیو موسسه «ونیز نیوز» وابسته به بی‌بی‌سی در لندن نگهداری می‌شود و نویسنده در سال 1355 آن را در موسسه «ونیز نیوز» در لندن مشاهده کرده و نسخه‌ای از آن را برای آرشیو تلویزیون ملی سابق ایران سفارش داده که گویا خریداری و به ایران حمل شده است، اما اکنون مشخص نیست در کجا نگهداری می‌شود.
«ریچارد.ا.استوارت»، محقق نظامی امریکایی در کتابی به نام «سپیده دم در آبادان» که زیر عنوان «در آخرین روزهای حکومت رضاشاه» به فارسی ترجمه شده است، می‌نویسد: «ارتش امریکا برای بهتر اداره کردن برنامه کمک به شوروی «فرماندهی خلیج فارس» را تأسیس کرد و خیلی زود 30 هزار سرباز و افسر لجستیکی خود را به ایران فرستاد. امریکا تا نوامبر 1942 (آبان 1321) بیش از 400 هزار کامیون، 27 هزار هواپیما و 28 هزار تانک و نفربر را از راه خلیج‌فارس به اتحاد جماهیر شوروی فرستاد.» و… بنابراین، شکی نیست که این رقم عظیم و باورنکردنی خودروی نظامی از راه ایران به روسیه ارسال شده است. اما گفتنی است که بخش عظیمی از این اقلام در «لیتل دیترویت»، یعنی کارخانه مونتاژ خودرو و هواپیماهای امریکایی در اندیمشک از صندوق‌ها درآمده و سوار (مونتاژ) می‌شده است. تعداد زیادی از صندوق‌های حاوی قطعات هواپیماهای امریکایی که به ایران رسیده در انبارهای بندر شاهپور (بندر امام خمینی امروز) همچنان دربسته بود. مهندسان امریکایی که بنا به دعوت دولت پس از شهریور 1320 به ایران آمده بودند، هنوز فرصت باز کردن صندوق‌ها و سوار کردن هواپیماها برای نیروی هوایی ایران را پیدا نکرده بودند، پس از اشغال آبادان و بندر شاهپور به‌دست انگلیسی‌ها، آنها نیز به «لیتل دیترویت» حمل شده و به وسیله مهندسان ارتش امریکا آماده پرواز شدند، جیپ‌ها و کامیون‌هایی که در اندیمشک مونتاژ شدند، روی واگن‌های باری به شمال فرستاده و در بندرشاه (ترکمن) به روس‌ها تحویل داده می‌شدند. تعدادی نیز از طریق جاده‌های ایران که در آن زمان فقط شوسه بودند، به شمال فرستاده می‌شدند.
در «لیتل دیترویت» به‌قدری جیپ و کامیون مونتاژ می‌شد که تعدادی از آنها در ماه‌های پس از جنگ همچنان در محوطه کارخانه تلنبار شده بود. چند تن از تاجران زرنگ ایران چند هزار جیپ و کامیون نو و مستعمل و انواع وسایل موجود در انبارهای اندیمشک را خریدند و به بهایی گران به خریداران ایرانی فروختند و از این راه به ثروت کلانی رسیدند. بازار سیاه قطعات و لاستیک اتومبیل، در پایان جنگ هزاران نفر را به ثروت‌های باورنکردنی رساند. امریکایی‌ها، علاوه بر انبار اندیمشک، 60 انبار در مساحتی به ابعاد 6 کیلومتر در 6 کیلومتر در خرمشهر احداث کرده بودند. در این انبارها 3000 کامیون، 10 هزار حلقه لاستیک، 300 دستگاه اتومبیل سواری، 4000 صندوق لوازم یدکی اتومبیل از هر رقم، 500 دستگاه موتور برق، 750 تن شکر، 700 تن آرد گندم، هزار یخچال، 3 کشتی رودخانه‌پیما، 6 آمبولانس مجهز موجود بود که شرکتی متشکل از سرمایه‌داران متنفذ ایرانی و مرکب از مهدی شیرازی، مهدی نمازی، مهدی باتمانقلیچ، اوالئوف، اردکانی، گرجی و... همه اقلام آن را به مبلغ 40 میلیون تومان از سررشته‌داری ارتش امریکا خریدند و 10 یا 20 برابر در بازار سیاه فروختند. این 3 هزار کامیون که بعضی از آنها کاملا نو و استفاده نشده بود، وارد بازار ایران شد و تحولی در صنعت حمل‌ونقل ایران ایجاد کرد.

ترس سیاستمدار سرشناس از اتوبوس 2 طبقه
از سال 1335 به بعد استفاده از اتوبوس‌های 2 طبقه ساخت کارخانه‌های بریتانیا در خطوط اتوبوسرانی تهران رایج شد. دولت تعدادی اتوبوس 2 طبقه قرمز رنگ از کشور انگلستان خرید. قسمت عقب آن اتوبوس‌ها، با توجه به عادات و سنن اتوبوسرانی در انگلستان، به‌صورت باز و بدون در و به‌صورت سکویی ساخته شده بود که شاگرد راننده در آنجا می‌ایستاد، بلیت مسافران را می‌گرفت و آنها را به رفتن به طبقه بالای اتوبوس تشویق می‌کرد تا عده بیشتری از مسافران بتوانند سوار اتوبوس شوند و مسافران در ایستگاه‌ها در انتظار نمانند. اما بیشتر مسافران استفاده از طبقه پایین یا همکف را ترجیح می‌دادند و به‌جای بالا رفتن از پلکان پیچ در پیچ و تنگ طبقه دوم اتوبوس روی سکوی انتهایی می‌ایستادند یا در فاصله 2 ردیف نیمکت طبقه اول به صورت فشرده سرپا می‌ماندند.
گویا بر اثر همین مشکلات بود که در اتوبوس‌های بعد تغییراتی از نظر ساختمان اتاق طبقه اول داده شد. بدین ترتیب که سکوی باز و بدون در انتهای اتوبوس در کارخانه سازنده، که گویا «لیلاند» بود، برداشته و به‌جای آن «در» تعبیه شد و در قسمت جلوی اتوبوس هم «در» دومی تعبیه کردند. بدین ترتیب راننده اتوبوس 2طبقه می‌توانست از مسافران بلیت بگیرد. پلکان طبقه دوم نیز به جلوی اتوبوس انتقال یافت و بهبود در شیوه سوارکردن مسافران پدید آمد. عیب بزرگ اتوبوس‌های 2 طبقه اولیه قطع ارتباط بین راننده و شاگرد راننده بود که تنها با بوق راننده متوجه می‌شد باید بایستد یا حرکت کند. این بوق در عقب خودرو نصب شده بود و شاگرد راننده با فشردن آن به راننده علامت می‌داد؛ زیرا آن 2 از هم دور بودند و راننده از آنچه در انتهای اتوبوس می‌گذشت، بی‌خبر بود. گاهی نیز شاگرد راننده‌ها، هنگام ازدحام مسافران، ناچار بودند از کنار اتوبوس خود را به اتاقک محل راننده برسانند و او را در جریان تراکم مسافران و اینکه باید حرکت یا دقایقی توقف کند، می‌گذاشتند. البته، مدتی بعد با نصب بوق خبردهنده این ارتباط برقرار شد.
در آن روزها ماجرایی از اتوبوس 2 طبقه سوار شدن یک نماینده مجلس شورای ملی از خطه شمال کشور بود و در میان رجل سرشناس و قدیمی به پیری رسیده بود، روزی سوار اتوبوس 2 طبقه شد و شاگرد راننده از او خواست به طبقه بالا برود و از صندلی‌های آنجا که بدون مسافر بود، استفاده کند و در طبقه اول سرپا و معذب نایستد. دولتمرد قدیمی به زحمت و سلانه‌سلانه به طبقه بالا رفت؛ ولی چند ثانیه بعد با عجله و وحشت بازگشت. از شاگرد راننده خواست بوق ویژه توقف اتوبوس را فشار دهد و او را پیاده کند. شاگرد راننده گفت: «ما خارج از ایستگاه حق ایستادن نداریم. اجازه دهید به ایستگاه برسیم، جنابعالی را پیاده خواهیم کرد.» آنگاه چون کنجکاو شده بود، پرسید: «چرا با این عجله پایین آمدید و می‌خواهید پیاده شوید؟» آن دولتمرد سرشناس گفت: «پسرجان عجب سؤال نابجایی می‌کنی. من بالا رفتم و دیدم این بی‌صاحب‌مانده (منظور اتوبوس) بدون راننده در حال حرکت است. مگر من دیوانه‌ام جان خود را با سوار شدن به اتوبوسی که راننده ندارد، به خطر بیندازم! ؟»


نخستین کارخانه مونتاژ خودرو در ایران
شاید بسیاری از ما این‌گونه می‌اندیشیم که نخستین کارخانه خودروسازی در کشورمان، همان «ایران خودرو» یا «ایران ناسیونال» سابق است که توسط «احمد خیامی» و برادرش «محمود خیامی» بنیان‌گذاری شد. ولی اگر کمی زمان را به عقب برگردانیم می‌بینیم که سوابق این امر به سال‌های خیلی دورتر بازمی‌گردد، یعنی سال‌های مقارن با جنگ جهانی دوم و زمانی که پس از شهریور ماه سال 1320، کشورمان به اشغال نیروهای متفقین درآمد. متفقین که شامل کشورهایی همچون امریکا، بریتانیا و روسیه (شوروی سابق) می‌شد، به بهانه واهی – وجود کارشناسان آلمانی – وارد خاک میهن‌مان شده و فجایع عظیمی را از خود به‌جای گذاشتند. تنها این را می‌توان گفت که در آن هنگام، خاک ایران به‌عنوان معبری برای حمل سلاح و مهمات به جبهه‌های جنگ در روسیه درنظر گرفته شده بود و از اینجا خودروهای نظامی از جمله جیپ و کامیون به این کشور ارسال می‌شد. در راستای تسهیل این امر و به علت حجم فوق‌العاده زیاد این خودروها، تصمیم گرفته شد بخشی از آنها در داخل ایران مونتاژ شده و به جبهه‌های نبرد در روسیه ارسال شود؛ به همین خاطر نیروهای امریکایی یک کارخانه کوچک در شهرستان اندیمشک واقع در استان خوزستان را تاسیس کردند که نامش «لیتل دیترویت» بود و در آن خودروهای نظامی سبک و نیز کامیون و هواپیما مونتاژ می‌شد.

تاریخچه مسافرکشی در تهران و شهرستان‌ها
«مسافرکشی در تهران تاریخچه طولانی ندارد و بر اساس مطالعات و تحقیقات تا سال‌های دهه 1340، مسافرکشی در هیچ‌یک از شهرهای ایران رواج نداشت و اگر راننده‌ای با پلاک شخصی به صید مسافر و حمل او و دریافت کرایه می‌پرداخت، در وهله نخست پلیس راهنمایی اتومبیل را متوقف و راننده خاطی را جریمه می‌کرد و در وهله دوم دیگر رانندگان تاکسی و کرایه مانع فعالیت او می‌شدند و نمی‌گذاشتند وارد حریم حرفه همیشگی آنان شود. اما از حدود سال 1348 به بعد، هر کس توان مالی داشت و اتومبیلی به بهای 25 تا 30 هزار تومان می‌خرید، در ساعات بعد از ظهر به مسافرکشی می‌پرداخت و کم‌کم این کار رایج شد و چون هر مسافرکش اذعان داشت برای تامین قسمتی از معیشت خود به مسافرکشی روی آورده و فشار هزینه‌ها و درآمد ناچیز او را به این حرفه کشانده است، رانندگان حرفه‌ای دیگر که شغل‌شان رانندگی بود و خود عائله‌دار و گرفتار مخارج بودند، چندان سخت نمی‌گرفتند و در برابر تعدی او و امثال او به حریم شغلی خود، بردباری پیشه می‌کردند.

واردات اتومبیل‌هایی که نگرفت
در این سال‌ها که خودروسازی به سمت جهانی شدن پیش می‌رود، شاید این امر چندان محلی از اعراب نداشته باشد که خودرو شما در کدام جا و مکان ساخته می‌شود، زیرا مسئله مهم و اساسی در این میان آن است که کیفیت قطعات خودرو خوب بوده و از سویی نیز از مونتاژ مناسبی بهره‌مند باشد؛ ولی در گذشته حساسیت فوق‌العاده‌ای نسبت این مسئله وجود داشت که اگر نیک بنگریم می‌بینیم که چندان هم بیجا نبود، زیرا به دلیل نبود پیوستگی زنجیره تولید خودرو در دنیا، که بیشتر ناشی از سرمایه‌گذاری محدود نشان(برند)های معتبر در خارج از مرزهای کشور مادر بود و نیز ملی و محلی بودن صرف بیشتر نشان(برند)ها، کیفیت خودروهای ساخته شده بین ممالک گوناگون از زمین تا آسمان با یکدیگر توفیر داشت و هر یک از مارک‌ها و نشان(برند)ها اعم از آلمانی یا امریکایی، ژاپنی و... با یکدیگر تفاوت بسیار داشتند و هرکدام نیز ویژگی‌های انحصاری خود را دارا بودند.
خودروهای ساخت روسیه (شوروی سابق) هم از زمره محصولاتی بودند که در سال‌های دور نتوانستند در بازار (ایران) توفیق چندانی حاصل کنند، که دلایل این امر هم به این صورت تشریح شده است:
تولیدات اتومبیل شوروی به علت زمخت و بدقواره بودن، داشتن بدنه سنگین، ظاهر ساده، رنگ مات یا سیاه و موتور پرحجم و پرمصرف در ایران مورد توجه قرار نگرفت. با وجود تبلیغات بسیار و با آنکه شرکت «ایران شرق» در تهران تاسیس شده بود و تبلیغات زیادی می‌کرد، خودروهای شوروی بدون مشتری ماند. «زیل»، «زیم»، «پابدا»، «گاز»، «مسکویچ» و «ولگا» از سال 1931 میلادی (1310 هجری شمسی) وارد بازار ایران شد. تعدادی کامیون هم وارد ایران شد؛ اما روی دست واردکنندگان ماند.
بین سال‌های 1332 تا 1340 نیز تعداد زیادی اتومبیل به ایران فرستادند؛ اما چندان استقبالی از این اتومبیل‌ها نشد. شاه، در حدود سال 1344 هجری شمسی که روابط ایران و روسیه بسیار گرم شد و روس‌ها ذوب‌آهن اصفهان را راه‌اندازی کرده بودند، در قبال صدور گاز ایران به شوروی تعدادی کامیون نظامی بی‌دماغ و تعدادی جیپ روسی به قیمت بسیار ارزان و در حقیقت مفت، از شوروی‌ها خرید و دستور داد میان واحدهای نظامی پخش شود اما صنایع اتومبیل‌سازی شوروی ابتدایی و عقب‌مانده بود و این جیپ‌ها و کامیون‌ها در ایران با آن آب و هوای گرم بیشتر ماه‌های سال قادر به فعالیت و تحرک نبودند و بیشتر آنها، پس از مدتی، مستعمل و از کار افتاده شدند و دیگر مورد استفاده قرار نگرفتند.
در مقابل، جیپ امریکایی مرگ نداشت و بنز 180 گازوییلی صاحب‌اش را ثروتمند می‌کرد و سال‌ها رانندگان جاده‌ای از بنز 180 تعریف می‌کردند و به‌وسیله آن معاش خود را می‌گذراندند و شهرت یافته بود که هر کس بنز 180 بخرد، میلیونر می‌شود و بنز 180 صاحب خود را به تمول خواهد رساند.

برچسب ها

دنیای اتومبیل
مطالب مرتبط بیشتر
از توسان هیدروژنی تا سرنوشت مبهم مازراتی در یک هفته خودرویی (+عکس) چگونه عاشق یک خودرو می‌شوید؟ ماشین‌های جادویی داغ ترین خودروهایی که در 2017 می بینید (+عکس) 10 خودرو برتر ثروتمندان آمریکایی در سال 2016 معرفی عجیب ترین خودروهای سال اتفاقات جذاب دنیای خودرو در سال 2016 (به روایت تصویر) از نمایش مینی‌ون‌های هوندا تا تخریب لامبورگینی قاچاق خودروهایی که در 2016 تولیدشان متوقف شد (+عکس) کنترل پاسپورت و بار مسافر با مینی ون 10 شاسی‌بلند و پیک‌آپ برتر سال 2016 (+عکس) خودرویی با امکانات یک هتل (+عکس) 10خودرویی که قدرتمندترین مردان جهان راندند (+عکس) تونل ماشین‌های قدیمی در عمق 30 متری زمین! +تصاویر 7 خودروی لگویی شگفت انگیز! + تصاویر این خودرو همه خلافکاران را گیر می‌اندازد +تصاویر خاص ترین ماشین دنیا به حراج گذاشته شد + تصاویر لیست جالب قابل اعتمادترین خودروهای جهان منتشر شد تصاویر جالب از خلاقیت‌ در تزئین خودرو مقرون‌ به صرفه‌ترین خودروهای سال 2016 ازبدترین و بهترین‌‌ خودروهای پلیس تا بهترین خودروهای سال نمادین بودن خطاطی و هنری نبودن آن روی خودروها با زشت‌ترین خودروهای جهان آشنا شوید+تصاویر ایمن ترین ماشین های دنیا در سال 2016 +تصاویر تغییرات جالب خودروها از یک قرن پیش تاکنون+ تصاویر تبدیل فلزات اوراقی به ابر خودروهایی با اندازه واقعی (+عکس) خودروهایی از طلا و نقره +تصاویر خاص‌ترین خودروهای کوچک جهان اتومبیل! +تصاویر پرفروش‌ترین خودرو جهان کدام است؟ گران‌ترین‌خودروهای جدید چهار سیلندر+عکس خودروهایی که رستوران شده‌اند نسل‌های جدید و قدیم خودروها لیست کامل خودروهای آتی کمپانی‌های مختلف +عکس حراج خودروهای رویایی + تصاویر کم مصرف ترین خودرو جهان ساخته شد خودروهایی که با قهوه، آب نمک و جلبک کار می‌کنند+تصاویر تصاویر سریعترین خودرو دنیا را ببینید جذاب‌ترین خبرهای دنیای خودرو در هفته‌ای که گذشت (+عکس) «500»؛ نام یک خودرو متعلق به آینده خودروهای پرفروش سال 2016 را ببینید سِیر و سفر در جهان با ماشینک های کنجکاو ماشین شهرداری تهران در دهه 20 مجلل ترین اتاق خودرو جهان طراحی شد ماشین عروس در افغانستان بهترین مینی ون های 2016 +عکس آرزوی این 13 خودرو بر جوانان عیب نیست ارزانترین خودروهای مدرن دنیا+ تصویر نسل جدید اتوبوس های دو طبقه از راه می رسد سریع‌ترین ابر خودروهای جهان +تصاویر رونمایی از بزرگ‌ ترین ماشین چوبی ایران در گچساران تردیدی از جنس متریال! ماشین عروس دهه 70 میلادی خودروهای عجیب در جزیره ای از آمریکا خودروهای عجیب در جزیره ای از آمریکا ماشینی مخصوص تحویل پیتزا خودروهای آینده را ببینید واکنش ها به خودرو میلیونی یک گدا بهترین خودرو‌های سال 2016 بهترین و بدترین برندهای خودرو معرفی شدند تصاویری از زشت‌ترین خودروهای دنیا کارناوال عجیب و غریب‌ترین ماشین‌ها 10 خودرو پرسرعت جهان گران‌ترین خودروهایی که سال 2015 فروخته شدند بهترین خودروهای خانوادگی برای سال 2016 را ببینید گران‌ترین اتومبیل‌های فروخته شده در مهم‌ترین مزایده آمریکا را ببینید پرفروش ترین خودرو های سال 2015 خودروهایی که کمترین هزینه را برای صاحبانشان دارند این خودرو همه جا می‌تواند برود کوچکترین خودرو دوزیست ساخته شد 7 خودرو افسانه ای تاریخ رالی قهرمانی جهان خودرویی ویژه حرکت در برف سوار بر سریع ترین الوار دنیا+عکس بهترین خودروهای کامپکت جهان در سال 2015 ساخت فولکس با چوب بلوط گران‎قیمت ترین خودرو تاریخ 10 خودرویی که بیشترین وفادار را دارند+تصاویر ماشین روحانی در ایتالیا را ببینید 10 مدل دنده برگزیده خودرو های خارجی اولین خودرو ضد مرگ در راه است بهترین خودرو‌های شاسی بلند کامپکت سال 2015 استفاده همزمان اطلاعات و سرگرمی در خودرو ماشین های عجیب و غریب + تصاویر رویایی ترین ماشین عروس جهان محبوب‌ترین خودروهای اروپا خودروهای عجیب سفارشی در نمایشگاه ژاپن رونمایی از خودرو الکتریکی 1000 اسب بخاری ماشین هایی که دانشجوها با آنها به دانشگاه می آیند اورلیو؛ ابرخودرویی به سبک فیلیپینی! شاید این خودرو ساخته شود بهترین تکنولوژی‌های خودرویی در سال 2015 بهترین خودروهای سایز کوچک در سال 2015 خودرو محبوب هیتلر 70 ساله شد آشنایی با همه محصولات فناورانه که در نمایشگاه CES 2016 خواهید دید 2 پیکان متفاوت هنرنمایی روی شیشه کثیف ماشینها 13 خودرویی که خیلی گران‌تر از قیمتشان به نظر می‌رسند عجیب‌ترین فراخوانی‌های خودرو در سال 2015 عجیب‌ترین خودروها را کدام بازیکن‌ها دارند؟ مهمترین اخبار دنیای خودرو در سال 2015 شاسی پر قدرت خودروهای چرخ باز ساخته شد برگزیده ترین خودروهای سال 2016 ماشین‌های سیمی! خودروهایی که در سال 2015 بیشترین بار در گوگل جستجو شدند این ماشین‌های جمع‌وجور شگفت‌انگیز خودرو هایی با حجم موتور بالا را ببینید نامزدهای زیباترین خودروهای سال دفن مادر در ماشین هامر به همراه 10000دلار وجه نقد بهترین خودروهای لاکچری سال را ببینید نمایشگاهی شگفت‌انگیز از خودروهای نایاب اغوا‌کننده‌ترین خودروهای سال 2015 کدامند؟ بهترین خودرو های اندازه متوسط 2016 اسپرت کردن خودرو با مقوا حمل و نقل زمینی با سرعت صوت خودروهای با سواری لذت‌بخش 25 هزار دلاری تبلیغ یک خودرو ساخت مراکش در ایران خلاقیت انسانها در نشان دادن علاقه به خودرو برترین خودروهای اسپرت سال 2015 15 میلیون تومان خرج «سرخاب و سفیداب» یک پیکان ابرخودرو اینفرنو دوزخ مکزیکی گاوصندوقی برای نگهداری از اتومبیل! این خودرو احتمالا به مریخ می رود خودروهایی که با هیزم حرکت می‌کنند! خودرویی از جنس چوب با قدرت حیرت آور 10 ویژگی سوال‌برانگیز در خودروها محبوب‌ترین خودروهای تولیدی از نگاه مالکان آن‌ها در خارج با ماشین های قدیمی چه می کنند؟ خودرو استریم‌لاینر با سرعت بالای 482 کیلومتر بر ساعت 2خودرو نوستالژیک در ایران را ببینید 10 خودرو قدرتمند بازارجهانی را ببینید ماشینی که تبدیل به مقبره شد خودروسازان به دنبال استعدادهای طراحی خودروهای برگزیده موتورترند برای 2016 سفر به جذاب ترین گورستان خودرو های کلاسیک ، بلژیک من بیماری «جمع‌کردن ماشین» دارم! خرید خودرو به سادگی خرید یک بطری نوشابه! اسکیت پدالی؛ یک قرن قبل 10 پیشرانه برتر 2015 از نگاه وب سایت واردز اتو اروپایی ها با وام 25 میلیونی چه خودرویی می خرند؟ حضور دو خودرو متفاوت و عجیب در تهران اوباما اتومبیلش را هم به ترکیه برد خودرو دوزیست وارد بندر دبی شد! تصاویر سریع‌ترین خودرو اسپرت جهان خودرو پی جی او Echo را ببینید رستورانی برای عشق ماشین ها تولید اتومبیل 53 هزار دلاری با استفاده از چاپگر سه بعدی واردات خودرو با تعرفه صفر درصد! بنیان‌های ماندگار در صنعت جهانی خودرو مجموعه ای از ماشین های اسباب بازی خودرو خاص یک آمریکایی با آپشن قلیان خودرویی که هفت سال زیر آب بود بدترین رانندهای جهان در کدام کشورها حضور دارند؟ رونمایی از قیمت خودرو پرسرعت هندی معرفی 10 موتور خودرو برترسال 2015 تصاویری از یک خودرو انگلیسی را ببینید خودرویی از جنس آیینه، بدون چرخ و موتور! 10 شرکت خودروسازی معتبر دنیا 4 خودرویی که جهان قدرشان را ندانست انواع و اقسام پهپادها را ببینید با متفاوت ترین خودرو اسپرت جهان آشنا شوید 10 اشتباه رایج در نگهداری خودرو 10 نشان لوکس فراموش‌شده 8نکته خواندنی درباره ثبت رکورد سریعترین خودرو جهان رکوردشکنی در پرش با کامیون این خودرو باند فرود پهپاد دارد 4خودرو اسپرت محبوب دنیا این خودروهای جمع و جور را ببینید قدبلندهای کوچک یا لوکس سلاطین اور آسیایی از "بنتلی" پاریس هیلتون تا "آئودی" جاستین سواری‌هایی که در جاده‌های 12 کشور جهان می‌تازند این خودروها در 10 سال اخیر پیشرفت کرده اند برترین خودروهای جمع و جور 10 خودرو ارزان با قدرت بیش از 400 اسب بخار با نوابغ طراحی خودرو آشنا شوید بهترین خودروهای خانوادگی برای سفر 10+1 شاهکار مرسدس بنز در طول تاریخ خودروهای خاص و سریع ژرمن ها بازگشت به صحنه ساخت خودرو شیشه ای در آلمان ساخت غول آساترین درشکه خورشیدی جهان زیباترین خودروهای قرن 21 ورود 2 مدل خودرو جدید اروپایی به ایران گران قیمت ترین خودرو های فروش رفته در مزایده 2015 10 ماشینی که بیشتر دزدیده می‌شوند! چگونه از کروز کنترل استفاده کنیم؟ همکاری 10 خودروساز برای تدوین استاندارد ترمز اضطراری جذاب‌ترین خودروهای نمایشگاه فرانکفورت موفق‌ترین خودروسازان چینی پرفروش‌ترین خودروهای 2015 در 12 کشور جهان ماشین های تیونینگ شده را ببینید خودروهای جدید به ترمز اتوماتیک مجهز می‌شوند مدل‌های لوکس، ویترین غول‌های خودروساز چگونه اتومبیلی که سیزده سال بی رقیب بود کنار رفت؟ این ماشین عروس با چوب ساخته شده خودروهای پرفروش امریکایی قدرتمندترین سوپرماشین بدون گیربکس فروش خودرو انگلیسی عجیب در تهران به مبلغ 240میلیون تومان سواری با چشمان الماس، نخستین ابرخودرو اسپورت عربـی پرفروش‌ترین وسایل نقلیه ماه آگوست 2015 در آمریکا نگاهی به 9 دستگاه از بهترین خودرو‌های 10 سیلندر مدل های عجیب و غریب و خاص خودروها برترین خودروهای 2016 را ببینید تبدیل تخیل به واقعیت با ماشین کنترلی در اندازه واقعی اتومبیل های طراحی شده سال 2056 10 خودرو برتر گردهمایی وودوارد دریم کروز 2015 ده نمونه از عجیب‌ترین موتورهای دنیای خودرو 144 خودرو لوکس در انباری مخوف! وقتی خودرو صدای فضاپیما تولید می‌کند حراج خودورهای ستاره هالیوود ماشین غول پیکر آمریکایی به قیمت یک میلیون دلار تجهیزات گران‌قیمت برای خودروهای گران‌قیمت تصویری از پدربزرگ پراید وقتی مترو ماشین عروس شد این خودرو اسپرت تنها 695 کیلوگرم وزن دارد گران‌ترین ماشین عروس ایران خودرو استثنایی دست ساز در ایران بهترین ماشین هایی که ژاپن تولید کرده است 10خودرو خاطره‌انگیز را ببینید با 10 خودرو اسپرت قدرتمند آشنا شوید! ده خودرو گران‌قیمت‌جهان را ببینید خودرویی که واژگون نمی شود کترر کانتیننتال؛ خانه‌ای که حرکت می کند! سیستم امنیتی کدام خودروهای خارجی به راحتی هک می‌شود علی واکسیما و ماشین عجیب‌اش 5 نکته کلیدی برای خرید خودرو 0 کیلومتر مقایسه مزدا 3، هیوندای الانترا GT و فولکس‌واگن گلف پرفروش ترین خودروهای تابستان 2015 نمایشگاه اتومبیل های لوکس داعش با لوکس ترین خودروهای جهان آشنا شوید حراج گران ترین خودروهای کلاسیک در نیویورک ابرخودرو 2.2 میلیون دلاری با 2 هزار اسب بخار قدرت Skyranger، خودرو همه فن حریف! محبوب‌ترین خودروها در بین خانم‌ها خودروهای افسانه ای که رکورد جهانی فروش زدند ماشین نانوفلچل کونت را ببینید خودرو عنکبوتی با قدرت عبور از شیب‌های تند 10 خودرو قدیمی مرد پسند پرفروش‌ترین خودروهای جهانی اسکار و تمشک طلایی برای این کانسپت‌ها اولین اتومبیل در ایران را ببینید «ایران کبیر» باعث وحشت پلیس انگلیس شد معرفی پرمصرف‌ترین خودروها مروری بر انتخاب نام برخی خودروهای محبوب 4 تن سکه برای خرید یک خودرو وقتی توربوشارژها نفس می‌کشند لطفا مرا نشویید واکنش لندنی‌ ها به خودرو عرب‌ها ممنوعیت تردد "توک-توک"‌ها در قاهره وقتی قلب هیولاها می‌تپد خودرو درون‌تان چه رنگی است؟ جوانان 4 دهه گذشته با چه خودرویی روزگار گذراندند حرکت اتومبیل‌های «کاروان» در مسیر تاریخ این 5 خودرو ،آینده را تسخیر‌خواهند کرد افسانه‌های امریکایی خودرو پاشنه بلند در خیابان‌های تهران اینها سکه‌های بازار خودرو جهان هستند عجیب ترین وسایل نقلیه سبز در دنیا گزارش تصویری از 15 خودرو هیجان‌انگیز در دنیای فانتزی اروپایی‌ها هنوز عاشق این خودروها هستند 10 موتور برتر در خودروهای امروزی مردم اینجا از خودروهای خود تقدیر می‌کنند! 7 پل خیره کننده‌ جهان رستورانی برای عشق ماشین ها وقتی ماشین‌بازها عاشق خودرو داخلی می‌شوند اتومبیل پرنده 900 میلیون تومانی سمفونی اسپرت‌ها جدال قاره‌ای خودروها طراحی شهر اختصاصی برای خودروهای بدون راننده عوامل کاهش‌دهنده قدرت خودرو ماشینک‌ها؛ رویاهای کودکانه رانندگی صف‌آرایی شاسی‌بلندهای لوکس در مقابل هم ماشین های میلیونی برای یک شب خودروهایی برای «وسواس‌های ایمنی» عجیب ترین و جالب ترین ماشین ها 15 مدل خودرو با باله‌های عقب دیوانه‌وار عزیز میلیون دلاری آثار برتر استودیوی «برتونه» دوردور با روبازها چقدر آب می‌خورد؟ خودروهای امروز در برابر پدر بزرگانشان نخستین ابرخودرو چاپی سه‌بعدی جهان عضلات آهنیـن نبرد ژرمن‌های قدکشیده کلاسیک‌های آینده بوفوری، کلاسیکی مدرن از سرزمین کانگوروها خودروهایی که به آینده چشم دوخته‌اند! نامزد‌های خودرو سال اروپا سئات Alhambra مدل 2016 را ببینید روش عجیب برای جلوگیری از سرقت خودرو خودروهایی که به‌ندرت آن‌ها را در خیابان‌ها دیده‌اید 10خودرو برتر آمریکایی در طول تاریخ خودروهای پلیس در دهه 30 و 50 را ببینید هویت متناقض 10خودرو برتر اسپرت اروپایی دهه 80 رونمایی از یک خودرو خورشیدی خانوادگی شگفت‌انگیزترین خودروهای طراحی شده در جهان ماراتن بیش‌فعال‌ها روی پیست خیس عشق «مینی‌ماینر»، ... عشق مستر بین ماشین های دستکاری شده غیر قابل باور این خودروها بالاترین آمار مرگ‌ومیر جاده‌ای را داشته‌اند وقتی خودروها بوم نقاشی می‌شوند تولید و عرضه موتور بتمن در لهستان با سوپراسپرتهای ابرقهرمان آشنا شوید 10 فناوری نوآورانه در جدیدترین خودروها ویژگی‌های فراموش شده خودروهای قدیمی رونمایی از زیباترین خودرو مینی کلاب‌من ماشین دست‌ساز یک بچه تهرانی این خودرو رکورد شتاب جهانی را شکست خودرویی که آسفالت شد! پرشتاب‌ترین خودروهای مجاز در جاده ها از طوقه دوچرخه... تا «رینگ» های اسپرت ورود خودرو به این شهرها ممنوع است بهترین خودروها برای افراد بسیار ثروتمند بازگشت افسانه خودرو TVR طراحی خودرویی از جنس طلا نبرد ژرمن‌های قدکشیده کمک‌فنرهای سومریان و کالسکه‌های جنگی خودروهای عالی که کسی آنها را نمی‌خرد رضوانی بیست؛ ابرخودرویی بر پایه آریل اتم این خودروها را نمی‌توان خرید گزینه‌های مناسب خرید خودرو دست دوم دست کاری های عجیب طراحی خودرو غول‌های ارزان‌قیمت روانشناسی شخصیت با رنگ و نوع خودرو! خودروهای روز دنیا با قیمت 33 تا 40 میلیون تومان امن‌ترین «لی‌لی‌پوتی»ها محصولی قدرتمند از خودروسازی جدید دوئل اروپایی‌ها و امریکایی‌ها خودروهایی که شکست خوردند گزارش CBS از خودروهای کلاسیک آمریکایی در ایران بازگشت خودروساز لوکس پس از 54 سال نگاهی به ادبیات رایج بر بدنه اتومبیل‌ها کوانتوم GP700، سریع‌ترین خودرو کیت جهان خودروها برای سواری دادن صف نمی‌کشند 10 خودرو اروپایی محبوب در آمریکا هیوندای سانتافه، خودرو جدید پاپ سیت ایبیزا مدل 2016 را ببینید خرید خودرو با 4 هزار کیلو سکه! فروش خودرو پاپ ژان پل دوم ماشین عروس فولکس در ایران مردم تصور می‌کنند ماشین‌های آخرین مدل با رانت خریداری شده این خودرو ساخته نمی شود درشت‌هیکل‌های صنعت خودرو تاریخچه‌ای مختصر از ماهیندرا 10 تکنولوژی قدیمی که از دنیای اتومبیل حذف شدند بدشانس ترین رانندگان زمین! خودروهای نحس تاریخ را بشناسید! این خودرو تا 100 سال نیاز به سوخت ندارد ژاپنی‌ها صدرنشین،آمریکایی‌ها قعرنشین! ممنوعیت رانندگی زنان در انگلیس خودروهای کلاسیک در پاکستان و 10 هزار علاقه‌مند زاگاتو موسترو؛ هیولایی با قلب تپنده مازراتی فرمان خودرو آلوده تر از توالت قوی ترین خودرو الکتریکی جهان را ببینید خودروهای پرنده به روایت تاریخ تصویر نخستین اتومبیل وارد شده به ایران ،114سال قبل بهترین خودروهای مسافرتی در دنیا را ببینید ساتن ویو مدل 2008 را ببینید ماشین‌هایی که دنده هوایی دارند! جذاب‌ترین کوپه‌های 4 سیلندر دیفرانسیل عقب خودروهای زیبا در رویداد خودرو و قهوه ایتالیا سریع‌ترین خودروهای 80 سال گذشته ارزان ترین خودرو جهان معرفی شد تانکی که با یک دکمه به پرواز درمی‌آید خودرو ساین iM را ببینید نقاشی روی قطار مترو جلوه‌گری رنگ‌ها در خودروهای پاکستانی بررسی ارزان‌ترین خودروها با موتور V8 اتومبیل بازیگر بریتانیایی 1.5 میلیون پوند فروخته شد ارزان‌ترین خودروهای سال 2015 را ببینید عجیب‌ترین خودروهای جهان راببینید هواپیمایی که خود را تا می‌زند با سریع ترین خودروهای دنیا آشنا شوید مرتفع ترین پل خاورمیانه را ببینید موتورسیکلت‌هایی با طراحی عجیب گران‌ترین تور رانندگی جهان با اسپرت‌های میلیون دلاری! راننده‌ای که با مسافران سلفی می‌گیرد 50 سال «خودرو سال» ده غول شتاب 7خودرو لوکس با دنده‌ غیراتوماتیک تصاویر یک خودرو کلاسیک این تانک را سوئدی‌ها با الهام از خودروهای مسابقات فرمول 1 ساخته‌اند تصویر اولین ماشین پلیس در ایران ماجراجویی بانوی ایرانی موتورسوار پرشتاب‌ترین اتومبیل‌های سدان بهترین خودروهای سال 2016 را ببینید
Back to top