باتری‌های عهد اشکانیان و باتری‌های امروزی

عصر خودرو: دلم نمی‌خواهد شما هم مثل بعضی‌ها فکر کنید باتری از زمانی ساخته شد که اتومبیل ساخته شد، اصلا چنین چیزی نیست و با وجود اینکه هیچ کاتبی در هیچ مقطع تاریخی از خلق چنین پدیده‌ای خبر و مطلبی را به ثبت نرسانده است،

Thursday 23 July 2015 - 12:54:00

باتری‌های عهد اشکانیان و باتری‌های امروزی

به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو» به نقل از صمت، اما در سال 1936میلادی (مطابق با 1314) در نزدیکی شهر تیسفون در عراق امروزی، کوزه بسیار عجیبی کشف شد که آن را به 2000 سال قبل، یعنی زمان حکومت اشکانیان تخمین زدند و در آن زمان تیسفون جزو قلمرو ایرانیان محسوب می‌شد.
این کوزه که ارتفاع 4 سانتی‌متر و قطر 8 سانتی‌متر داشت، دارای یک دیسک مسی (در ته کوزه) و در وسط آن یک لوله مسی که در داخل آن نیز یک لوله آهنی وجود داشت، بود و بخش‌هایی از آن نیز با قیر پوشیده شده بود.

یک باستان‌شناس آلمانی به نام «ویلهلم کونیک» در سال 1940میلادی، وقتی این کوزه پیل‌مانند را در موزه ایران و عراق دید، آن را به صورت امانی با خود به موزه برلین برد و آنجا آزمایش‌هایی روی آن انجام داد و سپس نظریات جالبی درباره آن ارائه داد و گفت: این کوزه یک «پیل الکتریکی» یا یک «باتری» است، که برای آبکاری طلا یا نقره به‌کار رفته است.
البته در سال 1940میلادی شخصی به نام «ویلارد گری» که مهندس برق بود، ماکتی از آن کوزه درست کرد و محلول مس سولفات را در آن ریخت و آزمایشی انجام داد که منجربه تولید 1/5 تا 2 ولت برق شد. او نیز ثابت کرد که این کوزه می‌تواند جریان الکتریکی را برقرار کند، البته بعد از جنگ جهانی دوم نیز یک باتری دیگر شبیه به این کوزه در همان ناحیه یافت شد.


در سال 1970 میلادی نیز یک باستان‌شناس آلمانی دیگر به نام «آرن اگبرکت» آزمایش دیگری نیز روی کوزه یاد شده انجام داد و مقداری آب انگور را به جای محلول مس سولفات استفاده کرد و دید که باتری یاد شده الکتریسته 87 درصد ولت ایجاد می‌کند. این آزمایش هم ثابت کرد که اشکانیان در بیش از 2000 سال قبل، قادر به تولید الکتریسته از یک ماده اسیدی بوده‌اند. در سال 1999میلادی نیز توسط دانشجویان دکتر «مارگوری سنچال» استاد ریاضیات و تاریخ علم در ماساچوست امریکا نمونه‌های دیگری از این باتری را بازسازی کردند و موفق شدند از آن برق 1/5 ولت به دست بیاورند. درباره کاربردهای این باتری یا پیل یا کوزه اختلاف‌نظرهای زیادی وجود دارد. عده‌ای معتقدند این کوزه فقط ظرفی بود که برای تولید دارو مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما در اینکه این سیستم توانایی تولید جریان الکتریسیته را داشته، شکی وجود ندارد.

اما بعد از مدتی معلوم شد مطالعه روی این باتری برای اروپاییان بسیار سنگین است و این مسئله را ثابت می‌کند که ایرانیان 1800 سال قبل از اروپایی‌ها، باتری را اختراع کرده بودند، تحقیقات روی این باتری‌ها را متوقف کردند و جالب اینجاست که برخی از آنها با وجود انجام و به دست آمدن این همه نتایج درخشان هنوز اصرار دارند بگویند که نخستین باتری‌ها در سال 1786میلادی توسط «لوییچی گالوانی» دانشمند ایتالیایی اختراع شده است. اما شما باور نکنید چون همه آزمایش‌های یاد شده دلیل بر آن است که این پدیده در زمان اشکانیان در ایران اختراع شده بود.

قورباغه مهربان «الکساندر ولتا»
گرچه اروپایی‌ها تاکید داشته و دارند که نخستین باتری‌ها را «لوئیچی گالوانی» اختراع کرده است، آن‌قدر که وقتی «الکساندرولتا» مخترع باتری‌های الکتریکی با تبریک عده‌ای به اختراعات‌اش مواجه شد، به احترام گالوانی گفت:
«من آن را اختراع نکرده‌ام، من آن را در خیابان پیدا کرده‌ام». البته این از روی تواضع بود، چراکه اختراع جدید او یک شی فوق‌العاده بود.
«ولتا» می‌دانست که گالوانی پیش از او مشاهداتی روی بدن یک قورباغه مرده داشته است و به این خاطر هنگام صاعقه زدن، یک قورباغه بدون پوست را از نردبان خانه‌اش به وسیله یک قلاب مسی آویزان کرد و دید که بدن جانور با هر صاعقه به لرزه درمی‌آید، حتی وقتی که هوا طوفانی نبود. حرکاتی در بدن حیوان دیده می‌شد و گالوانی به این نتیجه رسید که الکتریسیته در بدن قورباغه تولید شده است.


در این بین «ولتا» از آزمایش‌های روی قورباغه آگاه شد. ولی عقیده داشت که گالوانی در اینکه فکر می‌کند انقباضات قورباغه مربوط به خود قورباغه است، در اشتباه است. او فکر کرد انقباضات به علت تماس قلاب مسی با آهن نرده است. او عقیده داشت که الکتریسیته در اثر تماس 2 فلز تولید شده است.
«ولتا» برای اثبات نظر خود به آزمایش پرداخت. او روی میز یک دیسک مسی و روی آن پارچه‌ای خیس‌خورده در آب و اسید سولفوریک و روی آن دیسک ساخته شده از فلز «روی» و روی آنها مس و روی مس پارچه قرارداد تا یک پیل ساخته شد.
به دیسک مسی پائینی و به فلز «روی» بالایی سیمی وصل کرد. او سر سیم‌ها را به هم وصل کرد، وقتی به آرامی آنها را جدا می‌کرد جرقه الکتریکی زده می‌شد. تئوری او درست از کار
درآمد. این‌گونه بود که باتری الکتریکی به وجود آمد. «ولتا» در بافت که پارچه به زودی خشک شده و جریان برق قطع می‌شود. پس چند لیوان گرد هم گذاشت و در داخل هر یک آب و اسید ریخت و یک ورقه مس و یک ورقه روی، در آنها قرار داد. هر ورقه روی را به ورقه لیوان بعد وصل کرد و ورقه مسی لیوان اول آزاد بود و قطب مثبت باتری را تشکیل می‌داد و ورقه روی لیوان آخرین قطب منفی باتری بود.


«ولتا» چگونگی تولید جریان برق در داخل سیم را به جهانیان نشان داد.
باتری چطور کار می‌کند؟
اگر شما و دوست‌تان کف دست راست‌تان را روی هم بگذارید و فشار دهید، یک دست به عقب می‌رود و به این علت که دست دیگر قوی تر بوده و نیرو یا ظرفیت بیشتری داشته است. به همین طریق یک فلز ظرفیت بیشتری از فلز دیگر دارد و جریان برق یکی در دیگری جاری می‌شود.
وقتی مردی در یک کارخانه یک موتور الکتریکی را روشن می‌کند، الکتریسیته ماشین را به حرکت درمی‌آورد. وقتی ما یک باتری را به‌کار می‌اندازیم، فعل و انفعالی بین اسید و صفحات فلزی به وجود می‌آید و برق از یک صفحه به صفحه دیگر جریان می‌یابد و در سیم بیرون یک چراغ را روشن یا یک زنگ را به صدا درمی‌آورد.

عمر دراز و کوتاه باتری‌ها
شما با انجام یک سری کارهای پیش‌پا افتاده می‌توانید عمر باتری اتومبیل‌تان را افزایش دهید و در مقابل با برخی بی‌خیالی‌ها و بی‌دقتی‌ها می‌توانید آن را جوانمرگ کرده و از رده خارج کنید. متخصصان و باتری‌سازان می‌گویند، بهترین راه برای افزایش طول عمر باتری، مراقبت مستمر از باتری و موتور است. در آب و هوای سرد برای افزایش عمر باتری، باتری را کاملا شارژ و موتور را گرم نگاه دارید. در آب و هوای گرم و در طول تابستان، باید سطح الکترولیت را مرتب بررسی کرد و آب باتری را به سطح لازم رساند.
این مطلب ناشی از دمای زیاد زیرکاپوت است. استفاده از محافظ گرما در باتری‌ها رایج‌تر شده و تولیدکنندگان خودرو توسط آن، باتری را از دمای بالای زیرکاپوت محافظت می‌کنند. برخی تولیدکنندگان باتری نوعی باتری ویژه مناطق گرمسیر تولید کرده‌اند که مقدار الکترولیت در باتری را افزایش داده است تا خنک‌سازی بهتر انجام شود یا از فرمولاسیون خاصی برای صفحه استفاده کرده‌اند.

 


با این حال شما یادتان باشد که آب کاهش یافته باتری‌تان را اضافه کنید. هرگز اسید یا آب آلوده اضافه نکنید و بیش از اندازه آن را از آب پر نکنید.
قبل از روشن کردن اتومبیل تمام تجهیزات جانبی برقی و چراغ‌های خودرو را خاموش کنید، به دلیل اینکه باعث کاهش بار باتری در هنگام استارت و به‌ویژه در هوای سرد می‌شود.
روشن گذاشتن تمامی چراغ‌ها یا تجهیزات جانبی برقی دیگر خودرو و دشارژ کامل باتری به‌ویژه در باتری بدون مراقبت و نگهداری، سبب خراب شدن باتری اتومبیل می‌شود. بعد از شارژ کامل باتری برای تعیین خسارت‌ها واردشده احتمالی، دوباره باتری را آزمایش کنید.
باتری‌های با شارژ کامل را در مکان‌های سرد قرار دهید و به طور مرتب هنگامی که مقدار شارژ آنها به کمتر از 80درصد شارژ کامل می‌رسد یا بعد از 6 ماه (هر کدام زودتر اتفاق افتاد) آنها را شارژ کنید.

 


یادتان هم باشد که مهمترین علل ناتوانی ناگهانی باتری عبارتند از:
ـ کاهش الکترولیت (که عامل 50 درصد از کار افتادگی باتری‌هاست) به دلیل گرمای بیش از اندازه در زیر کاپوت یا شارژ بیش از حد، دشارژ زیاد( روشن گذاشتن چراغ‌های اتومبیل)، استعمال بی‌جا یا کاربرد باتری‌هایی با اندازه نامناسب، شل شدن تسمه دینام یا بدون شارژ ماندن، لرزش بیش از اندازه (به دلیل لق‌شدن بست‌های نگهدارنده)، استفاده از آب آلوده، خوردگی و یخ‌زدگی. البته به‌خاطر داشته باشید، باید هنگام انجام اقدام‌های محافظی برای باتری خود، یکسری نکات ایمنی را نیز رعایت کنید و باید بدانید که باتری‌های سرب اسیدی شامل الکترولیتی از جنس سولفوریک اسید هستند که ماده‌ای خورنده و سمی است. در هنگام شارژ از خود گازی متصاعد می‌کند که در صورت وجود جرقه‌ای در کنار آن منفجر خواهد شد و سبب آسیب رساندن به انسان می‌شود. بر این اساس هنگام کار با باتری نیاز به رعایت مواردی است، ازجمله: تهویه مطبوع، دور کردن جواهرات از بدن، پوشیدن لباس محافظت‌کننده بدن و استفاده از عینک ایمنی ویژه و احتیاط کردن و همچنین رعایت تمامی دستورات تولیدکننده باتری درباره آزمایش باتری، استارت باتری به باتری، نصب و شارژ باتری است.

 


چگونه از باتری خود نگهداری کنیم؟
فقط گذاشتن باتری روی اتومبیل و اتصال آن به سیستم برقی کافی نیست، باید یادمان باشد که همیشه از حال و احوال باتری اتومبیل خود و میزان شارژ موجود در آن با خبر باشیم تا مبادا یک روز صبح سرد زمستانی ما را در پارکینگ غافلگیر کند و استارت نزند و روشن نشود. اما اینکه چگونه می‌توان با یک باتری دوست شد را برای‌تان در این ستون می‌نویسم، ولی قبل از آن به برخی علت‌های کاهش عمر باتری اشاره‌ای دارم که عبارتند از:
1- خوردگی قطب‌های باتری (محل‌های اتصال بست‌هایی که به موتور و دیگر اجزا می‌روند) که ناشی از تمیز نکردن و شستن به موقع آنهاست.
2- توجه نکردن به میزان آب باتری موجود در خانه‌های باتری یا مخلوط شدن مواد مخرب با آن.
3- نشت کردن آب باتری از خانه‌ای به خانه دیگر باتری.

اما نحوه صحیح نگهداری از باتری هم که چندان مشکل نیست را یاد بگیرید و بدانید نخست در صورتی که به مدت زیادی از خودرو استفاده نمی‌کنید باتری را از روی خودرو باز کنید و کنار بگذارید. دوم اینکه از شارژ کردن اضافی باتری بپرهیزید.
سوم، سعی کنید هر هفته میزان آب اسید و تمیز بودن قطب‌های باتری را کنترل کنید.
چهارم اینکه سعی کنید اتومبیل‌تان را بیشتر در مکان‌های گرم پارک کنید، زیرا می‌گویند عمر باتری در اثر سرمای زیاد کاهش می‌یابد.
همچنین برای سرویس کامل قطب‌های باتری از آب‌جوش استفاده کرده و پس از تمیز کردن سطح آن از مقدار کمی گریس برای جلوگیری از خوردگی استفاده کنید. این عمل معمولا هر 2 ماه یکبار باید انجام شود.
آخر اینکه از جابه‌جایی زیاد باتری پرهیز کنید و هنگام پر کردن خانه‌ها با آب اسید، مراقب باشید زیرا ریختن آب اسید روی بدنه خودرو باعث پوسیدگی آن می‌شود. برای جا زدن بست‌ها از آچار ویژه آن استفاده کنید و هرگز با ضربه زدن سعی نکنید بست‌ها را به جای خودشان بگذارید.

اما چگونه خراب بودن باتری را تشخیص دهیم؟
در هنگام روشن بودن خودرو یکی از بست‌های قطب‌های باتری را بردارید، در صورتی که موتور روشن بماند اشکال از باتری است ولی اگر خودرو خاموش شد، معلوم می‌شود اشکال از شارژ توسط دینام است که برای چک کردن دینام به یک باتری‌ساز معتبر مراجعه کنید.
اگر در شرایط به‌خصوصی هستید، می‌توانید با پرهیز از روشن کردن وسایل جانبی خودرو موتور را 3 تا 4 ساعت با همان باتری روشن نگه داشته و به حرکت ادامه دهید. توجه داشته باشید که عمر باتری در صورت سرویس به موقع هم از 4 یا 5 سال بیشترنمی‌شود.

برچسب ها

باتری
مطالب مرتبط بیشتر
باتری‌های فلزهوا چگونه چالش‌ها را حل می‌کنند؟ تولید خودروی برقی با بدنه‌ای که قابلیت باتری دارد نگهدارنده باتری چیست؟ فروش باتری ماشین ایرانی با برچسب فرانسوی! آمادگی برای اولین موج باتری های فرسوده در خودروهای برقی قیمت هنگفت باتری "موتورهای برقی" مانع بزرگ توسعه این دسته از موتورسیکلت‌ها چرا باتری ماشین هنگام پارک تخلیه می شود؟ سونامی باتری‌های فرسوده در راه است باتری‌های فورد برای خودروهای برقی تأمین باتری از الکتریسته پاک سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلاری برای تولید باتری باتری عجیبی که 16 سال بی وقفه کار خواهد کرد باتری‌های ما یک میلیون مایل دوام می‌آورد! از باتری تا جرقه سرمایه‌گذاری 480 میلیون دلاری بنز در شرکت باطری‌سازی چینی تسلا به‌دنبال کاهش قیمت روش تشخیص خرابی باتری خودرو عملکرد بهتر باتری خودرو با نانو ذرات محققان کشور خرابی باتری، دردسری بزرگ با راه‌حلی ساده! پاوربانکی برای شارژ باتری خودرو تولید باتری خودترمیم با پلیمر جدید جدیدترین قیمت انواع باتری خودرو در بازار محموله 2.2 میلیارد ریالی باطری خودرو کشف شد قیمت باتری خودرو امروز چند بود؟ دلیل اصلی خرابی باتری خودرو ب ام و در تایلند باتری می‌سازد! قیمت باطری خودرو کاهش یافت علت خالی شدن باتری خودرو چیست؟ ثبات در بازار باتری خودروسازان استفاده از باتری داخلی را در خط تولید خود بیشتر کنند مظنه فروش باتری خودرو در بازار چقدر است؟ 3.5 میلیارد جریمه قاچاقچیان باطری خودرو در خوزستان اعلام آمادگی وزارت دفاع برای تولید باتری موتورسیکلت‌های برقی توصیه‌های مهم برای افزایش طول عمر خودرو تنها راه‌حل کاهش بیکاری! احیای باتری خودروهای برقی با محصول جدید نیسان آمریکا باتری های لیتیوم یونی را بازیافت می کند باتری های قدرتمند برای خودروهای الکتریکی ساخته می شود تامین باتری خودروهای برقی 20 میلیارد یورو هزینه دارد شش نکته طلایی که در هنگام خرید باطری خودرو باید به آنها توجه کنیم باتری‌ جدید ساخت چین می‌تواند صنعت خودروسازی را دگرگون کند خودکفایی 93درصدی در تولید باطری خودرو در سمنان سرمایه‌گذاری کلان آلمان برای توسعه باتری خودروهای برقی بازار سیاه «باطری خودرو» و افزایش 4 برابری قیمت لزوم افزایش نظارت بر بازار باتری فروشان آمپر قیمت باتری بالا رفت محققان ایرانی به تازه ترین فناوری باتری های خودرو دست یافتند استفاده از رایانه کوانتومی برای تولید باتری های بهتر جهش صادراتی سرب، صنعت باتری سازی را دچار مشکل کرد گلایه تولیدکنندگان باتری از صادرات شمش سرب تولید سالانه 11 میلیون باتری خودرو در کشور آشنایی با انواع باتری اتومبیل و روش های نگهداری آن نرخ خرید و فروش انواع باتری اتومبیل در بازار سود یک میلیون دلاری باتری تسلا در دو روز باتری‌های جامد هوندا مشکل باتری موتورهای برقی حل شدنی است شراکت خارجی‌ها با ایران در صنعت باطری حساس است 3 دلیل عمده خرابی باتری خودرو در زمستان لیست قیمت انواع باتری اسیدی و اتمی در بازار سرمایه‌گذاری ب ام‌ و ‌در باتری‌سازی رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان باطری : ایران به بزرگترین تولید کننده باطری منطقه تبدیل خواهد شد خرید یک باتری خودرو با ارائه باتری کهنه چقدر تمام می شود؟ باتری خودرو که 6 دقیقه ای شارژ می شود راهکارهای ساده‌ای برای جلوگیری از خراب‌شدن خودرو؛ امدادگر خودت باش شارژر بی سیم باتری خودرو از راه رسید چرا باتری خودرو در هوای خیلی سرد یا گرم خراب می‌شود؟ آیا تعویض باطری استاندارد با مدلی قوی‌تر و با درجه آمپر بالاتر مشکلی ایجاد خواهد کرد؟ نرخ فروش انواع باتری خودرو راهکارهای افزایش طول عمر باتری خودرو مظنه قیمت باتری خودرو در بازار استفاده از شارژر فندکی به باتری آسیب می‌رساند؟ درآمدزایی مالکان خودروهای الکتریکی نیسان در ساعات اوج مصرف تولید ملکه باتریها برای خودروهای برقی خرید باتری خودرو چقدر تمام می شود؟ چه زمانی باید باتری خودرو را تعویض کنیم؟ مظنه قیمت باتری خودرو نکاتی در مورد سرویس و نگهداری بهتر باتری خودرو نرخ خرید و فروش باتری 60 آمپری خودرو نرخ فروش باتری 150 آمپری خودرو مظنه قیمت باتری 80 آمپر در بازار قیمت انواع باتری خودرو مظنه قیمت انواع باتری خودرو در بازار قیمت انواع باتری خودرو در بازار نرخ فروش انواع باتری در بازار شوک بهاری به بازار باتری قیمت باتری خودرو اسیدی در بازار قیمت باتری خودرو +جدول قیمت باتری خودرو 150 آمپری در بازار پک باتری مرسدس-بنز با مصرف خانگی نرخ خرید و فروش باتری خودرو در بازار نرخ خرید و فروش باتری در بازار استفاده از هوش مصنوعی برای تولید باتری خودرو قیمت انواع باتری خودرو در بازار نرخ خرید و فروش باتری خودرو در بازار تولید باتریهای غیرقابل احتراق برای موبایل و خودروهای برقی باتری اسیدی در بازار با چه قیمتی به فروش می رسد؟ باتری خودرو با چه قیمتی در بازار معامله می شود؟ نرخ انواع و اقسام باتری خودرو قیمت باتری اتمی در بازار چقدر است؟ بازاری داغ در اوج سرما باتری خودرو 35 آمپر در بازار چند بفروش می رسد؟ قیمت انواع و اقسام باتری خودرو اقدام دانشگاه صنعتی اراک برای ساخت «باتری‌ شارژرهای سریع» قیمت برخی باتری خودرو +جدول قیمت باتری خودرو +جدول قیمت فروش انواع باتری خودرو در بازار +جدول چالش عقب افتادن باتری سازها از خودروسازها! قیمت انواع باتری خودرو در بازار + جدول دلایل خرابی باتری خودرو ها چیست ؟ تعرفه اهرمی برای دفاع از تولید داخلی باتری باتری خودروهای الکتریکی نیسان به خانه‌ها می‌رود تعرفه اهرمی برای دفاع از تولید داخلی باتری طول عمر باطری اسیدی چقدر است؟ باتری خودروهای برقی کارآمدتر از پیل سوختی است چه زمانی باید باتری خودرو را عوض کرد؟ تویوتا تا 2020 تولیدکننده انبوه خودروهای الکتریکی باتری دار می‌شود تویوتا به فناوری یون-لیتیوم دست پیدا کرد قاچاق و تعرفه بازار باتری را نفس گیرکرد ساخت باتری های بادوام خودرو با استفاده از فناوری نانو راه اندازی کارخانه تولید باطری برای خودروهای برقی سامسونگ در اروپا باتری خودروهای الکتریکی تولید می کند سرمایه گذاری در بازار باتری ایران باتری‌سازان با 60 درصد ظرفیت تولید می‌کنند باتری با قدرت شارژ دو برابر در راه است نیسان بدنبال فروش سهام شرکت باتری سازی خود است بهترین زمان برای تعویض باتری خودرو چه زمانی است؟ فقط از پاناسونیک باتری می‌خریم فرهنگ نگاه مشتری به بازار باتری باید تغییر کند کفش‌های این کودک خودرو گران قیمت را به آتش کشید+تصاویر تویوتا اولین باتری منیزیمی را ساخت گشت و گذار تصویری در روز دوم اتومکانیکای دوبی با حضور صنعتگران 58 کشور روبان چهاردهمین اتومکانیکای دوبی بریده شد تلاش ژاپنی ها برای استفاده از سهم بازار امارات در اتومکانیکای دوبی تولید باتری‌های جدید سبک و کارآمد پاوربانکی که شما را از باتری به باتری کردن خودرو بی‌نیاز می‌کند عمر باتری موتور سیکلت های برقی 4 سال است نه یکسال قلب الکتریکی خودرو این روزها گران می‌تپد! با باتری قلمی خودرو خود را روشن کنید! «نهایت باتری»، نسخه‌ای نهایی برای اتومبیل‌های برقی کار و کاسبی باتری‌فروشان به راه است قاچاق باتری تولیدکنندگان را تحت فشار گذاشته است تولید سالانه 20میلیون باتری خودرو
Back to top