فونیکسریمکسبهتام

سازمان توسعه تجارت خواستار بازنگری در سیاست بهینه‌سازی ارزی شد+سند

عصر خودرو- سازمان توسعه تجارت ایران در نامه‌ای خطاب به جانشین وزیر در امور بازرگانی اعلام کرد که اجرای سیاست سقف ارزشی ثبت سفارش کدتعرفه‌ها یا همان بهینه‌سازی ارزی که از پنجم تیرماه امسال در سامانه جامع تجارت آغاز شده، نیازمند بازنگری فوری است.

سازمان توسعه تجارت خواستار بازنگری در سیاست بهینه‌سازی ارزی شد+سند
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۴ - ۲۲:۴۶:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو»، در این نامه اشاره شده است که بررسی روند واردات سال‌های اخیر نشان می‌دهد عمده کدتعرفه‌ها رفتار غیرمتعارف نداشته‌اند و اجرای فعلی این سیاست سبب بروز مشکلاتی در فرآیند واردات شده است. مهم‌ترین این مشکلات شامل عدم پیش‌بینی‌پذیری و تحریک تقاضای ثبت سفارش، تحدید فعالیت بازرگانان و تکمیل غیرمنتظره سقف کدتعرفه‌ها عنوان شده است. 

    براساس داده‌های ارائه‌شده، تا پایان آبان‌ماه امسال در حالی که سهمیه ارزی فصل زمستان هنوز باز نشده، 5.8 میلیارد دلار از سقف سال جاری باقی مانده که 4.8 میلیارد دلار مربوط به بخش تولید و یک میلیارد دلار مربوط به بخش بازرگانی است. همچنین سقف سالانه 2195 کدتعرفه در بخش بازرگانی و 908 کدتعرفه در بخش تولیدی تکمیل شده و ثبت سفارش جدید تا پایان سال در این ردیف‌ها امکان‌پذیر نیست. 

    گزارش سازمان نشان می‌دهد حجم ثبت سفارش‌ها در نیمه نخست سال 1404 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 28 درصد افزایش یافته و از 26.1 میلیارد دلار به 33.4 میلیارد دلار رسیده است. همچنین مجموع سقف تعیین‌شده برای کدتعرفه‌ها از 51.8 میلیارد دلار در تیرماه به 56.7 میلیارد دلار در شهریورماه افزایش یافته و در کمیته ارزی بررسی افزایش آن تا 62 میلیارد دلار نیز مطرح شده است. 

    سازمان توسعه تجارت در بخش دیگری از نامه، توزیع سقف‌ها بین بخش تولید و بازرگانی را نامتوازن توصیف کرده و یادآور شده است که با وجود سهم 47درصدی بازرگانی در واردات سال 1403، سهم این بخش از سقف‌های تخصیص‌یافته کمتر بوده و همین امر موجب محدود شدن ثبت سفارش بازرگانان شده است. 

    این سازمان همچنین اعلام کرده است که در محاسبه سقف‌ها، ارزش ثبت سفارش‌های معتبر ابتدای سال بدون توجه به میزان ترخیص، از سقف کدتعرفه‌ها کسر شده و این موضوع باعث شده بخشی از سقف‌ها عملاً غیرقابل استفاده شود. براساس نمونه ارائه‌شده، در 1740 کدتعرفه میزان مصرف محاسبه‌شده 15 میلیارد دلار بیش از ترخیص واقعی سال 1403 بوده است. 

    در بخش پایانی، سازمان توسعه تجارت با استناد به بررسی رفتار واردات چهار سال اخیر اعلام کرده است از میان 1005 کدتعرفه چهاررقمی، فقط 24 کد رفتاری غیرمتعارف داشته‌اند و برای کنترل واردات، نیازی به اجرای سیاست بهینه‌سازی برای همه کدها نیست. 

    پیشنهاد ارائه‌شده توسط سازمان شامل لغو سیاست بهینه‌سازی به شیوه فعلی برای همه کدتعرفه‌ها، تعیین حوزه سهمیه جداگانه برای کالاهای خاص از جمله تلفن همراه، طلا، خودرو، کشنده، ماشین‌آلات معدنی، لوازم خانگی و تجهیزات رایانه‌ای، بازنگری سهمیه برخی واحدهای تولیدی پرمصرف مانند خودروسازان مونتاژی و همچنین پایش مستمر دفاتر تخصصی برای مدیریت ثبت سفارش سایر کدتعرفه‌ها است. سازمان اعلام کرده در صورت تأیید این پیشنهاد، آمادگی همکاری برای طراحی و اجرای اصلاحات لازم را دارد.

    اعلام تعرفه‌های جدید گروه دوم مرکز مبادله ارز و طلا

    بر اساس اطلاع‌رسانی انجام‌شده به بازرگانان، با توجه به نامه شماره 89767 مورخ 11 آذر 1404 از سوی سازمان توسعه تجارت و اعلام بانک مرکزی، از این پس ثبت سفارش‌هایی که دارای تعرفه‌های درج‌شده در فهرست پیوست باشند، باید ارز مورد نیاز خود را از طریق تالار دوم مرکز مبادله ارز و طلا تأمین کنند.

    طبق این اعلام، بازرگانان هنگام ثبت درخواست تخصیص ارز موظف هستند در بخش محل تأمین ارز گزینه «مرکز مبادله ارز و طلا (گروه دوم)» و در بخش نوع نرخ ارز گزینه «توافقی» را انتخاب کنند.

    همچنین درخواست‌های تخصیص ارزی که هم‌اکنون در وضعیت «آماده برای تخصیص» قرار دارند و تعرفه کالایی آنها در فهرست مذکور آمده است، توسط سامانه رد خواهد شد. در این حالت بازرگان باید درخواست خود را ویرایش کرده و پس از تغییر محل تأمین ارز به «مرکز مبادله ارز و طلا (گروه دوم)» دوباره آن را وارد صف تخصیص کند.

    طبق اعلام اداره تخصیص ارز بانک مرکزی، در صورتی که این درخواست‌ها پیش از ویرایش دارای «اولویت از نظر دستگاه» بوده باشند، پس از اصلاح و ورود مجدد به صف، اولویت مذکور توسط اداره تخصیص ارز بازگردانی خواهد شد.

    در ادامه این اطلاعیه تأکید شده است که فهرست اخیر شامل تعرفه‌هایی است که از تالار اول به تالار دوم مرکز مبادله منتقل شده‌اند و نرخ خرید ارز آنها حدود 46 درصد افزایش یافته است. همچنین این تغییرات شامل ثبت سفارش‌های در صف تخصیص ارز نیز می‌شود و در صورتی که حتی یکی از تعرفه‌های موجود در یک ثبت سفارش مشمول تأمین ارز از تالار دوم باشد، کل ثبت سفارش باید از همین محل تأمین ارز شود.

    بر همین اساس، لزوم تفکیک تعرفه‌ها بر اساس نوع تالار تأمین ارز یادآوری شده است.

     

    برچسب ها
    کرمان موتوراکستریم
    مطالب مرتبط
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • خودرو امروز ۷۴۸
        • خودرو امروز ۷۴۷
        • خودرو امروز ۷۴۶
        • خودرو امروز ۷۴۵
        • خودرو امروز ۷۴۴
        • خودرو امروز ۷۴۳
        • خودرو امروز ۷۴۲
        • خودرو امروز ۷۴۱
        • خوو امروز ۷۴۰
        آخرین بروزرسانی ۴ روز پیش
        آرشیو
        آخرین اخبار