مدیر بهزیستی شهر تهران:

مشکل پلاک ویژه معلولان باید به سرعت حل و فصل شود

عصر خودرو- مدیر بهزیستی شهر تهران و دبیر کمیته هماهنگی و پیگیری مناسب‌سازی فضا برای معلولان با اشاره به اینکه ۵ درصد جمعیت کشور نیاز به خدمات ویژه و خاص معلولان دارند، تاکید کرد: بحث عادی‌سازی و برابرسازی فرصت‌ها در دنیای امروز امری پذیرفته شده است که باید در کشور ما نیز اجرایی شود.

سه شنبه ۲۲ تير ۱۳۹۵ - ۱۷:۳۷:۰۰

مشکل پلاک ویژه معلولان باید به سرعت حل و فصل شود

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از  ایسنا، مصطفی سراج در جلسه کمیته پیگیری و مناسب‌سازی فضا برای معلولان در فرمانداری تهران، با اشاره به اینکه حدود 10 درصد افراد جامعه نیاز به خدمات معلولان دارند، اظهار کرد: باید تلاش کنیم در کشور طبق طبقه‌بندی جهانی برنامه‌ریزی داشته باشیم. ارتباط با سیستم I.C.F را دو سال است که شروع کردیم و سعی داریم طبق پروتکل‌های جهانی برنامه‌ریزی و عمل کنیم.

وی افزود: اگر 10 درصد جمعیت جامعه دچار معلولیت باشند، درصدی از آنها نیاز به خدمات ویژه و خاص دارند که طبق آمار این میزان 3 تا 5 درصد است. در کشورهای  در حال توسعه 4.2 تا 4.5 درصد جمعیت نیاز به خدمات ویژه و خاص معلولان دارد، بنابراین 3.5 میلیون نفر افراد دچار معلولیت نیاز به خدمات خاص و ویژه معلولان دارند.

مدیر بهزیستی شهر تهران و دبیر کمیته هماهنگی و پیگیری مناسب‌سازی فضا برای معلولان  با بیان اینکه سازمان بهزیستی یک میلیون و 200 هزار نفر از معلولان را تحت پوشش قرار داده است، گفت: در کشور ما آمار بالاست و بهزیستی نمی‌تواند همه افراد را تحت پوشش قرار دهد. اگر 8 درصد جمعیت سالمندان و جانبازان را به آن اضافه کنیم، جمعیت بالایی به دست می‌آید که احتیاج به خدمات ویژه معلولان دارد.

سراج با اشاره به اینکه با شمارش اعضای خانواده‌های معلولان، 20 درصد جمعیت کشور تحت تاثیر معلولیت قرار دارند، افزود: در حال حاضر عضو کنوانسیون دفاع از حقوق معلولان در سازمان ملل متحد هستیم ولی با این وجود ضرورت ارائه خدمات درست به معلولان در کشور ما جانیفتاده است.

وی با تاکید بر اینکه برای ارائه خدمات به معلولان باید این گروه در صحنه حاضر باشند، گفت: با توجه به تجربیات معلولان، آنها می‌توانند کمک حال مسوولان در ارائه خدمات ویژه معلولان باشند. کمیته فنی مناسب سازی شهر تهران طی دو سه ماه اخیر جلسات خود را برگزار کرده‌اند.

مدیر بهزیستی شهر تهران و دبیر کمیته هماهنگی و پیگیری مناسب‌سازی فضا برای معلولان اظهار کرد: طی 8 ماه گذشته با شهرداری منطقه 7، 12، وزارت ورزش و جوانان، آموزش و پرورش معاونت اجتماعی شهرداری تهران، سازمان مترو و... جلسات متعددی را برگزار و بیش از 70 درصد مصوبات را عملیاتی کرده‌ایم.

سراج با تاکید بر اینکه در حال حاضر مقاومت بسیاری از دستگاه‌ها در برابر اجرای عملیات مناسب‌سازی فضا برای معلولان کاهش یافته است، گفت: هنوز تا ایجاد نگاه عمیق در دستگاه‌ها به منظور ضرورت فضاسازی برای معلولان فاصله بسیاری داریم. در ارزیابی‌ها به طور مرتب وضعیت فضاها برای معلولان از جمله ایستگاه‌های مترو، رصد می‌شود.

وی با بیان اینکه گزارشاتی که از تشکل‌های این حوزه دریافت کرده‌ایم را به دستگاه‌ها انتقال دادیم، اظهار کرد: سعی کرده‌ایم کار تشکل‌های این حوزه به طور تخصصی و فوق تخصصی باشد. بخش اعظم مشکلات ما در حوزه مناسب‌سازی فضا در معلولان در زمینه آگاهی و آموزش و فرهنگ‌سازی است.

مدیر بهزیستی شهر تهران و دبیر کمیته هماهنگی و پیگیری مناسب‌سازی فضا برای معلولان با اشاره به اینکه حدود 10 پارک برای معلولان مناسب‌سازی شده است، گفت: با همکاری راهنمایی و رانندگی و شهرداری تهران اقدامات و فعالیت‌های خوبی در این زمینه شروع شده و بسترها در حال حاضر فراهم است ولی احتیاج به قوی کردن منابع و حضور جدی بنیاد مسکن داریم.

سراج به چاپ و توزیع کتاب به عنوان یکی اقدامات شهرداری در این زمینه اشاره کرد و افزود: در زمینه مبلمان شهری هنوز حرفی برای گفتن نداریم و تکمیل تجهیزات یکی از نیازهای ضروری شهر تهران در حوزه معلولان محسوب می‌شود. خدمات معلولان باید به طوری باشد که نابینایان، ناشنوایان و افراد دچار اختلالات رفتاری نیز بتوانند از آنها استفاده کنند.

وی با بیان اینکه در اماکن گردشگری و مذهبی نیز ضرورت فضاسازی مناسب برای معلولان وجود دارد، گفت: تلاش ما این است که اماکنی را به صورت الگو مناسب‌سازی کرده و ارائه دهیم، گاهی بعد از مناسب‌سازی برخی اماکن، موانعی در این اماکن ایجاد می‌شود.

مدیر بهزیستی شهر تهران و دبیر کمیته هماهنگی و پیگیری مناسب‌سازی فضا برای معلولان با اشاره به اینکه در حوزه مواد اصلی و متریال مناسب‌سازی اماکن دچار مشکل هستیم، گفت: در حال حاضر این آمادگی را داریم که گروه‌های مختلف در این زمینه ورود کنند و پیشنهادات خود را ارائه دهند. تلاش ما این است که شرکت‌های دانش‌بنیان را به این سمت هدایت کنیم.

سراج ادامه داد: در این حوزه احتیاج به ورود تخصصی افراد مختلف داریم و باید فرصت لازم برای حضور دانشگاه‌ها و شرکت‌ها برای کمک‌رسانی فراهم شود. این موضوع مانع ورود کالاهای خارجی نیز خواهد شد که با موضوع اقتصاد مقاومتی نیز هم‌راستا است.

وی به ضرورت تشکیل شورای سالمندان در تهران تاکید کرد و گفت: طبق ارزیابی‌ها از ساختمان پزشکان و مطب‌ها مناسب‌سازی برای معلولان زیر 23 درصد است، بنابراین مشاوره گرفتن دستگاه‌ها به معلولان بهترین کمک رسان آنها در ارائه خدمات بهتر خواهد بود.

مدیر بهزیستی شهر تهران و دبیر کمیته هماهنگی و پیگیری مناسب‌سازی فضا برای معلولان با اشاره به اینکه در حوزه راهنمایی و رانندگی نیز اقداماتی انجام شده است، گفت: بحث پلاک ویژه معلولان دچار مشکل است که باید به سرعت حل و فصل شود.

سراج در پایان تاکید کرد: بحث عادی سازی و برابرسازی فرصت‌ها در دنیا امری پذیرفته شده است که در کشور ما نیز باید اجرایی شود.

برچسب ها

خودرو معلولانپلاک ویژه جانبازان
مطالب مرتبط بیشتر
صدور سالانه سه هزار پلاک خودرو ویژه معلولان چگونگی دریافت پلاک ویژه جانبازان و معلولان پلاک جانبازی فقط به خودرو جانبازان بالای ۵۰ درصد تعلق می‌گیرد جانبازان از طریق کد ملی می‌توانند در جایگاه‌های سوخت سوختگیری کنند تمدید اعتبار سهمیه‌ طرح ترافیک بیماران، معلولین و جانبازان ۲۹ هزار پلاک برای معلولان و جانبازان صادر شده است تحویل خودرو اتومات به معلولان با قیمت‌های قبل رایزنی برای ساماندهی خودروهای مناسب‌سازی شده ویژه معلولان و جانبازان پیشنهاد تخفیف ۵۰ درصدی به معلولان برای استفاده از حمل‌ونقل عمومی تمهیدات وزارت صنعت برای تأمین خودروهای معلولان و جانبازان لزوم خدمت رسانی درست به معلولان در سامانه های اتوبوس تندرو و مترو سوءاستفاده یا خرید و فروش «پلاک معلولین» غیرقانونی است یک وسیله نقلیه جدید برای معلولان ساخته شد بنیاد شهید برای تأمین خودروهای جانبازان از تولیدات داخلی استفاده می‌کند معرفی تکنولوژی‌های حمل‌و‌نقل مختص معلولان خودروی ویژه افراد توانخواه در فرودگاه خرم آباد فعال شد تجهیز ۵ درصد اتوبوس‌های جدید به درب مخصوص تردد معلولان راه اندازی سامانه حمل و نقل معلولان در شیراز ایران در رتبه سیزدهم تولید خودرو جهان تاکسی تلفنی معلولان در مشهد راه‌اندازی می‌شود انتقاد نجفی به محدودیت‌های جابجایی معلولان و جانبازان در شهر پیشنهاد بهزیستی به وزارت صنعت برای تولید خودروهای مناسب سازی شده ارزان ارائه خودروهای بی‌کیفیت به معلولان مناسب‌سازی فضای پارک خودرو برای معلولان افزایش ۲ برابری سرویس ایاب و ذهاب معلولان استان تهران تا پایان سال ۶۰ خودرو ویژه معلولان به ناوگان حمل و نقل اضافه می شود ساخت «سبکترین بالابر برای افراد معلول جسمی حرکتی» توسط مختراعان ایرانی پایتخت هنوز مهیای تردد معلولان نیست نخستین خودرو مناسب سازی شده معلولان منطقه ۵کشور در شهرکرد فعال شد تحویل خودرو با تخفیف ویژه به جانبازان کشور هشدار بهزیستی درخصوص کلاهبرداری جدید از خودرو معلولان ۵۰ دستگاه ون ویژه معلولان تا پایان سال خریداری می شود این خودرو ویژه معلولان است ساخت اتومبیل خودران خاص برای معلولان شاهکار یک پدر برای فرزند معلولش صدور اولین گواهینامه رانندگی خودروهای نیمه خودکار برای یک معلول دردسرهای پلاک ویژه ! شناسایی معلولان دارای پلاک‌ویژه و مناسب‌سازی رایگان خودروهایشان امکان بهره‌مندی معلولان از خودروی داخلی فراهم شد افزایش خطوط ویژه معلولان به ۲۵ خط مناسب سازی شهر ماکو برای تردد معلولان و سالمندان پلاک ویژه فقط برای جانبازان بالای ۵۰ درصد جانبازی است آمادگی خودروسازهای داخلی برای تولید خودروهای ویژه معلولان معلولان استفاده کننده از وسایل چهار چرخ موتور برقی گواهینامه می گیرند خودروهای عمومی ویژه معلولان افزایش یابد انتقاد از نحوه واگذاری پلاک ویژه به معلولان مذاکره با خودروسازان داخلی ماشین‌های دنده اتوماتیک معلولان، رویا یا واقعیت؟ سرویس‌رسانی سامانه معلولان و جانبازان به جشنواره پارالمپیک خودروسازان داخلی مکلف به تولید خودرو ویژه معلولان شدند تامین خودرو مناسب معلولان توسط شرکت های داخلی بازبینی واگذاری پلاک خودرو معلولان با واگذاری پلاک معلولین برخورد می‌شود سوءاستفاده از پلاک خودروهای معلولان
برگشت به بالا