فونیکسریمکسبهتام

بررسی صورت‌های مالی خودروسازان؛

فراز و فرود قیمت و فروش خودرو

عصر خودرو- صورت‌های مالی ارائه شده به بورس نشان می‌دهد سه خودروساز بزرگ کشور در نیمه نخست امسال، هم در تیراژ و هم در مبلغ فروش در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با کاهش مواجه شده‌اند.

فراز و فرود قیمت و فروش خودرو
نسخه قابل چاپ
چهارشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۷:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد ، بر این اساس، ایران خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در مجموع مبلغ 13 هزار و 366 میلیارد و 854 میلیون و 600 هزار تومان طی شش ماه ابتدایی سال‌جاری فروش داشته‌اند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، کاهشی 14 درصدی را نشان می‌دهد. به عبارت بهتر، این سه خودروساز دو هزار و 187 میلیارد و 186 میلیون تومان کمتر از نیمه ابتدایی سال گذشته خودرو فروخته‌اند. بنابر گزارش‌های منتشره در بورس، تعداد فروش خودروسازان در شش ماه نخست امسال 338 هزار و 588 دستگاه بوده که نسبت به نیمه ابتدایی سال گذشته کاهش 26 درصدی معادل 118 هزار و 416 دستگاهی را نشان می‌دهد. همچنین میانگین قیمت خودروهای فروخته شده در شش ماه ابتدایی سال‌جاری، بیش از 39 میلیون تومان بوده است. با این حساب، متوسط قیمت محصولات سه خودروساز بزرگ کشور طی نیمه ابتدایی امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، نزدیک به پنج میلیون تومان (حدودا 15 درصد) بالا رفته است.

    آمار منتشره اما چند نکته مهم دیگر را نیز در خود جای داده است. نخست اینکه با وجود افت شدید تیراژ، افزایش قیمت محصولات خودروسازان تا حدی اثر این موضوع را بر درآمد فروش آنها کاهش داده است. در واقع اگر خودروسازان قیمت محصولات خود را بالا نمی‌بردند، حالا با افتی بسیار بالاتر از 14 درصد در فروش مواجه شده بودند و قطعا بحرانی شدیدتر گریبان آنها را می‌گرفت. نکته دیگر اینجاست که با وجود افزایش قیمت محصولات خودروسازان، این موضوع نتوانسته رشد شدید هزینه‌های تولید را پوشش دهد. متوسط قیمت خودروها تنها 15 درصد بالا رفته، حال آنکه هزینه‌های تولید به‌شدت صعود کرده‌اند و تناسبی میان این دو به چشم نمی‌آید. درست است که قیمت‌های حال‌حاضر خودروها بسیار بالاتر از نرخ‌های اعلامی در صورت‌های مالی‌شان است، اما آنها با دستور وزارت صنعت،معدن و تجارت مجبور شده‌اند محصولات خود را با قیمت‌های قدیم تحویل مشتریان (آنهایی که در طرح‌های پیش‌فروش سال‌های قبل خودروسازان شرکت کرده بودند)، تحویل بدهند. در واقع قیمت‌های اعلامی در صورت‌های مالی خودروسازان، نرخ‌های قدیم (پیش از مجوز وزارت صنعت برای قیمت‌گذاری در حاشیه بازار) هستند.
      افت فروش و درآمد ایران‌خودرو

    بنابر آماری که ایران‌خودرو به بورس ارائه کرده، این شرکت در 6 ماه نخست امسال 155 هزار و 525 دستگاه انواع محصول را به فروش رسانده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهشی 24 درصدی را به خود می‌بیند. به عبارت بهتر، ایران‌خودرو در نیمه ابتدایی امسال و در مقایسه با نیم‌سال نخست سال گذشته، 49 هزار و 191 دستگاه کمتر محصول فروخته است.براساس آمار منتشره اما آبی‌های جاده مخصوص تا پایان شهریور امسال بالغ بر هفت هزار و 314 میلیارد و 501 میلیون تومان درآمد از ناحیه فروش محصولات خود داشته‌اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 2/ 3 درصد کاهش را نشان می‌دهد. ایران‌خودرویی‌ها در واقع حدود 243 میلیارد تومان کمتر از نیم‌سال نخست سال گذشته از ناحیه فروش محصولات کسب درآمد کرده‌اند. با توجه به این آمار، میانگین قیمت محصولات ایران‌خودرو در نیمه ابتدایی سال جاری، حدود 47 میلیون تومان بوده است. این در حالی است که متوسط قیمت محصولات این شرکت در نیمه ابتدایی سال گذشته عدد 37 میلیون تومان را نشان می‌دهد؛ بنابراین میانگین قیمت محصولات ایران‌خودرو در شش ماه ابتدایی سال جاری و نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 10 میلیون تومان معادل 2/ 21 درصد بالا رفته است.در بین محصولات ایران‌خودرو، بالاترین قیمت نصیب سوزوکی گرندویتارا شده، چه آنکه آبی‌های جاده مخصوص آن را در نیمسال ابتدایی 98، بیش از 153 میلیون تومان به فروش رسانده‌اند، یعنی 17 میلیون تومان بیش از 6 ماه ابتدایی سال گذشته. در بین دیگر محصولات ایران‌خودرو، گروه پژو این شرکت با میانگین قیمت بیش از 43 میلیون و 400 هزار تومان در نیمه ابتدایی امسال فروش رفته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته بالغ بر 11 میلیون تومان رشد را نشان می‌دهد. آمار فروش پژوها نیز در 6ماه ابتدایی امسال و نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته بیش از 17 هزار دستگاه پایین آمده است.

    ایران‌خودرویی‌ها در بازه زمانی تحت بررسی، بیش از 17 هزار و 600 دستگاه سمند با قیمتی حدودا 39 میلیون و 500 هزار تومان فروخته‌اند که در مقایسه با سال گذشته، رشد 13 میلیون تومانی را در قیمت و کاهش حدودا 9 هزار دستگاهی را در فروش نشان می‌دهد. این خودروساز در فروش رانا آماری سه هزار و 134 دستگاهی را طی نیمه ابتدایی امسال از خود به جا گذاشته و هر دستگاه از این محصول را نیز بیش از 48 میلیون و 700 هزار تومان فروخته است؛ بنابراین فروش رانا در مقایسه با نیمه نخست سال گذشته، نزدیک به یک هزار و 500 دستگاه افزایش یافته و قیمت آن نیز بیش از 13 میلیون تومان بالا رفته است. در مورد دنا نیز ایران‌خودرو آماری 13 هزار و 952 دستگاهی را در فروش از خود به جا گذاشته و این خودرو را با قیمتی بیش از 58 میلیون و 800 هزار تومان فروخته است. این در حالی است که نسبت به نیم‌سال ابتدایی سال گذشته، فروش دنا افتی سه هزار و 673 دستگاهی را نشان می‌دهد، اما قیمت آن حدود 19 میلیون تومان بالا رفته است. اما ایران‌خودرویی‌ها در نیم‌سال ابتدایی 98 تنها یک هزار و 606 دستگاه تندر-90 را با قیمت حدودا 41 میلیون و 500 هزار تومان به فروش رسانده‌اند که نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته، افت 6 هزار و 282 دستگاهی را در فروش و رشد حدودا 3 میلیون تومانی قیمت را نشان می‌دهد.

    سری هم اما به محصولات مونتاژی ایران‌خودرو بزنیم. در این بین، هایما فروشی دو هزار و 836 دستگاهی را از خود به جا گذاشته و هر دستگاه از این محصول چینی نیز کمتر از 91 میلیون تومان فروخته شده است. با توجه به آمار مدت مشابه سال گذشته، فروش هایما بیش از پنج هزار دستگاه کاهش داشته، اما قیمت آن حدود یک میلیون و 800 هزار تومان بالا رفته است. با توجه به این آمار، هایما کمترین رشد قیمت را در بین محصولات ایران‌خودرو به خود اختصاص داده است. دانگ فنگ دیگر محصول چینی ایران‌خودرو نیز که طی سال جاری سه هزار و 354 دستگاه فروش داشته و قیمت آن نیز کمتر از 42 میلیون تومان بوده، در مقایسه با سال گذشته افت هفت هزار دستگاهی را در فروش تجربه کرده است. قیمت این محصول اما طی نیمسال ابتدایی 98 و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تقریبا تغییری نکرده است. در نهایت اما ایران‌خودرویی‌ها چهار هزار و 636 دستگاه پژو 2008 را نیز در شش ماه ابتدایی امسال به فروش رسانده‌اند که قیمت آن بیش از 100 میلیون تومان بوده است. با این حساب، آبی‌های جاده مخصوص نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته، 602 دستگاه پژو 2008 کمتری فروخته‌اند، اما قیمت این محصول حدود 4 میلیون تومان رشد را نشان می‌دهد.
      سراتو رکورددار افزایش قیمت

    به سایپا برویم و ببینیم اوضاع فروش در این شرکت طی نیم‌سال نخست سال جاری به چه شکل بوده است. نارنجی‌های جاده مخصوص در شش ماه ابتدایی سال جاری بالغ بر پنج هزار و 740 میلیارد و 196 میلیون تومان درآمد از ناحیه فروش 179 هزار و 242 دستگاه محصول داشته‌اند. با توجه به این آمار، درآمد فروش سایپا در نیمه نخست امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته 3/ 7 درصد معادل 390 میلیارد و 162 میلیون تومان کاهش یافته و تعداد فروش این شرکت نیز 9 درصد (بیش از 17 هزار دستگاه) پایین آمده است. در نهایت، میانگین قیمت خودروهای سایپا در شش ماه ابتدایی سال جاری 32 میلیون تومان بوده که نسبت به نیمه نخست سال گذشته افزایشی 5/ 18 درصدی معادل حدودا 5 میلیون تومان را نشان می‌دهد. در بین محصولات سایپا، این شرکت بیش از 95 هزار دستگاه پراید را با قیمت 25 میلیون و 300 هزار تومان فروخته که در مقایسه با نیم‌سال نخست سال گذشته، افزایش حدودا 12 هزار دستگاهی را در فروش و رشد 7 میلیون تومانی را در قیمت نشان می‌دهد.دیگر محصول سایپا یعنی تیبا، فروشی بیش از 77 هزار دستگاه داشته و قیمت آن نیز حدود 32 میلیون تومان بوده است، بنابراین در مقایسه با نیم‌سال نخست سال گذشته، تعداد فروش این محصول بیش از 12 هزار دستگاه پایین آمده، اما قیمت آن حدود 8 میلیون تومان افزایش را نشان می‌دهد.

    سایپا اما در فروش سراتو آماری یک هزار و 932 دستگاهی طی نیم‌سال ابتدایی 98 از خود به جا گذاشته و این محصول را با قیمتی بیش از 210 میلیون تومان فروخته است. با این حساب در مقایسه با نیم‌سال نخست سال گذشته، قیمت سراتو 115 میلیون تومان رشد کرده اما فروش آن بیش از 7 هزار دستگاه پایین آمده است. با توجه به این آمار، سراتو رکورددار رشد قیمت در میان خودروهای تولیدی طی نیمسال ابتدایی 98 و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به حساب می‌آید. دیگر محصول سایپا یعنی آریو، فروشی 634 دستگاهی با میانگین قیمت حدودا 58 میلیون تومانی داشته است که نسبت به سال گذشته افتی بیش از 4 هزار و 700 دستگاهی داشته و قیمت آن بیش از 5 میلیون و 500 هزار تومان بالا رفته است. همچنین چانگان نیز فروشی 2 هزار و 818 دستگاهی با قیمت بیش از 101 میلیون تومان در نیمه ابتدایی سال جاری داشته است که نشان می‌دهد قیمت این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته، حدود 36 میلیون تومان رشد کرده و رقم فروشش بیش از 4هزار و 700 دستگاه پایین آمده است.
      ضرر پارس‌خودرو از رفتن رنو و برلیانس

    طبق آمار ارائه شده به بورس توسط پارس‌خودرو، فروش این شرکت تنها 312 میلیارد و 156 میلیون و 900 هزار تومان محصول معادل 3 هزار و 821 دستگاه بوده است. با توجه به این آمار، تعداد فروش این شرکت در نیم‌سال ابتدایی 98 و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 5/ 93 درصد معادل 52 هزار و 105 دستگاه افت کرده است. این افت ناشی از خروج رنو و برلیانس از ایران به دلیل تحریم‌ها است. درآمد فروش پارس خودرویی‌ها نیز در بازه زمانی تحت بررسی، افتی 5/ 88 درصدی معادل بیش از 2 هزار و 334 میلیارد تومان را نشان می‌دهد. میانگین قیمت محصولات این شرکت طی امسال، 53 میلیون تومان بوده، یعنی 12 درصد (معادل 5 میلیون و 700 هزار تومان) بالاتر از نیمه نخست سال گذشته.  در بین محصولات پارس خودرو، فروش گروه رنو این شرکت 3 هزار و 537 دستگاه با قیمت حدودا 48 میلیون تومان بوده که در مقایسه با نیم‌سال ابتدایی سال گذشته، افت تقریبا 24 هزار دستگاهی را در فروش و رشد 6 میلیون تومانی را در قیمت نشان می‌دهد. پارس خودرویی‌ها همچنین 166 دستگاه برلیانس را در نیمه ابتدایی سال جاری با قیمت بیش از 46 میلیون تومان فروخته‌اند که از افت بیش از 26 هزار و 500 دستگاهی فروش و کاهش حدودا 3 میلیون تومانی در قیمت حکایت دارد. در واقع پارس‌خودرویی‌ها برلیانس را در نیمه نخست امسال با قیمت کمتری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به فروش رسانده‌اند که این موضوع احتمالا با سیاست‌های دستوری وزارت صنعت، معدن و تجارت در قیمت‌گذاری خودروها در ارتباط است.

    برچسب ها
    کرمان موتوراکستریم
    مطالب مرتبط
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • خودرو امروز ۶۷۱
        • خودرو امروز ۶۶۹
        • خودرو امروز ۶۶۸
        • خودرو امروز ۶۶۷
        • خودرو امروز ۶۶۶
        • خودرو امروز ۶۶۵
        • خودرو امروز ۶۶۴
        • خودرو امروز ۶۶۳
        • خودرو امروز ۶۶۲
        آخرین بروزرسانی ۳ روز پیش
        آرشیو