در آمارهای رسمی وزارت صمت اعلام شد

رشد ماهانه تولید خودروسازان خصوصی

عصر خودرو- آمار تولید خودروسازان خصوصی که به‌تازگی از سوی وزارت صمت منتشر شده؛ از افت ۴/ ۷۷ درصدی در این بخش طی هشت ماهه سال‌جاری حکایت دارد. افت تولید در آبان در شرایطی است که این بخش از خودروسازان کشور توانسته‌اند آمار تولید خود در هشتمین ماه سال را به نسبت مهرماه ۹/ ۱۵ درصد رشد دهند.

دوشنبه ۰۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۰:۰۰

رشد ماهانه تولید خودروسازان خصوصی

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، بنا بر آمارهای رسمی؛ شرکت‌های خودروساز خصوصی تا پایان آبان ماه سال‌جاری 17 هزار و 373 دستگاه از انواع محصولات خود را در خطوط تولید تکمیل کردند حال آنکه این شرکت‌ها تا پایان آبان ماه 97 تعداد 77 هزار و 169 دستگاه را در خطوط تولید نهایی کرده بودند. همچنین از میان 10 خودروساز خصوصی که در لیست وزارت صمت حضور دارند، 6 شرکت در آبان ماه هیچ تولیدی نداشتند، این در شرایطی است که بر اساس آمار مهر که از سوی وزارت صمت منتشر شده بود، 7 خودروساز در این ماه تقریبا در تعطیلی به‌سر برده‌اند. به این ترتیب خودروسازان خصوصی در آبان ماه سال‌جاری به نسبت مهرماه رشد 9/ 15 درصدی در تولید داشته‌اند.آنچه از آمارهای وزارت صنعت مشخص است رشد آمارهای آبان ماه به دلیل بازگشت دوباره مدیران خودرو به خط تولید است.

با این حال همچنان 60 درصد شرکت‌های خصوصی از فعالیت بازمانده‌اند. ریشه این مساله بی‌تردید در بازگشت تحریم‌های صنعت خودرو نهفته است. چنانچه نگاهی به ترکیب برندهای حاضر در خطوط تولید شرکت‌های خصوصی بیندازیم متوجه می‌شویم بخش قابل‌توجهی از این شرکت‌ها مونتاژ محصولات چینی را در دستور کار دارند. در واقع خودروهای حاضر در سبد محصولات بیشتر شرکت‌های خصوصی در قبضه برندهای چینی است. حال این سوال مطرح است که چرا برخلاف تحریم‌های اولیه خودروسازان چینی از بازار ایران روی‌گردان شدند؟

چنانچه به تجربه دور اول تحریم‌ها که در سال‌های ابتدایی دهه 90 گریبان صنعت خودرو را گرفت، نگاه کنیم، خالی شدن خطوط تولید شرکت‌های خصوصی از محصولات چینی جای سوال دارد، زیرا بخش عمده‌ای از این محصولات در همان سال‌های تحریمی اوایل دهه 90 توانستند جایی در بازار کشورمان برای خود دست و پا کنند. در واقع برندهای چینی از خلأ به‌وجود آمده به دلیل خروج برندهای اروپایی و آسیایی در زمان ذکر شده، بهترین استفاده را کردند. آنها توانستند در آن مقطع خودروسازی کشور به‌خصوص در بخش خصوصی را رونق دهند. اما با نگاهی به دور جدید تحریم‌های صنعت خودرو که از مرداد ماه سال 97 به دنبال خروج ایالات‌متحده در اردیبهشت همان سال آغاز شد، شاهد هستیم که شرکای چینی خودروسازان خصوصی نیز تاب مقابله با تحریم‌های جدید را نیاوردند و به ناچار بازار ایران را ترک کردند.

دو عامل در این ارتباط مدنظر بسیاری از کارشناسان قرار دارد. عامل اول را باید در نزدیکی برخی برندهای مطرح اروپایی و آمریکایی به خودروسازان چینی و ایجاد شراکت‌های جدید در فاصله دو تحریم صنعت خودرو دانست. بنابراین شرکای اروپایی و آمریکایی خودروسازان چینی با آغاز دور جدید تحریم‌ها اجازه ادامه فعالیت شرکت‌های چینی با خودروسازان خصوصی کشورمان را ندادند. عامل دیگر مربوط به نقل و انتقالات مالی میان شرکت‌های چینی با خودروسازان خصوصی است. این مساله سبب شد آن بخش از برندهای چینی مستقل که در بازار ایران حضور دارند به دلیل تنگ‌تر شدن حلقه نقل و انتقالات مالی عطای حضور در این بازار را به لقایش ببخشند و آن را ترک کنند. آنچه مشخص است در دور اول تحریم‌ها بانک کونلون چین نقش زیادی در نقل و انتقالات پولی ایفا کرد.با این حال در دور جدید تحریم‌ها این بانک چینی بخش قابل‌توجهی از فعالیت‌های خود را در زمینه همکاری با شرکت‌های خودروساز به حالت تعلیق درآورده و همین مساله سبب شده تا خودروسازان خصوصی نتوانند به مونتاژ محصولات چینی ادامه دهند.خودروسازان چینی برای شرکای ایرانی خود پیغام فرستاده‌اند که تنها در صورتی حاضر به ادامه همکاری با آنها هستند که چالش نقل و انتقال مالی از سوی طرف ایرانی بر طرف شود.

به این ترتیب با توجه به شرایط ایجاد شده و عمیق‌تر شدن چالش نقل و انتقال مالی این سوال مطرح است که چرا در فاصله دو تحریم با توجه به آسیب‌پذیر بودن صنعت خودرواز این ناحیه، خودروسازان بخش خصوصی تلاشی برای داخلی‌سازی قطعات چینی نکردند؟ اتفاقی که در حال‌حاضر به اصلی‌ترین برنامه وزارت صمت برای تداوم تولید در شرکت خودروساز بزرگ کشور تبدیل شده است. برای این مساله می‌توان سه دلیل مطرح کرد. این سه دلیل، سه ضلع یک مثلث را تشکیل می‌دهند. در یک ضلع این مثلث شرکت‌های چینی حضور دارند که به دلیل فعال کردن هرچه بیشتر صنعت قطعه این کشور به طرف‌های ایرانی اجازه ندادند داخلی‌سازی بیش از 40 درصدی را عملیاتی کنند. ضلع دیگر را وزارت صمت به‌عنوان سیاست‌گذار کلان بخش خودرو تشکیل می‌دهد که هیچ‌گاه نه خودروسازان داخلی و نه شرکای چینی را برای افزایش عمق ساخت داخل قطعات تحت‌فشار قرار نداد. ضلع سوم این مثلث را خود خودروسازان خصوصی تشکیل می‌دهند که همواره واردات قطعات را به سود خود می‌دیدند. البته این نکته نیز باید مورد توجه قرار بگیرد که تیراژ پایین محصولات چینی تا حدودی واردات را به صرفه‌تر از تولید قطعات می‌کند. با توجه به این مسائل همچنان چهار خودروساز خصوصی توانسته‌اند به روند تولید خود ادامه دهند و به نوعی از پس چالش‌های ذکر شده برآیند. 
وضعیت تولید خصوصی‌ها

بنابر آمار موجود، تیراژ خودروسازان بخش خصوصی تا پایان آبان امسال به 17 هزارو 373 دستگاه رسیده است. این موضوع نشان می‌دهد که آنها نزدیک به25 درصد ظرفیت سال گذشته خود استفاده کرده‌اند. همچنین با توجه به تولید کل خودروهای سواری در کشور طی هشت ماه امسال، سهم محصولات بخش خصوصی از تیراژ کلی به 4 درصد نزول کرده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته سهم خودروسازان بخش خصوصی از تیراژ کل تولید سواری بالغ بر 5/ 11 درصد بود.

در بین خودروسازان بخش‌خصوصی اما بیشترین تیراژ طی هشت ماه سال جاری به «کرمان موتور» تعلق گرفته است. بنابر آمار اعلامی، این شرکت تا پایان آبان ‌‌ماه امسال 10 هزار و 736 دستگاه انواع محصولات سواری را مونتاژ کرده‌ تا در مقایسه با هشت ماه سال گذشته، 63 درصد افت تیراژ را تجربه کند. این شرکت همچنین در آبان امسال 928 دستگاه تیراژ داشته تا جزو معدود شرکت‌های بخش خصوصی باشد که حداقل تا پایان هشتمین ماه سال همچنان چراغ تولید را روشن نگه داشته است.

دیگر خودروساز بخش خصوصی یعنی «مدیران خودرو» طی هشت ماه امسال 4 هزار و 48 دستگاه خودرو را به تولید رسانده است. این گروه خودروساز در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افتی 1/ 88 درصدی را به خود می‌بیند. این شرکت همچنین در آبان ماه، 1297 دستگاه انواع محصول سواری حاضر در سبد محصولات خود را به تولید رسانده است. بنابراین مدیران خودرو توانسته بیشتر میزان تولید را در آبان به نام خود ثبت کند.

حال سری به «گروه بهمن» بزنیم و ببینیم وضعیت این خودروساز بخش خصوصی در پایان هشتمین ماه سال جاری به چه صورت بوده است.

«گروه بهمن» توانسته طی آبان ماه 126 دستگاه از محصولات موجود در سبد محصولاتی خود را در خطوط تولید نهایی کند.

آن‌طور که آمارهای وزارت صمت نشان می‌دهد «گروه بهمن» تا پایان آبان ماه، هزار و 346 دستگاه انواع محصولات سواری را تولید کرده تا نسبت به هشت ماه سال گذشته، 7/ 80 درصد افت کند.

در ادامه، وضعیت تولید دیگر خودروسازان بخش خصوصی را بررسی می‌کنیم تا ببینیم آنها چه فراز و نشیبی را طی هشت ماه امسال داشته‌اند. در این بین، «صنعت خودرو آذربایجان» که به مونتاژ محصولات «ام‌جی» چین مشغول بود، در آبان ماه تعطیل بوده و هیچ تولیدی نداشته است. بنابراین این شرکت نتوانسته عددی به تیراژ 135 دستگاهی خود، اضافه کند. این خودروساز ماه گذشته نیز همین وضعیت را تجربه کرده بود. بنابراین «صنعت خودرو آذربایجان» در پایان هشتمین ماه سال 98 در قیاس با آبان ماه 97 افت 96 درصدی را به نام خود ثبت کرده است. از «کارمانیا» دیگر خودروساز بخش خصوصی نیز خبر می‌رسد این شرکت در هشت ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، با افت 3/ 90 درصدی مواجه شده و تیراژی 79 دستگاهی داشته است. کارمانیا که محصولات BYD چین را در ایران مونتاژ می‌کرد، در آبان 98 هیچ تولیدی نداشته است. بر اساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، دیگر شرکت بخش خصوصی به نام «خودروسازان بم» در هشت ماه امسال تیراژی 352 دستگاهی را از خود به‌جا گذاشته است. با توجه به این رقم، «خودروسازان‌بم» در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته، 5/ 76 درصد افت تولید را به خود می‌بیند. با این حال این خودروساز در آبان ماه توانسته همچنان به تولید خود ادامه دهد. خودروسازان بم که یک محصول از «جیلی» چین را مونتاژ می‌کند در آبان ماه توانسته 32 دستگاه از این خودرو را در خطوط تولید خود تکمیل کند.

دیگر خودروساز بخش خصوصی به نام «ریگان خودرو» نیز توانسته در هشت ماه امسال تیراژی 398 دستگاهی را از خود به‌جا بگذارد. این شرکت محصولی به نام «کوپا» مونتاژ می‌کند که به یکی از زیرمجموعه‌های «زوتی» چین تعلق دارد. ریگان‌خودرو در آبان امسال هیچ تولیدی نداشته است. از سوی دیگر، «سازه‌های خودرو دیار» نیز که محصولی به نام «سابرینا» متعلق به گریت‌وال چین را مونتاژ می‌کرد، طی هشت ماه امسال 167 دستگاه تیراژ داشته است. این شرکت در آبان امسال هیچ محصولی را به تولید نرسانده است. در نهایت دو شرکت «عظیم خودرو» و «سرمایه‌گذاری بایک» نیز فعالیتی در آبان امسال نداشته‌اند، اما در هشت ماه سال، اولی 44 دستگاه و دومی 65 دستگاه محصول به تولید رسانده است.

 

برچسب ها

آمار تولید خودرو
مطالب مرتبط بیشتر
دوپینگ آماری تولید خودرو رشد ۱۱.۲ درصدی تولید خودروسازان بزرگ در بهار ۱۴۰۱ کارنامه خاکستری خودرو در بهار نه «صمت» به انتشار آمار خودرویی خودروسازان بزرگ ۴۵ هزار دستگاه خودرو تولید کردند حرکت خصوصی‌ها در جاده برفی رشد تولید خودروسازان در آبان ماه چه تعداد خودرو فروختند و چه تعداد ناقص ماند؟ تولید ۱.۶ میلیون دستگاه خودرو در ۱۴۰۱ شدنی است؟ خودروسازان در نیمه نخست ۱۴۰۰ چند دستگاه خودرو تولید کردند؟ خودرو عقب نشست دو پیام افت تولید پرتیراژها تولید بیش از ۱۱۸ هزار دستگاه خودرو در دو ماهه نخست ۱۴۰۰ خودروسازان در سال ۹۹ چند دستگاه خودرو تولید کردند؟ ثبات نسبی تولید خودرو تولید ۲۶۳.۵ هزار خودروی سواری در ۴ ماهه ۹۹ جزئیات افزایش تولید خودرو در بهار امسال+ جدول خودروسازان توان افزایش تیراژ خودرو را دارند؟ تولید جهانی خودروهای تسلا به صفر رسید افت ۱۴.۵درصدی تولید خودرو در سال۹۸ خودروسازان سال جدید را با افت تولید شروع کردند نزول ۲ پله ای ایران در رده بندی جهانی تولید خودرو + جدول تولید دوگانه‌سوزها نصف شد تولید خودرو کاهش یافت انقلاب تولید در اردیبهشت ایران خودرو آمار تولیدخودروسازان بزرگ در سال ۹۸ بیش از ۶۹۷ هزار دستگاه خودروی سواری تا پایان بهمن ماه تولید شد تولید تجاری‌ها با وانت بالا رفت شکست رکورد تولید خودروسازان در دى ماه افت تولید خودرو همچنان ادامه دارد توقف افت تولید در بهمن‌ماه آمار فعالیت‌های ایران‌خودرو در بهمن‌ماه آخرین آمار تولیدات سایپا تولید سایپا در ۱۱ ماهه ۹۸ از مدت مشابه سال گذشته عبور کرد تولید ۶۱۲ هزار دستگاه خودروی سواری در ۱۰ ماهه ۹۸ آمار تجاری‌ها با وانت بالا رفت کاهش ۱۸ درصدی تولید خودرو در ۱۰ ماهه تولید ایران خودرو در دی ماه به حدود ۵۲هزار دستگاه رسید تولید خودروسازان بزرگ در دی‌ماه از ۱۰۳ هزار دستگاه گذشت عبور خودروسازی از یخبندان تولید دو روی سکه بهبود تولید خودرو تولید روزانه خودرو به ۴ هزار دستگاه رسید تیراژ تولید ایران خودرو در آذرماه دوبرابر شد بهار تولید سایت‌های شهرستانی در پایان پاییز تولید اتوبوس و کامیون نصف شد+ جدول کاهش ۲۵ درصدی تولید خودرو در ۹ ماهه امسال نرخ رشد منفی خودرو تک رقمی شد تکمیل و عرضه ۶۳۴۰ دستگاه خودرو در دو روز افت دامنه‌دار تولید کاهش ۳۲ درصدی تولید خودرو در ۸ ماهه امسال حدود ۳۹۵ هزار دستگاه خودروی سواری در هفت ماهه امسال تولید شد دوپینگ تولید مقطعی است؟ تولیدات ایران خودرو از ۲۱۱.۸ هزار دستگاه عبور کرد آخرین وضعیت تولیدات پارس‌خودرو در آبان ۹۸ تولیدات پارس خودرو از ۵۴.۷ هزار دستگاه گذشت سایپا بیش از ۲۵.۵ هزار دستگاه خودرو در مهرماه تولیدکرد تولیدات ایران خودرو تا پایان مهرماه از ۱۷۴ هزار دستگاه گذشت خودروسازی در لاین کندرو سقوط تولید خودرو در ۳ سال گذشته + جدول آخرین وضعیت خودروسازی سایپا در مهر ۹۸ دلایل کاهش ۳۵ درصدی تولید خودرو چرا تولید محصولات خودرویی کاهش یافت؟ کاهش ۳۵ درصدی تولید خودرو در نیمه اول امسال کاهش ۴۸ درصدی تولید خودرو الاکلنگ تولید ماهانه خودرو خودروسازان رکورددار کاهش تولید در مردادماه امسال+ جدول پیش‌بینی وضعیت تولید در نیمه دوم سال تولیدات پارس خودرو به بیش از ۴۸ هزار دستگاه رسید افت ۴۰ درصدی تولید خودروی سواری تا پایان مرداد تولید خودرو نصف شد چرا تولید خودرو ۲۲ درصد کاهش یافت؟ تولیدات پارس خودرو از مرز ۳۹ هزار دستگاه گذشت سقوط تولید خودروهای تجاری افت تولید سواری رشد تولید وانت ایران خودرو و سایپا، ۴ ماه نخست سال را کاهشی به پایان بردند کاهش ۳۸ درصدی تولید خودرو تا پایان تیر روزهای سرد تولید خودرو تولید خودرو از ۶۰۰ دستگاه در روز به بالای ۲ هزار دستگاه رسید تحویل ۷۰ هزار محصول سایپا به مشتریان در دو ماه تولید ۱۹۷ هزار خودرو در سه ماه نخست امسال ایران خودرو و سایپا بهار ۹۸ را کاهشی به پایان بردند تولیدی که افت دارد کاهش حدود ۴۱ درصدی تولید خودرو در بهار ۹۸ از راز قیمت‌گذاری در حاشیه بازار تا پژوی ایرانی ساماندهی دستوری بازار خودرو تولید سواری عقب ماند جدیدترین وضعیت تولید خودروهای داخلی دو خودروساز بزرگ کشور، سال ۹۸ را کاهشی آغاز کردند کاهش تولید خودرو در فروردین کاهش ۳۰ درصدی تولید خودرو در سال جدید رشد تورم تولید‌ خودرو در زمستان ۹۷ تولید خودرو در سال جاری به یک‌ میلیون و ۲۲۰ هزار دستگاه می‌رسد تولید خودروهای سواری ۳۸ درصد کاهش یافت کاهش ۷۶.۶ درصدی تولید مینی‌بوس و میدل‌باس در اسفند ۹۷ افت ۸۵ درصدی تولید کامیون در اسفند ۹۷ روند تولید خودرو افزایشی است تولید خودرو در ۶ ماه گذشته به سه برابر افزایش یافت تولید دو خودروساز بزرگ کشور پارسال ۳۸.۵ درصد کاهش یافت امسال تولید ۱.۲ میلیون خودرو را در برنامه داریم سقوط ۴۰درصدی تولید خودرو در ایران نمودار صعودی تولید دو خودروساز کشور ابرپروژه اسقاط پشت دروازه تولید تداوم ریتم منفی تولید خودرو ترمز تولید کامیون کشیده شد تولید مینی‌بوس و میدل‌باس ۷۰.۴ درصد افت داشت تولید خودرو در ۱۱ ماهه امسال ۳۷.۸ درصد کاهش یافت تولید روزانه سایپا به ۱۵۰۰ دستگاه رسیده است کاهش ۳۹ درصدی تولید ۱۰ ماهه ایران خودرو افزایش تولید روزانه خودرو تولید خودرو در کشور ۳۵ درصد کاهش یافت افزایش ۱۴.۴ درصدی تولید انواع اتوبوس، مینی بوس و ون ۸۰۰ هزار دستگاه خودرو تا هفدهم دی ماه ۹۷ تولید شده است تولید ون کمتر از نصف شد چشم‌انداز تولید خودرو تا پایان سال وضعیت تولید خودروهای افزایش قیمت یافته تولید خودرو در مهرماه منفی شد + جدول پژو پارس رکورد رشد تولید را شکست جدیدترین وضعیت تولید در سواری‌سازان داخلی رشد ۱۴۰ درصدی تولید ون در ۸ ماه تولید دوگانه‌سوزها نصف شد ۲ عامل زیان‌دهی تجاری سازان در ۸ ماهه امسال با گرانی خودسرانه قیمت خودرو برخورد می کنیم تولید بیش از ۶۷۰ هزار خودروسواری در ۸ ماهه امسال تولید خودرو ۵۷ درصد کاهش یافت آغاز خزان خودروسازی تولید ۵ خودرو سواری متوقف شد ورود خودروسازان به محدوده قرمز تولید تولید خودرو ۴۰درصد کاهش یافت افزایش نرخ تورم تولید خودرو در تابستان کارنامه نیمسال خودروسازان در دست چپ کاهش بیش از ۱۱ درصدی تولید خودرو در ۵ ماه اول امسال تولید خودرو ۴۶ درصد کاهش یافت تولید خودروسازان روی ریل نزول تولید وانت کاهش یافت جدیدترین وضعیت تولید خودروهای سنگین تولید اتوبوس کاهش یافت کاهش تولید خودرو به بهانه اعمال استاندارد شوکی جدید بر بدنه اقتصاد تولید ون چند برابر شد ۴۳۶ هزار دستگاه در چهار ماه کاهش تولید دوگانه‌سوزها رشد تولید خصوصی‌ها درتیر ماه جدیدترین وضعیت تولید "سواری" تولید انواع خودروی سواری ۴.۵ درصد افزایش یافت سنگین‌وزن‌های خودرویی در مسیر رشد تولید افزایش تولید خودروهای تجاری در بهار کاهش تولید دوگانه‌سوزها بیش از یک میلیون دستگاه خودروی سواری در ۹ ماه تولید شد افزایش ۱۷.۵ درصدی تولید خودرو در سال ۹۷ تولید بیش از ۲۲۷ هزار خودرو در ۳ خودروساز بزرگ رشد ۷۱ درصدی تولید بهمن موتور تا پایان اردیبهشت ماه تداوم کاهش تولید دوگانه‌سوزها رشد قابل توجه تولید خودرو در اردیبهشت ماه در سواری‌سازان چه می‌گذرد؟ روند تولید خودروهای ملی تسریع شود شروع مثبت خودروسازان از عرش تا فرش دوگانه‌سوزها نمره قبولی خودروسازان در تیراژ افزایش ۱۳.۷ درصدی تولید انواع خودرو در سال ۹۶ افزایش ۱۵ درصدی تولید خودرو در سال ۹۶ کارنامه سال ۹۶ خودروسازان منتشر شد افزایش ۱۵.۴ درصدی تولید خودروی سواری در ۱۱ ماه ۹۶ توضیحات خودروسازی کارمانیا در خصوص عدم انتشار آمار تولید این شرکت + سند تداوم کاهش تولید دوگانه‌سوزها پژو ۲۰۰۸ بالاخره به تولید رسید سهم ۹ درصدی خصوصی‌ها از بازار افزایش ۱۴‌درصدی تولید سواری ‌ها در امسال آمار جدید از تیراژ خودروهای تجاری آمار تولید و فروش ایران خودرو در بهمن ماه پژو ۲۰۰۸ از آمار تولید ۱۰ ماهه خودروسازان حذف شد افزایش نرخ تورم تولیدکننده خودرو تداوم روند صعودی تولید خودرو تولید خودرو افزایش یافت تولید چند سواری متوقف شد وضعیت تولید دوگانه‌سوزها تداوم روند صعودی تیراژ خصوصی‌ها رکورد تولید خودرو در سایپا شکسته شد تولید خودرو افزایش یافت خودروهای قدیمی روی دنده افت افت تولید دوگانه‌سوز‌ها برنامه تولید ۶/ ۱ میلیون دستگاه خودرو تا پایان سال‌جاری محقق می‌شود روند کاهشی نرخ تورم خودرو تداوم کاهش تولید دوگانه‌سوزها خودروسازان خصوصی در مدار صعود دوز خودروهای چینی بالا رفت ریزنمرات خودروسازان در هفت ماه تولید خودرو افزایش یافت رشد ۱۴ درصدی تولید ایران خودرو در سال ۹۶ تولید چند سواری متوقف شد افزایش ۱.۳ برابری تولید در ایران خودروی تبریز تداوم روند صعودی تولید خودرو تولید خودرو ۱۳ درصد افزایش یافت نرخ تورم تولیدکننده خودرو افزایش یافت تولید بیش از ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید ون افزایش یافت حذف خودروهای قدیمی جدی شد افزایش ۱۸ درصدی تولید خودرو کشور در ۴ ماهه نخست امسال افزایش ۹. ۲۰ درصدی تولید خودروی سواری درچهارماهه امسال افزایش تیراژ دوگانه‌سوزها در چهار ماهه امسال تیراژ خودروسازان خصوصی رشد کرد دوران خوشی و ناخوشی تجاری‌سازها تولید خودروهای تجاری افزایش می‌یابد کارنامه تولید خودروسازان خصوصی در فصل بهار داغ شدن موتور تولید خودرو در پسابرجام تولید بیش از۱۷۲ هزار دستگاه انواع خودرو در ۲ ماهه اول ۹۶ شروع پرشتاب خودروسازان در سال ۹۶ بخش خصوصی‌ با مشارکت خارجی‌ها صعودی شد حرکت خودرو بر مدار افزایش تولید تولید خودرو ۱.۵ درصد افزایش یافت کارنامه تولید خودروسازان خصوصی در سال ۹۵ سایه بحران تقاضا بر تولید؟ قطار تولید خودرو روی ریل افتاده است پیش‌بینی تداوم رشد تولید خودرو در سال ۹۶ تولید ۲ مینی‌بوس متوقف شد میتسوبیشی اکلیپس کراس، مهمان سال آینده بازار کراس‌اوور‌های ایران کارنامه ۱۱ ماهه خودروسازان خصوصی
برگشت به بالا