نگاهی به محاسن و معایب پرونده واردات خودروهای دست‌دوم؛

ساماندهی یا آشوب؟

عصر خودرو- بازار ایران چند سالی است که تشنه خودروهای جدید و بهروز است. خودروهایی که در بازار کشورهای اطراف ما به‌وفور یافت می‌شوند در ایران باقیمت‌های بسیار بالا و با شرایط بسیار سخت خریدوفروش می‌شوند این مسأله باعث شده تا خریدن یک خودرو متوسط خارجی برای بسیاری از اقشار جامعه به یک آرزو دست‌نیافتنی مبدل شود.

دوشنبه ۰۳ تير ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۰:۰۰

ساماندهی یا آشوب؟

 به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» ، هرچند نمی‌توان خرید خودرو را نیازی مبرم برای یک جامه دانست ولی به‌هرحال وقتی این امکان برای بخشی از مردم وجود دارد، دیگران هم به‌تبع به آن تمایل پیدا می‌کنند و از اینکه به هر دلیلی توان خرید و به دست آوردن آن را ندارند مأیوس می‌شوند. در اوایل روی کار آمدن دولت یازدهم، بعد از حل شدن برخی مسائل اقتصادی و باز شدن درگاه‌های واردات به کشور، موج عظیمی از خودروهای نو وارد بازار ایران شد و شرکت‌های واردکننده در این مدت توانستند با تعرفه‌های قسطی و اعتباری این خودروها را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار دهند، اما بعد از بازگشت دوباره تحریم‌ها، با محدود شدن و سپس توقف کامل واردات خودرو، قیمت نمونه‌هایی که در این بازه زمانی واردشده بودند ناگهان با رشد چندین برابری مواجه شد و به دنبال آن خودروهای قدیمی‌تر هم افزایش قیمت‌های بی‌منطقی را تجربه کردند تا جایی که قیمت یک خودرو بسیار معمولی که حدود 300 تا 400 میلیون تومان بود از مرز یک و نیم میلیارد تومان نیز گذشت و فاصله‌اش را با خریدارانی که تمایل داشتند نمونه‌های دست‌دوم این خودروها را تهیه کنند، بیشتر و بیشتر کرد. به‌تازگی طرح جدیدی به‌عنوان طرح واردات خودروهای دست‌دوم موردبحث و بررسی قرارگرفته است که از همان ابتدا با موافقت و مخالفت‌های فراوانی روبرو شد. مباحث ضدونقیضی که در این خصوص عنوان می‌شود، بیانگر آن است که بخشی از بازار به اجرای این طرح رضایت دارند و بخشی دیگر مخالف سرسخت آن هستند. در این مطلب نگاهی به دلایل موافقت و مخالفت با این طرح می‌اندازیم تا در انتها بتوانیم در مورد اینکه آیا این راه‌حل می‌تواند برای بازار کشور مفید یا مخرب باشد به نتیجه برسیم.
داستان از چه قرار است؟

در این طرح عنوان‌شده که چون قیمت‌ها در بازار از کنترل خارج‌شده‌اند، باید عاملی خارجی برای کنترل این اوضاع وارد داستان شود. به‌عنوان‌مثال سانتافه‌ای که در بازار ایران اکنون به حدود یک میلیارد تومان رسیده در بازار امارات تنها 250 میلیون تومان قیمت دارد و اگر نمونه کم کارکرد آن را وارد کنیم، می‌توانیم بازار را تنظیم کنیم. اگر برای این طرح حداکثر کارکرد 20 هزار کیلومتر و حداکثر قیمت 10 هزار دلار تعیین‌شده باشد، یعنی حداکثر قیمت یک خودرو وارداتی دست‌دوم با در نظر گرفتن دلار 15 هزارتومانی و تعرفه 100 درصدی نباید از 300 میلیون تومان فراتر برود. اما آیا واقعاً می‌شود در بازاری که یک خودرو باقیمت حدود یک میلیارد تومان خریدوفروش می‌شود، همان خودرو را به‌صورت وارداتی دست‌دوم باقیمتی کمتر از 300 میلیون تومان در بازار فروخت؟ آیا این مسئله می‌تواند باعث کوتاه شدن دست واسطه‌ها از بازار خودروهای لوکس و گران‌قیمت بشود؟

واردات، واردات است...

وقتی کشور در شرایطی قرار دارد که حتی واردات برخی از لوازم بهداشتی هم به‌منظور جلوگیری از خروج ارز ممنوع می‌شود، فرق چندانی نمی‌کند که این ارز خارج‌شده برای خرید خودرو صفرکیلومتر هزینه شود یا خودروهای دست‌دوم کم کارکرد! ازآنجایی‌که خودرو در بازار ایران همیشه یک کالای سرمایه‌ای بوده و ابداً کالای کاربردی به‌حساب نمی‌آید، نمی‌توان انتظار داشت که این واردات بتواند دید بازار را نسبت به خودرو از یک کالای سرمایه‌ای به یک کالای کاربردی تغیر دهد بنابراین خرید یک خودرو دست‌دوم تازه‌وارد با یک خودرو دست‌دوم که به‌صورت صفر واردشده و در حال حاضر دست‌دوم است، تأثیر چندانی در هویت آن خودرو نخواهد گذاشت. از سوی دیگر وقتی در مورد واردات صحبت می‌کنیم، به دنبال آن بحث خروج ارز و عوارض گمرکی هم وجود دارند، هرچند که می‌توان برای قیمت خودروهای وارداتی سقف تعیین کرد ولی درهرحال وقتی بحث واردات به میان می‌آید باید به فکر هزینه‌های حمل‌ونقل، انبار، گمرک و امثالهم بود که در آخر تفاوت چندانی با واردات خودرو صفرکیلومتر نخواهد کرد.

خدمات پس از فروش

به‌جز چند شرکت محدود، الباقی واردکنندگان خودرو در بازار ایران هیچ‌کدام نمایندگی‌های رسمی برند مادر نبودند. درزمانی که واردات خودرو بدون مشکل انجام می‌شد، خریدوفروش قطعات خودروهای خارجی به‌مراتب سخت‌تر از خودروهای ایرانی بود، در حال حاضر که این ارتباط اقتصادی با مشکل مواجه شده، مسئله خدمات پس از فروش و تأمین قطعات بیش‌ازپیش اهمیت پیدا می‌کند. وقتی در مورد یک خودرو خارجی دست‌دوم صحبت می‌کنیم، یعنی در نظر داریم که باید بیش از یک خودرو صفرکیلومتر به تعمیر و نگهداری آن اهمیت داد، پس با این اوصاف دومین مشکل اساسی برای اجرای این طرح، مسئله خدمات پس از فروش خواهد بود که نیازمند به تحلیل و بررسی و بذل اقدامات و الطاف مقتضی خود است.

اقشار کم‌درآمد، همچنان در مضیقه

وقتی قیمت یک دلار در حالت عادی 15 هزار تومان است و حقوق یک کارمند معمولی در ماه حدود 2 میلیون تومان، این یعنی یک کارمند در بهترین حالت 130 الی 140 دلار در ماه درآمد دارد. وقتی حرف از قیمت 10 هزار دلاری خودرو می‌زنیم، یعنی برای کف این قیمت‌ها بدون در نظر گرفتن تعرفه گمرک و واردات و بیمه و حمل‌ونقل و بقیه مشتقات، حدود 150 میلیون تومان را در نظر گرفته‌ایم، این یعنی حقوق 70 ماه یک کارمند معمولی و حقوق حدود 50 ماه یک کارمند رده متوسط و حقوق 40 ماه یک کارمند نسبتاً رده‌بالا را برای خرید یک خودرو حداقلی نیاز داریم. تمام این اعداد و ارقام یعنی این‌که خرید یک سانتافه دست‌دوم چه باقیمت یک میلیارد و چه باقیمت 300 میلیون تومان برای بخش زیادی از جامعه که با درآمدهای محدود زندگی می‌کنند میسر نبوده و نیست و قاعدتاً هم نخواهد بود!

ایجاد واسطه‌های جدید و قوت گرفتن دلال‌بازی

در خودروهای جدید که اعداد و ارقام به‌صورت کامپیوتری در ECU ذخیره می‌شوند، دست‌کاری کارکرد خودرو بسیار راحت‌تر از زمانی که کیلومتر سنج‌ها با فنر کار می‌کردند شده است. اگر از نمایندگی‌های تعمیرات خودروهای خارجی سؤال کنید، حداقل در ماه چندین مشتری جدید دارند که یک خودرو دست‌دوم را خریداری کرده و به این امید که کیلومتر آن هنوز در بازه گارانتی قرار دارد، به نمایندگی آمده تا تعمیراتش را انجام دهد، اما وقتی با این مسئله مواجه می‌شود که در کارکرد خودرو اش دست‌کاری شده، فوراً به فکر شکایت و دعوا میافتد. هدف از بیان این مسئله، زیر سؤال بردن مردم نیست، بلکه آگاه کردن خریداران نسبت به مسئله‌ای است که شاید کمتر به آن توجه می‌شود. وقتی خودرویی که از زمان صفرکیلومتر بودنش در ایران بوده و حالا در چندمین خریدوفروشش، کیلومتر آن دست‌کاری شده، چطور می‌توان به خودرویی که قرار است به‌صورت دست‌دوم از یک کشور دیگر وارد شود اطمینان کرد؟ اگر یک خودرو با کارکرد بسیار بالا را با دست‌کاری در شمارنده کامپیوتری، به‌عنوان یک خودرو کم کارکرد بفروشند، چطور و از کجا می‌توان به دنبال مقصر گشت؟

  اول تحویل معوقات، بعد ادامه داستان

بر اساس آمار، چیزی در حدود 17 هزار دستگاه خودرو در گمرکات کشور هستند که مدتی طولانی است در انتظار مجوز خروج، زیر آفتاب مانده و خاک می‌خورند. این خودروها دقیقاً همان محصولاتی هستند که به‌واسطه ضبطشان در گمرک، بسیاری از شرکت‌های واردکننده ورشکست شده و بسیاری از سرمایه‌های مردم در زیر آفتاب سوزان جنوب منتظر نگاهی از سوی مقامات هستند. وقتی با تمام این اوصاف هنوز هم بحث در مورد واردات خودروهای جدید هرچند دست‌دوم می‌شود، احتمالاً بخش زیادی از مخالفان این طرح همین افرادی هستند که خودروهایشان در گمرک مانده و یا بدون پلاک در گوشه پارکینگ خانه‌هایشان خاک می‌خورد. اگر این تعداد خودروهایی که در گمرک مانده‌اند باقیمت درست و مصوب به مشتری‌ها تحویل شوند، بخش زیادی از التهاب بازار تا مدت نسبتاً طولانی‌ای فروکش خواهد کرد و می‌توان برای اقدامات بعدی کمی بیشتر و دقیق‌تر فکر کرد.

جمع‌بندی

در کل می‌توان گفت که واردات خودرو هرچند به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع درآمدی و از اساسی‌ترین روش‌های گردش مالی در هر کشور است، اما در شرایط فعلی ایران که درگاه‌های بانکی و مبادلاتی با مشکل مواجه شده‌اند، بهتر است ارز موجود در کشور را به‌جای سامان دادن به بحث واردات خودرو، صرف توسعه زیرساخت‌های صنعی کشور کنیم تا برای ادامه این راه دشوار در برابر استکبار و زورگویی‌های ابرقدرت‌ها، بتواند برایمان راه نجاتی باشد نه اینکه صرف برای آرام کردن لحظه‌ای بازار، بخش اعظمی از توان مالی و اقتصادی کشور را به سمتی معطوف کنیم که شاید بتوان به جرأت گفت جز هدر رفت سرمایه، هیچ آورده دیگری برای کشور نخواهد داشت.


روزبه نوروزیان

 

برچسب ها

واردات خودروی دست دومواردات خودروهای دست دوم
مطالب مرتبط بیشتر
۶ چالش واردات خودروهای دست‌دوم خودروسازان مجاز به واردات خودروی تجاری کارکرده شدند تصویب آئین نامه واردات خودروهای کارکرده بررسی احتمال سرقتی بودن خودروهای وارداتی شمارش معکوس برای خودروی کارکرده؟ وعده مخبر برای پیگیری سریع‌تر واردات خودروهای کارکرده در دولت هیچ خودروی دست‌دومی وارد گمرک نشده است پیش‌نویس اصلاحی آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده ابلاغ شد واردات خودروهای کارکرده بازار خودرو را فلج می‌کند واردات خودروهای کارکرده با نهایی شدن آیین‌نامه در دولت تسهیل می شود سلاجقه: خودرو وارداتی باید مجوز محیط زیستی دریافت کند دولت بستر واردات خودروهای برقی را تسهیل کند جعبه تقسیم واردات خودرو یک‌بام و دو هوا در واردات خودرو آئین نامه واردات خودروهای کارکرده هفته آتی در دولت نهایی می‌شود کدام خودروهای غیرچینی اجازه ورود به ایران را دارند؟+سند خودروهای دست دو با چه استانداردهایی اجازه ورود به ایران را دارند؟ + سند واردات خودروهای کارکرده از تایید سازمان استاندارد و محیط زیست معاف شد آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده به دولت ارسال شد رونمایی غیررسمی از آیین نامه کارکرده‌ها آغاز دوران سیاه خودروسازی ایران انجمن صنفی شرکت های خدمات پس از فروش خودرو چالش های واردات خودروهای کارکرده را تشریح کرد تاثیر واردات خودروهای کارکرده بر بازار آیین‌نامه واردات کارکرده‌ها کجاست؟ هشدار پلیس درباره خرید خودروهای کارکرده وارداتی بدون پلاک ملی آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده در وزارت صمت تصویب شد واردات خودروهای کارکرده از ۲ هفته آینده تکذیب واژگونی نخستین محموله خودرو‌های کارکرده وارداتی سرعت قانون‌ در ماراتن واردات موسسه استاندارد خودروهای صفر وارداتی را معطل واردات چه خودرویی نگه داشته است؟ اولین محموله خودروهای کارکرده و نو باید اوایل شهریور وارد کشور شود آیین‌نامه واردت خودروهای دست‌دوم هفته آینده مصوب می‌شود واردات خودروی کارکرده قانون شد لایحه واردات خودروهای کارکرده تایید شد واردات خودروهای کارکرده ارزبری کمتری دارد واردات خودرو در چه شرایطی راه‌گشاست؟ واردات خودروهای کارکرده انحصار بازار را می‌شکند مردم برای واردات خودروی کارکرده از ارز موجود در خانه‌های خود استفاده کنند افزایش رقابت بین تولیدکنندگان و کاهش تقاضا دو اثر واردات خودرو مشکلات ارائه خدمات به خودروهای وارداتی دست دوم مجمع تشخیص با واردات خودروی کارکرده موافقت کرد یک بام و دو هوا در اولویت‌بندی واردات کالا ارتقاء کیفیت خودروهای داخلی از تاثیرات واردات خودرو است مزایای واردات خودروی کارکرده احتمال ابلاغ لایحه واردات خودروهای کارکرده تا پایان تیر به دولت واردات خودروهای کارکرده مجاز می‌شود واردات خودرو کارکرده آسیبی به صنعت نمی‌زند جزئیات لایحه واردات خودرو های کارکرده مصوبه مجلس برای واردات خودروهای کارکرده به کاهش قیمت خودروها کمک می کند کلیات لایحه مربوط به واردات خودروهای کارکرده تصویب شد واردات خودروهای کارکرده باعث کاهش قیمت خودرو می‌شود ضرب‌الاجل خودرویی مجلس به دولت دولت می‌تواند همین الان واردات خودرو دست دوم را آغاز کند تنظیم خودرو با فرمول «دست‌دوم» شورای رقابت درباره واردات خودروهای دست دوم مخالفتی ندارد لایحه واردات خودروهای کارکرده در کمیسیون صنایع و معادن مجلس بررسی شد واردات خودرو کارکرده سبب تعادل عرضه و تقاضا و کاهش قیمت‌ می‌شود تقاضای دوفوریت لایحه واردات خودروی کارکرده در دستور کار مجلس قرار گرفت ۴ مزیت واردات خودرو کارکرده برای ایران واردات خودرو کارکرده توسط واردکنندگان دارای کارت بازرگانی معتبر مجاز است بانک مرکزی شرایط واردات خودروهای کارکرده را اعلام کرد سرنوشت ارزی واردات خودرو وزیر صمت: لایحه دو فوریتی واردات خودروی کارکرده در دولت تصویب شد توضیحات مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره حذف مصوبه واردات خودروهای کارکرده واردات خودروهای کمتر از ۵ سال در هیئت دولت پیگیری شود مجلس با صدور مجوز واردات خودروهای کارکرده بستر کاهش التهاب بازار را فراهم کرد با واردات خودروهای کارکرده قیمت‌ها منطقی می‌شود نکاتی جدید درباره واردات خودروهای کارکرده واردات خودروی دست دوم نداریم راه‌حلی متفاوت برای ورود خودروهای کارکرده به کشور ۲ راهکار برای رساندن خودروهای کارکرده وارداتی به مردم نسخه‌ای برای تسکین قیمت اما و اگرهای واردات خودروی دست دوم یک بام و دوهوای واردات دست‌دوم‌ها تصویب واردات خودرو با کاربری تاکسی برای حمل و نقل عمومی درون و برون شهری تعیین تکلیف وضعیت واردات خودروهای دست دوم از بنادر واردات خودرو دست دوم باعث ایجاد فضای رقابتی در بازار می‌شود واردات خودروی دست دوم خارجی بازار را تا حدودی سامان می‌دهد چه کسانی دنبال واردات خودروهای دست‌ دوم هستند کاهش قیمت خودرو با واردات خودروی دست دوم واردات خودروهای دست‌دوم در متعادل شدن بازار خودرو تاثیرگذار است خودروهای دست دوم وارداتی؛ آری یا خیر؟ واردات خودروی دست دوم، قیمت چهارچرخ‌های داخلی را کاهش می‌دهد پیشنهاد واردات خودروهای دست دوم، عملی نیست تحلیل یک عضو کمیسیون صنایع درباره واردات خودروهای دست دوم برای کنترل نابسامانی‌ها واردات خودروی دست دوم می‌تواند قیمت خودرو را تا حد زیادی کاهش دهد
برگشت به بالا