نگاهی به دستاوردهای حمل‌ونقل ایران، یکسال پسابرجام

توافقی برای تعبیر رویای 3000 ساله

عصر خودرو- بیست‌وسوم تیرماه سال 1394 روزی بود که قطعا در طول دهه‌ها و سده‌های آینده مورخان از آن بسیار سخن خواهند گفت، روزی که با محوریت یافتن گفت‌وگو و توافق، سایه جنگ از سر میلیون‌ها انسان کنار رفت و صلح در دل تعاملات بین‌المللی بار دیگر جوانه زد.

Wednesday 13 July 2016 - 14:34:00

توافقی برای تعبیر رویای 3000 ساله

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از  ایسنا، امروز سالگرد اتفاقی مهم در تاریخ سیاسی جمهوری اسلامی ایران است. روزی که در آن حاصل بیش از 22 ماه مذاکره مداوم میان ایران و شش کشور قدرتمند جهان با اثبات حقانیت کشورمان در اعطای حق غنی‌سازی اورانیوم و لغو تمام تحریم‌ها رقم خورد تا بار دیگر دروازه‌های اقتصاد جهان به روی ایران باز شود.

امور زیربنایی و سیاست‌های کلان ایران در عرصه حمل‌ونقل در طول تمام سال‌های طولانی عبور از تحریم‌ها یکی از اصلی‌ترین بخش‌هایی بودند که بیشترین ضربه را از محدودیت‌ها خوردند. بخشی که از یکسو نیاز به منابع مالی گسترده دارد تا بتواند اهداف کلان خود را در عرصه عمل پیگیری کند و این امر جز با ارتباط مداوم با بازارهای جهانی ممکن نخواهد بود و از سوی دیگر برای اثبات حضور خود در عرصه‌های بین‌المللی راهی جز حضور مداوم در بازارهای جهانی ندارد.

حمل‌ونقل ایران در تمام این سال‌ها از این نعمت بزرگ محروم بود. ایران در طول این سال‌ها نتوانست برای پیشبرد طرح‌های زیربنایی خود از فاینانس استفاده کند، نتوانست وام‌های کلان از بانک‌های بین‌المللی دریافت کند، نتوانست سرمایه‌گذاران خارجی را برای ورود به طرح‌های خود تشویق کند و حتی نتوانست در تامین ناوگان خود از شرکت‌های دسته اول و گزینه‌های نوساز بهره ببرد.

قرار گرفتن تمام اینها در کنار هم یک اصل و راه را نشان می‌داد؛ این‌که عرصه حمل‌ونقل ایران بیش از بسیاری از دیگر حوزه‌های اقتصادی نیازمند تحولی جدی و تزریق روحی جدید است که تنها از دل توافق هسته‌ای بیرون می‌آید. همان‌طور که پیش از این نیز پیش‌بینی می‌شد با لغو قطعی تحریم‌ها حمل‌ونقل ایران به عنوان یکی از اصلی‌ترین حوزه‌هایی شناخته شد که در دوره پسابرجام بیشترین فعالیت را دارد.

ساختمان شهید دادمان به عنوان محل اصلی قرارهای وزیر راه و شهرسازی در طول 12 ماه گذشته میزبان بسیاری از هیات‌های تجاری – اقتصاد و سیاسی از سراسر جهان بوده که بسیاری از آنها به امضای قرارداد، تفاهم‌نامه و یا قول افزایش همکاری‌ها انجامیده است. کشورهایی که در طول سال‌های تحریم حتی جواب نامه‌نگاری‌های ایران را نیز نمی‌دادند در طول این ماه‌ها با بالاترین مقام‌های سیاسی و اقتصادی خود به تهران آمدند تا نشان دهند ایران امروز با آنچه در سال‌های گذشته وجود داشته تفاوتی اساسی دارد.

ایسنا در تولد یکسالگی برجام نگاهی به چهار عرصه اصلی حمل‌ونقل کشور انداخته و دستاوردهای این حوزه را مرور کرده است.

زمانی برای احیای راه‌آهن

تاکیدات چندباره مقام معظم رهبری، دستورهای ویژه رییس جمهور و نگاه خاصی که وزیر راه و شهرسازی به راه‌آهن دارد باعث شده این عرصه حمل‌ونقل در طول این سال‌ها بیش از هر زمان دیگری در کانون توجه قرار گیرد. با وجود آنکه همکاری‌های مجلس و دولت در تصویب قوانینی مانند برنامه پنجم توسعه و یا بودجه‌های سنواتی به افزایش سهم راه‌آهن منجر شد، اما این حوزه بسیار بزرگ و کلان نیاز به تزریق منابع مالی و ورود فناوری‌های نوینی داشت که تنها در قالب مذاکره با طرف‌های خارجی امکان پذیر می‌شد.

برجام و لغو تحریم‌ها این فرصت عظیم را نصیب راه‌آهن‌ کرد که بار دیگر امکان حضور قدرتمند در عرصه‌های بین المللی را پیدا کند.

فاینانس چین برای راه‌آهن سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان و یا طرح بزرگ برقی‌سازی راه‌آهن تهران – مشهد، حضور روس‌ها در طرح برقی‌سازی راه‌آهن گرگان – اینچه‌برون، خط اعتباری کشور آذربایجان برای ساخت راه‌آهن رشت به آستارا، تفاهم‌نامه 3.5 میلیارد یورویی ایران و شرکت‌های ایتالیایی در فروردین‌ماه سال جاری، قرارداد ایران با شرکت DPR آلمان در مطالعه و برنامه‌ریزی راه‌آهن و در نهایت نهایی شدن حضور کره‌ای‌ها در راه‌آهن اصفهان به اهواز تنها بخشی از اتفاقات مثبتی بوده که برای حمل‌ونقل ریلی کشور رقم خورده است.

اگر به این شرایط صحبت از ورود فناوری‌های نوین به ایران، تامین فاینانس برای نوسازی ناوگان و امکان دوباره خرید ریل از کشورهای خارجی را اضافه کنیم، تنها یک نتیجه منطقی وجود دارد و آن بازگشت قدرتمند ایران به عرصه حمل‌ونقل ریلی در آینده نزدیک است، اتفاقی که شاید در طول حدود یکصد سالی که از عمر راه‌آهن در ایران می‌گذرد کم‌سابقه باشد.

خلیج فارس به صاحبش باز می‌گردد

ایران به عنوان کشوری که بیش از 5000 کیلومتر مرز ساحلی دارد قطعا جایگاهی مهم در تمام تحولات دریایی منطقه ایفا خواهد کرد. حضور ایران در خلیج فارس که به نفوذ استراتژیک کشور بر تنگه هرمز انجامیده، باعث شده تمام تحولات و تعاملات دریایی منطقه تنها با حضور ایران معنا پیدا کند.

سهم 20 درصدی ایران از آب‌های دریای خزر در کنار دیگر کشورهای منطقه آسیای میانه و اروپای شرقی نیز باعث شده دریای ایران در شمال نیز جایگاهی بسیار مهم داشته باشد.

اگر به این شرایط بالقوه حضور مهم بنادری چون شهید رجایی، امام خمینی (ره)، چابهار، امیرآباد، نوشهر و انزلی را در عرصه اقتصادی منطقه اضافه کنیم نتیجه کار تنها در یک حوزه معنا پیدا می‌کند و آن لزوم افزایش نفوذ کشور در عرصه دریایی است، موضوعی که برنامه‌ریزی برای آن از سال‌ها قبل آغاز شده و اگر تحریم‌ها نبود شاید تا امروز اصلی‌ترین پیچ‌های سخت توسعه دریایی کنار رفته بود، اما تحریم‌ها در عمل کار را سخت کردند تا در فاصله‌ یکسال پس از اجرایی شدن برجام دریاهای ایران بار دیگر روی دور بیفتند.

عقد قراردادهای مشترک با روسیه در بندر آستاراخان، برگزاری جلسات هماهنگی همکاری کشورهای حاشیه دریای خزر، لغو تحریم‌ها در بندر شهید رجایی، افزایش قابل توجه سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه‌ای جنوب کشور و مذاکرات با غول‌های دریایی مانند دانمارک و بلژیک تنها بخشی از اتفاقاتی است که برجام رقم زده است. 

کشتی‌های ایران در طول این‌ ماه‌ها توانسته‌اند با پرچم‌های ملی تردد کنند، بیمه‌های کشور در حوزه دریایی بار دیگر به رسمیت شناخته شده و بندر شهید رجایی میزبان 13 لاینر بین‌المللی بوده است.

اگر به تمام این تحولات نهایی‌شدن سرمایه‌گذاری هندی‌ها در بندر چابهار پس از سال‌ها گمانه‌زنی را نیز اضافه کنیم، قطعا آنچه به وجود آمده بیشتر خود را نشان می‌دهد.

ایران سال‌هاست برنامه‌ریزی کرده به عنوان هاب دریایی منطقه شناخته شود و در این راه طولانی قطعا برجام اصلی‌ترین عصای دست مسوولان و برنامه‌ریزان کشور خواهد بود.

گشایشی برای آزادراه‌ها

فرانسه، ایتالیا، اتریش، چین و کره جنوبی تنها بخشی از کشورهایی بودند که در طول این ماه‌ها رسما اعلام آمادگی کردند برای جاده‌های ایران سرمایه‌گذار، پیمانکار، برنامه و مطالعات گسترده فراهم آورد. شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور در طول این ماه‌ها با بسیاری از این هیات‌ها جلساتی گسترده برگزار کرده که نتیجه بسیاری از آنها عقد قراردادهای رسمی و یا رسیدن به تفاهم‌نامه‌هایی است که می‌تواند در آینده گره‌گشا باشد.

تنها در آزادراه تهران – شمال که برای 20 سال درجا زد، کره‌ای‌ها اعلام آمادگی کردند 1.3 میلیارد یورو سرمایه‌گذاری رسمی انجام دهند تا این کمک در کنار توان پیمانکاران داخلی یکی از بزرگ‌ترین جاده‌های ایران را به مرحله‌ی نهایی برساند.

آزادراه بزرگ تبریز _ بازرگان نیز که برای سال‌ها مذاکرات با خارجی‌ها را پشت سر گذاشت به عنوان بزرگ‌ترین پروژه زیربنایی کشور که با سرمایه‌گذاری‌ 100 درصدی خارجی‌ها انجام می‌گیرد، در دوران پسابرجام نهایی شد.

انتقال تکنولوژی‌های نوین به ایران و تلاش برای ارتقای سطح دانشی پیمانکاران ایرانی نیز موضوع دیگری است که در سایه برجام محقق می‌شود، موضوعی که باعث شده ایران بار دیگر خود را در بین قدرت‌های برتر جهانی در این عرصه ببیند.

صنعت هوانوردی؛ بزرگ‌ترین پروژه

اگر دیگر بخش‌های اقتصادی کشور تنها برای چند سال در فهرست تحریم‌های بین‌المللی قرار داشتند، صنعت هوانوردی ایران چهار دهه  سخت را از تحریم‌های بین‌المللی پشت سر گذاشت.

ایالات متحده آمریکا به عنوان کشوری که بیشترین نفوذ را در این عرصه دارد در قالب تحریم‌هایی دوجانبه و چندجانبه فروش هواپیما و یا قطعاتی که در آمریکا ساخته می‌شوند را به ایران ممنوع کرد تا عملا فضایی برای حضور ایران در بازارهای دسته اول جهانی باقی نماند.

برجام تمام این سال‌های سخت را پایان داد. تنها به فاصله چند هفته پس از اجرایی شدن توافق هسته‌ای صحبت از آغاز مذاکرات ایران با کشور فرانسه برای خرید ایرباس آغاز شد که نتیجه آن در بهمن‌ماه و در جریان سفر رییس جمهوری به پاریس با عقد تفاهم‌نامه فروش 118 ایرباس به ایران نهایی شد.

در کنار آن خبر خرید 20 فروند هواپیمای ATR برای مسافت‌های کوتاه دومین خبر خوش صنعت هوانوردی ایران در حوزه ناوگان بود. این دوران برای ایران هواپیماهایی از بوئینگ را نیز به همراه آورد. نهایی شدن پیش قرارداد خرید 109 فروند هواپیمای بوئینگ برای ایران‌ایر که در خردادماه نهایی شد یکی‌دیگر از خبرهای خوش این حوزه پس از سالیانی طولانی را به وجود آورد.

خبرخوشی که هرچند تندروهای آمریکایی تلاش کردند در مقابل آن بایستند و این امر برای برخی از مخالفان دولت در ایران نیز وسیله‌ای برای ابراز خرسندی به وجود آورد، اما قطعا با توجه به سدی به نام سنا و پس از آن وتوی رییس جمهور آمریکا در عرصه عمل خود را نشان خواهد داد و ایرانی‌ها را پس از دورانی طولانی با هواپیماهای نوساز آشتی می‌دهد.

در کنار نام ایرباس و بوئینگ در طول این ماه‌ها نام شرکت‌های دیگری نیز مطرح شده که برای دورانی طولانی دور نام ایران خطی قرمز کشیده بودند.

هواپیماسازی امبرائر برزیل، بمباردیه کانادا، میتسوبیشی ژاپن و سوخوی روسیه تنها بخشی از شرکت‌هایی بودند که پس از سال‌ها اعلام آمادگی کردند مذاکرات خود با ایران را برای فروش هواپیما آغاز کنند و این بار این ایران بود که باید در بین گزینه‌های مختلف خود براساس نیازاش انتخاب می‌کرد.

دوران پسابرجام برای فرودگاه‌های ایران نیز نتایجی بسیار مثبت به همراه داشته، ورود شرکت آکور فرانسه به عنوان بزرگ‌ترین شرکت هتلداری اروپا به فرودگاه امام خمینی (ره) و نهایی شدن حضور شرکت ناکوهلند در این فرودگاه به عنوان بزرگ‌ترین شرکت مشاور فرودگاهی جهان بخشی از اتفاقات مثبتی بود که برجام برای فرودگاه‌های کشور رقم زد، اتفاقاتی که در آینده نزدیک با افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در فرودگاه‌های بین‌المللی ایران و بازشدن گزینه‌هایی مانند لیزینگ هواپیما تکمیل خواهد شد.

امور زیربنایی برای بسیاری از دولت‌ها سخت‌ترین حوزه به حساب می‌آید، زیرا بیشترین منابع اعتباری را طلب می‌کنند و در عین حال بسیار دیر نتایج‌شان مشخص می‌شود. از این‌رو این توقف که در فاصله یکسالگی برجام تمام نتایج این توافق به عینه خود را نشان دهد قطعا به دور از واقعیت‌ها خواهد بود، با وجود آن اما نگاهی گذرا به اتفاقات این عرصه در یکسال گذشته به خوبی تحولی را که پس از سال‌هایی طولانی به وجود آمده نشان می‌دهد.

برجام نقطه آغازی است بر اتفاقاتی که در آینده حمل‌ونقل ایران را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. حمل‌ونقلی که می‌تواند مبنای یک اتفاق مثبت باشد و آن احیای نقش تاریخی ایران در مطرح‌شدن به عنوان محور ترانزیت منطقه و جهان باشد. رویایی که پس از پایان دوره جاده ابریشم برای مدت‌ها بدون پشتوانه باقی ماند و حالا زیر سایه اجرای برجام می‌تواند پس از 3000 سال تعبیر شود.

برچسب ها

حمل ونقل جاده ای
مطالب مرتبط بیشتر
وجود 9.3میلیون‌ انواع خودرو فرسوده‌ کدملی رانندگان برون شهری جایگزین شماره هوشمند می‌شود خواب رانندگان نتیجه کمبود استراحتگاه در جاده ها! آغاز تخصیص لاستیک تشویقی در بندرامام از هفته آینده مجوز فعالیت شرکت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای تا پایان خرداد تمدید می‌شود با متخلفان در امر حمل و نقل جاده‌ای برخورد قاطع می شود برخورد با بیش از 2200 شرکت حمل‌ونقل در سال جاری اجرای نادرست تن کیلومتر منجر به افزایش قیمت حمل بار می‌شود اعزام کامیون جایگزین به پایانه‌‌های بار در صورت قانون‌گریزی برخی کامیون‌داران‌ استفاده از سهمیه سوخت و لاستیک ناوگان باری نیازمند " باربرگ " است هفته آینده؛ نشست ویژه برای بررسی نرخ حمل‌و نقل در ایام اربعین نسخه ویژه پنجره واحد هوشمند حمل‌ونقل جاده‌ای رونمایی شد بلیت‌فروشی پایانه‌های مسافربری تا پایان سال اینترنتی می‌شود سقف قیمت‌ خدمات مسافری جاده‌ای مطابق با نوروز 98 اعلام شد انتقاد فرماندار از وضعیت ناوگان حمل و نقل بین جاده ای مرند انعقاد تفاهم نامه حمل و نقل جاده‌ای بین ایران و عراق تردد ناوگان حمل و نقل بار ممنوع شد آیا طرح کلید به کلید در نوسازی ناوگان جاده‌ای به فراموشی سپرده شد؟ رشد 2.4 درصدی رفت و آمد جاده ای در 24 ساعت گذشته راهداری اجرای تن-کیلومتر را جدی نگرفت جزئیات عملکرد اعتبارات هزینه‌ای و تمام‌شده توسعه حمل‌‌ونقل و نگهداری‌ و ایمن‌سازی راه‌ها اطلاعیه سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کاهش 17درصدی اعتبارات سازمان راهداری در لایحه بودجه 98 اعتصاب کامیون داران صحت ندارد حمل روزانه 100 میلیون تن محموله خطرناک در جاده‌ها صدور 10 هزار بارنامه توسط 8 شرکت باربری در بناب طی یک ماه افتتاح بازارگاه اینترنتی حمل بار از سوی وزیر راه اجرای طرح تُن کیلومتر از اول دی ماه دستورالعمل محاسبه کرایه حمل کامیون‎داران بر اساس تن-کیلومتر نهایی شد محاسبه کرایه‌‌ کامیون‌‌ با شیوه جدید زمان دقیق اجرای تُن کیلومتر امروز مشخص می‌شود نرخ جابه جایی کالا 30درصد افزایش یافته نه 300درصد! قانون توزیع بار در پایانه‌ها‌ کاملا تغییر کرد 80 درصد جاده‌های برون شهری جداکننده ندارند امضای تفاهم‌نامه همکاری‌های حمل‌ونقل بین‌المللی جاده‌ای بین ایران و عراق اجرایی شدن طرح تُن کیلومتر از اول آذر ماه دغدغه رئیس‌جمهور در نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل باید دغدغه همه مدیران باشد گروهی غیر کامیون‌دار جاده‌ها را ناایمن کرده‌اند تامین نیاز لاستیک‌ کامیون‌های باری سنگین بر دوش دولت زمین گیر شدن ناوگان حمل و نقل باری خراسان شمالی مبنای تن-کیلومتر برای محاسبه کرایه حمل هفته آینده ابلاغ می‌شود جزئیات تصویب تن کیلومتر تعیین کرایه پایه 660 هزار مسیر بر مبنای تن-کیلومتر جزئیات محاسبه کرایه بر اساس تن کیلومتر مطالبه کامیون‌داران محقق شد عرضه 50 هزار حلقه لاستیک نیاز بازار را رفع نمی‌کند اختلال در کارت هوشمند کامیون داران رفع شد شرکت‌های حمل‌ بار متخلف جوگیر شدند تعلل سازمان راهداری در حل مشکل کامیون داران سه سیاست حمایتی دولت برای تامین لاستیک کامیون اشد مجازات در انتظار برهم‌زنندگان امنیت حمل‌ونقل جاده‌ای توزیع‌ لاستیک‌ کامیون با نرخ 1.1 میلیون تومان مطالبات کامیون‌داران در دست پیگیری است «تن‌کیلومتر» تا یک ماه آینده جایگزین کرایه توافقی کامیون می‌شود‌ علت تداوم اعتراضات راننده‌های کامیون چیست؟ ترخیص لاستیک‌های موجود در انبار سازمان املاک ‌تملیکی از فردا از لاستیک‌های ساییده می‌ترسیم دود اعتراض کامیون داران نباید به چشم کشاورزان و تولیدکنندگان برود توزیع اولین محموله لاستیک بین رانندگان در هفته آینده توزیع لاستیک سنگین بین رانندگان کامیون با نرخ مصوب 16 شرکت حمل و نقل جاده ای لغو پروانه شدند اعتصاب نکردیم، لاستیک برای حرکت نداریم حرکات مشکوک برای زمین‌گیر کردن کامیون‌ها‌ مشکلات ناوگان جاده ای در کانون توجه مسئولان بهبود کیفیت سطح راه‌ها با اجرای 170 طرح در این بخش توزیع لاستیک بخشی از مشکلات رانندگان زنجانی را حل کرد 29 درصد ناوگان حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی فرسوده است 500هزار راننده در حوزه حمل بار فعالیت می‌کنند مدیریت ترافیک تانکرهای سوخت ورودی از باشماق به مریوان و سنندج ایران کامیوهای جمهوری آذربایجان را از پرداخت عوارض معاف کرد 117 مورد شکایت رانندگان حمل‌ونقل جاده‌ای استان سمنان رسیدگی شد کامیونداران؛ عبوراز گردنه سختی ها به همت دولت خوواسته های کامیون داران در اردبیل تحقق یافت تعطیلی 27 شرکت حمل‌ونقل متخلف در استان تهران تعطیلی 70 شرکت حمل ‌و نقلی در رابطه با مشکلات رانندگان پرداخت کرایه کامیون ها بر اساس تُن بر کیلومتر تعطیلی 70 شرکت حمل ‌و نقل در رابطه با مشکلات رانندگان رانندگان کامیون هیچ اعتصابی در ابتدای مرداد ماه ندارند فعالیت 39 شرکت مسافربری حمل‌ونقل جاده ای در زنجان توزیع لاستیک با نرخ دولتی برای کامیون‌داران آغاز شد+جزئیات شرکت حمل و نقل متخلف در اردبیل جریمه شد کوتاهی در بخش حمل و نقل جاده ای غیرقابل قبول است 80 درصد از مطالبات رانندگان کامیون برآورد شد رانندگان گنابادی خواستار راه اندازی سامانه نوبت دهی بار شدند حمل و نقل قانونمند شود افزایش تعرفه حمل فرآورده‌های نفتی کلید خورد جدیدترین جزئیات تحقق خواسته کامیون‌داران رسیدگی به مطالبات اخیر رانندگان بخش حمل و نقل جاده‌ای تخلفات 48 شرکت حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی رسیدگی شد جمع بندی مشکلات کامیون داران به زودی ممنوعیت تردد موتورسیکلت در محورهای تهران-شمال و تهران-مشهد عرضه لاستیک با قیمت مصوب‌ به بخش حمل‌ونقل جاده‌ای با ابلاغ وزارت صنعت پیگیر مطالبات رانندگان هستیم برگشت کامیون‌ها به چرخه حمل‌و‌‌نقل در آینده نزدیک 5800 کارت معاینه فنی ناوگان جاده ای در استان همدان صادر شد آخرین اقدامات دولت برای نوسازی ناوگان حمل و نقل جاده‌ای افزایش تعرفه حمل و نقل جاده ای در راستای حمایت از سرمایه‌گذار خصوصی است روایت حمل‌ونقل در ایران؛ از چاپار تا تاکسی اینترنتی عمر متوسط ناوگان باری در زنجان 17 سال است تغییر نرخ ارز بر اقساط وام نوسازی خودروهای سنگین فرسوده اثر ندارد نیاز پیرترین ناوگان کامیونی کشور به نوسازی حکایت مظلومیت خریداران و واردکنندگان خودروهای تجاری الزامات ریل‌محور شدن حمل و نقل برای مهار تلفات جاده‌ای کارنامه حمل و نقل در تعطیلات نوروزی سال 97 رشد 3.9 درصدی بخش جاده‌ای در جابه‌جایی مسافران جاده‌ها هنوز یکه‌تازی می‌کنند افزایش 13 درصدی سفرهای جاده‌ای نسبت به نوروز 96 61541 مسافر از طریق ناوگان جاده‌ای زنجان جابه‌جا شدند 8500 مسافر توسط ناوگان عمومی خراسان جنوبی جا به جا شدند کنوانسیون CMR چیست؟ آخرین وضعیت جوی و ترافیکی راه‌های کشور در سوم فروردین ماه 75 درصد ترافیک روی 40 هزار کیلومتر راه شریانی انجام می شود افزایش قیمت حامل‌های انرژی سهم ناوگان حمل ونقل جاده‌ای را افزایش می‌دهد آخرین وضعیت محدودیت‌های ترافیکی جاده‌ها در اول فروردین ماه عملکرد نوروزی ناوگان مسافربری زیر ذره بین مجلس بازارگاه‌های الکترونیکی حمل بار را هوشمند می‌کنند اساس‌نامه تأسیس شرکت‌های حمل‌ونقل سنگین آماده شد استقبال قابل توجه از مسیرهای بین‌المللی حمل و نقل یکی از محورهای توسعه و زیربنای اقتصاد هر جامعه‌ای است نتیجه مدیریت فعلی‌ حمل‌ونقل افزایش‌ کشتار جاده‌ای و رشد مصرف سوخت است سه سال تا خداحافظی با دودزاهای جاده‌ای رشد ناوگان حمل و نقل جاده ای و بار در کشور متعادل نیست ظرفیت خالی 40 درصد از کامیون‌ها برای نجات حمل‌ونقل جاده‌ای، کامیونداران را شرکت‌دار کنیم برنامه دولت در حوزه حمل و نقل درون شهری و برون شهری در سال 1397 کمتر از 25 درصد بودجه راهداری تخصیص داده شد ایمنی تردد در جاده های فارس اولویت دارد نصب GPS روی کامیون‌های نفتکش تا پایان 96 تاثیر 100 درصدی افزایش نرخ سوخت بر کرایه حمل بار فرسودگی ناوگان باری تجهیز ناوگان حمل بار یزد به سامانه کنترل آنلاین افتتاح سامانه مدیریت یکپارچه ناوگان حمل و نقل تحول صنعت حمل‌ و نقل بار با سامانه هوشمند مدیریت یکپارچه ناوگان حمل و نقل کامیونی در آستانه نابودی و فروپاشی برخی شرکت های باربری 80 درصد هزینه حمل را کمیسیون می‌گیرند ممنوعیت تردد ناوگان 50 سال به بالا از سال آینده ترافیک نیمه سنگین در محدوده بیلقان تا آدران+تصاویر جزئیات صدور بارنامه الکترونیکی حمل جاده‌ای کالا حذف کامل بارنامه فیزیکی از خرداد 97 مجوز قانونی برای اخذ عوارض از مصرف گازوئیل داریم آغاز طرح ساماندهی ناوگان حمل و نقل خودروهای دیزلی درون شهری در سنندج اپلیکیشن‌ها هیچ برنامه‌ای برای ورود به حمل و نقل برون‌شهری ندارند انحصار در جاده، تنها راه رقابت با بخش خصوصی؟! آیین‌نامه جدید حمل‌ونقل بین‌المللی مسافر‌ ابلاغ شد مسافت تهران-آمل 2 ساعته می‌شود سواری کرایه، بازار اتوبوس و مینی‌بوس بین‌شهری را کساد کرد بارش برف در محور کندوان ادامه دارد افزایش عوارض حمل کالاها در جاده جاذبه های گردشگری و پتانسیل های حمل ونقل جای کار بیشتر دارد آغاز بهره برداری از 30 پروژه در بخش حمل و نقل جاده ای همزمان با هفته دولت 6200 نفر در بخش حمل و نقل جاده‌ای استان سمنان فعالیت می‌کنند تعلیق یک ماهه تا یک ساله کارت هوشمند رانندگان متخلف خراسان جنوبی اوضاع شرکت‌های حمل و نقل بین شهری مناسب نیست فرصت سرازیر شدن ترانزیت مسیر کراچی به ایران را از دست دادیم سایه سنگین کسادی بر بازار کامیون‌دارها رشد‌ کمتر از 10درصدی مصرف گازوئیل در سال جاری کِشنده جدید آمریکایی که حمل و نقل دنیا را متحول می‌کند! +عکس 43 هزار ناوگان حمل و نقل جاده ای پروانه فعالیت گرفتند مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای کردستان معرفی شد تامین مالی حمل‌ونقل جاده ای برای اولین بار توسط بخش خصوصی ازسرگیری مذاکرات همکاری حمل‌ونقل جاده‌ای ایران‌-هلند شکایت مسافران از حمل‌ونقل جاده‌ای هوا – جاده‌ای‌ها از راه می‌رسند ساخت همزمان 16 آزادراه در ایران قطع ارتباط با صاحب خودرو بزرگترین مشکل خودروسازان است تفکیک وظایف سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای و پلیس راه آخرین وضعیت کریدور خلیج فارس - دریای سیاه 40 هزار کامیون با 40 سال عمر و مصرف سوخت 2 برابر استاندارد 3500 سامانه هوشمند در جاده های کشور نصب شد امور گمرکی خارج از پایانه ها انجام شود آیین‌نامه‌ معماری راه تدوین می‌شود نخستین دستگاه تصویربرداری X-RAY از کامیون‌های در حال حرکت به بهره‌برداری رسید 90 درصد از جابجایی های کالا در زنجان توسط حمل و نقل جاده ای است تصمیمات برای نوسازی ناوگان حمل بار از سوی دولت در دست اقدام است تقویت سیستم‌های ریلی، مرزی و جاده ای سیستان و بلوچستان افزایش ایمنی ناوبری حمل‌ونقل جاده‌ای با تجاری‌سازی سامانه‌های ناوبری سیستم نوبت دهی در پایانه باربری قزوین تداوم می یابد اشتغال‌آفرینی برای بالغ بر 15 هزار نفر در حوزه حمل و نقل جاده ای برنامه ریزی ها برای انتقال مسافرین اربعین آغاز شده است کاهش مسافران ناوگان عمومی جاده‌ای ورود وسایل نقلیه با بار بیش از 20تن ممنوع شد این اقامتگاه قابل حمل را ببینید+تصاویر ‌ابلاغ مصوبه نوسازی کامیون‌ها از سوی وزارت نفت و انعقاد قرارداد با خودروساز‌ تشکیل اداره‌کل راهداری و حمل‌‌و‌نقل جاده‌ای نصب نسل جدید سامانه های هوشمند ثبت تخلفات در جاده های زنجان محدودیت‌های ترافیکی ایام عید سعید فطر اعلام شد مسایل مربوط به حملات تروریستی ناوگان ترانزیتی ایران درترکیه درحال پیگیری است براساس طرح جامع حمل ونقل جاده ای 10 کریدور توسعه تعریف شد ویزای ایران برای خاک خورده های خارجی نصب دو هزار دوربین برای کنترل سرعت در راه‌های شریانی 20 میلیون تن به تناژ حمل و نقل برخی محورهای کرمان افزوده می شود سهمیه سوخت عملکردی ناوگان حمل و نقل عمومی جاده ای افزایش یافت کارت سوخت خودروهایی که فاقد بیمه شخص ثالث باشند، شارژ نخواهد شد 950 نقطه حادثه خیز کشور اصلاح می شود پنج کیلومتر باند دوم محور بیرجند- مود به بهره‌برداری رسید جابه‌جایی مسافران درون شهری باید به 250 هزار نفر برسد ورود و خروج 38 میلیون مسافر از پایانه های مسافربری در سال گذشته 268 هزار مسافر با ناوگان حمل و نقل عمومی خراسان جنوبی جابجا شدند لزوم هم‌صدایی طرح‌های حمل‌ونقل و شهرسازی ناوگان برون شهری مناسب حال گردشگری نیست جابه جایی 35 میلیون مسافر در 11 ماه گذشته سرویس‌دهی 80 هزار ناوگان عمومی جاده ای در تعطیلات نوروزی ایران امن‌ترین و بهترین کریدور حمل و نقل و ترانزیت است اختصاص 800 میلیارد ریال اعتبار به منظور تامین ایمنی راه‌ها در نوروز 95 انطباق شبکه حمل و نقل کشور با اهداف بازرگانی خط ویژه اتوبوس در خیابان های شهید مطهری و شهید بهشتی، برعکس جهت حرکت خیابان برقراری شبکه حمل و نقل یکپارچه درون و برون شهری محور همکاری با ایتالیاست فعالیت شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه برای 8 سال آینده تمدید شد راه‌اندازی جاده ابریشم نوین با مدل‌های نوین حمل‌و نقلی بار حمل و نقل بر دوش نحیف جاده رونق حمل‌ونقل با لغو تحریم حمل و نقل و ایمنی راه ها مورد توجه ویژه دولت تدبیر و امید است برگزاری اولین سمپوزیوم ملی ارتقای ایمنی حمل و نقل جاده‌ای کشور در سمنان 2000 فیلتر جذب دوده برای اتوبوس های تک کابین خریداری شد مسابقه و جشنواره عکس حمل و نقل جاده ای در شهرکرد برگزار شد مشکلات بر دوش حمل‌ونقل جاده‌ای سنگینی می‌کند مشکلات رانندگان را دریابیم مشکلات بر دوش جاده‌ها سنگینی می‌کند ایران 3 طرح جدید حمل‌ونقل جاده‌ای در ترکمنستان اجرا می‌‏کند بی نظیر ترین راننده تاکسی دنیا وسط تهران احتمال ایجاد صندوق توسعه بزرگراه‌ها در برنامه ششم فرسودگی ناوگان حمل و نقل جاده‌ای قربانی می‌گیرد زائران ایرانی سوار خودروهای مسافربر شخصی نشوند کار 24 ساعته کامیونها برای اقساط 600 میلیونی بسیج 4000 اتوبوس برای اربعین حسینی استفاده از GPS برای پیمایش خودرو و ردیابی قاچاق کالا تمهیدات اتوبوسرانی تهران برای شهرآورد بزرگ فوتبال پایتخت فرمان رییس جمهور آذربایجان برای تاسیس شورای هماهنگی حمل و نقل تامین وسایل حمل‌ونقل به تعداد زائران در مرز مهران افزایش 50 درصدی تردد مسافر از مرز نوردوز در آذربایجان شرقی روی بیمه‌ها نمی‌توان حساب کرد پایانه گمرک پرویزخان باز شد افزایش ناوگان جاده‌ای برای اربعین امسال امکانپذیر نیست ایران حضور در عرصه‌های بین‌المللی حمل ونقل را افزایش دهد انتقال توقفگاه اتوبوس‌های قزوین به خارج از شهر تردد ماهانه یک میلیون ‌مسافر از مرزهای ایران در سال 94 تخلف شهرداری در ورود به عرصه حمل کالا با اتوبوس‌‌ در پایانه‌های مسافری قانون هست؛ اما کم است! تغییر مسیر رفت‌وآمد مسافران در پایانه غرب آمادگی کامل پایانه‌های پایتخت برای دور آخر سفرهای تابستانی بهره برداری از 266 پروژه حمل و نقل جاده‌ای در هفته دولت رانندگان برون شهری بیمه بیکاری و ایام بیماری دریافت نمی‌کنند پلیس و خودروسازان برای کنترل سرعت اتوبوس ها همکاری کنند حمل کالا با اتوبوس،‌ باری بر دوش مسافر پساتحریم؛ فرصت بهبود حمل‌ونقل جاده‌ای رتبه نخست خراسان رضوی در صادرات کالا با ناوگان حمل و نقل جاده‌ای نوسازی ناوگان باری همدان در دستور کار است خودمالکی وسایل نقلیه معضل حمل و نقل برون شهری پایانه مرزی چزابه آماده افتتاح رسمی توسعه حمل‌و‌نقل روستایی با 15 هزار خودرو جدید اختصاص تسهیلات نوسازی ناوگان حمل و نقل باری در همدان ناوگان حمل ونقل عمومی بین شهری زنجان نوسازی می شود تدوین مدل کنترل بهینه چراغ‌ها در شبکه‌های حمل ونقلی کشور 65هزار کامیون فرسوده از رده خارج می‌شود چرخ توافق برای جاده‌ها می‌چرخد تاسیس دفاتر حمل و نقل در 35 روستای کرمانشاه 16 درصد ناوگان باری خراسان شمالی فرسوده است جلوگیری از صدور بارنامه برای ناوگان فاقد معاینه فنی‌ آمادگی کامل ناوگان مسافربری در پایانه‌های تهران در روز عید فطر تمهیدات سازمان پایانه‌ها برای نیمه دوم سفرهای تابستانی و عید سعید 250 هزار کامیون پیر در جست‌وجوی جاده جوانی عزم دولت برای ایمنی کامیون‌ها پرداخت تسهیلات 200 و 300 میلیون تومانی نوسازی ناوگان کامیونی فرصت 2ماهه برای ثبت اطلاعات حوزه حمل‌و‌نقل در سامانه سبا کرد نقش موثر ایران در تقویت کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال–جنوب یارانه بلیط اتوبوس های کرمانشاه هنوز پرداخت نشده است وضعیت نامناسب ترمینال شرق خرم آباد جابجایی مسافر از طریق ناوگان حمل و نقل لرستان 12 درصد کاهش یافت سرعت سفر با «اطلاعات اتوبوس» افزایش می یابد نصب دستگاه‌ جی‌پی‌اس به اتوبوس‌ها 10 میلیارد دلار پروژه‌ حمل‌و نقل ایران درانتظار شرکت‌های ترکیه است سهمیه سوخت ناوگان عمومی جاد‌ه‌ای فعلاً تغییر نکرد 130 هزار دستگاه خودرو ناوگان باری کشور فرسوده است سهم اندک سیستم هوشمند در کنترل اتوبوس 90 درصد حمل و نقل کشور بر دوش جاده‌هاست لزوم ارائه تسهیلات کم‌بهره برای نوسازی ناوگان حمل و نقل جاده‌ای قزوین طرح توسعه و نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی مسافری ابلاغ شد تردد کامیون‌های دهه 70 در جاده‌ها اعزام 8 دستگاه اتوبوس زائر به مرقد امام (ره) 8 هزار و 640 کارت هوشمند برای رانندگان مسافری و باری در خراسان شمالی گشت‌های کنترل نامحسوس در جاده‌های خوزستان فعال می‌شود اعتبارات راهداری کشور امسال به 3700 میلیارد تومان افزایش یافت کامیون‌های فرسوده مهم‌ترین مشکل حمل‌ونقل کشور تفاهم نامه همکاری های حمل ونقل جاده ای ایران وافغانستان به امضا رسید اعلام جزئیات سهمیه‌های سوخت ناوگان جاده‌ای از 30 اردیبهشت جابه جایی 6 میلیون مسافر در گیلان تخصیص سوخت خودروهای گازوئیلی اردبیل سهمیه بندی می شود گران بودن اتوبوس‌ها، نوسازی ناوگان را دشوار کرده است مجوز تردد کامیون‌های هوشمند در نوادا صادر شد اقتصادی کردن حمل و نقل هدف طرح آمارگیری جاده ای در زنجان است جابجایی بیش از 7000 مسافر در پایانه‌های مسافربری قزوین
Back to top