پاسخ شرکت پالایش و پخش به اتهامات بنزین یورو 4 وارداتی و مقصران آلودگی‌هوای این روزها

عصر خودرو- آلودگی هوای تهران موضوع جدیدی نیست و البته کیفیت سوخت مصرفی در این کلانشهر نیز همیشه روی سیبل این معضل قرار دارد، معاون شرکت ملی پالایش و پخش می‌گوید اوضاع بنزین با گذشته متفاوت است و حالا باید علل اصلی نفسِ گرفته پایتخت را در کیفیت خودروها، سوخت خانگی و البته پدیده وارونگی هوا جست‌وجو کرد.

Tuesday 29 December 2015 - 12:43:00

پاسخ شرکت پالایش و پخش به اتهامات بنزین یورو 4 وارداتی و مقصران آلودگی‌هوای این روزها

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایسنا، سرد شدن هوای تهران همزمان با نبود جریان کافی و باد و بارش کم در زمستان‌ها، به آلودگی بیشتر و البته در موراد متعددی تعطیلی مدارس و ادارات می‌انجامد، راه‌حل‌های که نمی‌توانند کمک چندانی به معضل کهنه تهران کنند.

راه حل این مشکل دیرینه را باید در علت آن جست‌وجو کرد، اما بر سر این موضوع توافق چندانی نیست، گازوئیل، بنزین، کیفیت اتوموبیل‌ها، سوخت خانگی و گرد و غبار عللی هستند که برای غبارآلودگی تهران و البته بسیاری از کلان‌شهرهای کشور مطرح می‌شوند.

خسروانی معتقد است که در کشور علاوه بر بنزین وارداتی با استانداردهای یورو 4، موضوع استفاده از ریفورمیت پتروشیمی با بنزن بالا نیز تغییر کرده است و حالا آنچه تحت عنوان بنزین پتروشیمی خریداری می شود نه تنها برخلاف گذشته واقعا «بنزین» است بلکه استانداردهای یورو چهار را نیز دارد.

بنزین یورو4 بدون آلاینده نیست

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، گفت: در بحث آلایندگی، حتی وقتی صحبت بنزین با استاندارد یورو 4 را می‌کنیم به معنای آن نیست که این نوع بنزین اصلا آلایندگی ندارد، موضوع این است که براساس استاندارد‌ یورو 4 سطح الایندگی آن به گونه‌ای است که می‌تواند شرایط مورد نظر یک هوای استاندارد را تامین کند.

وی با تاکید بر اینکه نکته مهمی که مشکل را از نظر سوخت ایجاد می‌کند، صرفا کیفیت سوخت نیست، تصریح کرد: یکی از مشکلات اصلی میزان مصرف سوخت است به این معنا که در حین استفاده از بنزین یا گازوئیل استاندارد یورو 4 ، در کشورهای دیگر که این استاندارد حاکم است براساس آن پلت فرم ماشین‌هایشان به گونه‌ای طراحی شده که وقتی سوخت استاندارد را مصرف می‌کنند، میزان مصرف در حد قابل قبول و بهینه است.

سوخت ناقص خودروها

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: یعنی متوسط مصرف سوخت بنزین 100 کیلومتر پیمایش در ماشین‌های ساخت ما 10 لیتر است و درحالی که الان استاندارد اروپا، ژاپن و کشورهای پیشرفته در حدود پنج لیتر و کمتر است.

خسروانی عنوان کرد: خود این به این معنا است که علی‌رغم این‌که استاندارد ما یورو 4 است ولی دو برابر سوخت مصرف می‌کنیم، سطح آلایندگی خود را در رابطه با بنزین به دو برابر افزایش می‌دهیم و مهم‌ترین نکته این است که اصلا میزان تخلیه کربن از اگزوز را دو برابر می‌کنیم، یعنی وقتی به جای این‌که در 100 کیلومتر پیمایش پنج لیتر بنزین مصرف کنیم، 10 لیتر مصرف می‌کنیم تخلیه آلایندگی و کربن حاصل از احتراق دو برابر می‌شود.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، درباره دیگر علل آلودگی هوا به خصوص در کلانشهرها به پدیده وارونگی هوا در فصل زمستان اشاره و عنوان کرد: در کنار این قضیه در حقیقت بحث مهم موجود جدای از آلایندگی سوخت این است که در فصل زمستان که پدیده وارونگی هوا اتفاق می‌افتد، الزاما ارتباط مستقیم با سوخت ندارد، یعنی ذرات معلق ریز در هواست که به خصوص در شرایطی که جریان هوا مناسب نداشته باشیم و هوا ساکن باشد یک تجمع هوای ساکن حاوی آلاینده ها و کربن در شهر ایجاد می‌شود که عامل همین شرایط در کلانشهر تهران است.

به گفته وی این پدیده موجب می‌شود که به دلیل نبود جریان باد مناسب ، دودهای حاصل از احتراق ماشین و ذرات معلق در هوای شهر تراکم پیدا ‌کند.

سوخت خانگی بالا در زمستان‌ها

خسروانی با بیان اینکه نکته دیگر آلودگی حاصل از کربن و ذرات معلق بحث مصارف سوخت خانگی است، افزود: قسمت اعظم تخلیه کربن و CO و CO2 به هوا از محل سوخت خانگی داخل منازل است، یعنی همان گاز خانگی.

وی افزود: الان در شهر تهران عملا مصرف سوخت مایع خانگی نداریم ولی خود سوخت گازی که می‌گوییم سوخت پاکی است به این معنا نیست که آلایندگی ندارد. وقتی میزان مصرف در کشور و به میزان خیلی زیادی در تهران افزایش پیدا می‌کند، تخلیه کربن به شهر زیاد می‌شود و نتیجه آن چیزی است که می‌بینیم؛ همین ذرات معلق سوخت خانگی است که به افزایش آلایندگی در شهر کمک می‌کنند.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، با تاکید بر اینکه در مجموع هر کدام ازاین بخش‌ها اثرات خود را دارند، گفت: هر کدام از این عوامل براساس شرایط زمانی و فصلی میزان اثر‌گذاری‌شان متفاوت است، به خصوص در فصل زمستان که میزان مصرف سوخت خانگی به میزان زیادی افزایش می‌یابد، اگرچه سوخت کلانشهر تهران گاز است، ولی تخلیه‌ گازهای حاصل از احتراق به هوای شهر بسیار زیاد و قابل ملاحظه است.

35 درصد گازوئیل تولید داخل یورو4 است

خسروانی با اشاره گازسوز بودن اتوبوس‌ها در شهر تهران، ادامه داد: گازوئیلی که مصرف می‌شود نیز با استاندارد یورو4 است، اما میزان مصرف براساس پیمایش 100 کیلومترشان با استاندارد ماشین اروپایی همخوانی ندارد. این یکی دیگر از دلایل الایندگی هوا است.

خسروانی درباره وضعیت تولید گازوئیل در کشور و استانداردهای آن تصریح کرد: حدود 35 درصد از گازئیل تولید داخل کشور استاندارد یورو 4 را دارد که حاصل از تولید روزانه 24 میلیون لیتر گازوئیل از پالایشگاه‌های تهران و شازند است.

ماجرای ریفورمیت و بنزین پتروشیمی

وی با تاکید بر اینکه سازمان استاندارد هیچگاه اعلام نکرده بود که وضعیت بنزین وارداتی از پتروشیمی بدتر است، گفت: برخی از رسانه‌های خاص و برخی از افراد خاص که در زمانی مسوولیت داشتند، این مطلب را طرح کردند که این خارج از واقعیت است.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، با اشاره به تولید ریفورمیت از سوی پتروشیمی‌ها در گذشته، گفت: اولا هیچ‌گاه صحبت این نشده که ما از پتروشیمی‌ها بنزین گرفتیم همیشه صحبت این بود که ریفورمیت گرفتیم و این ریفورمیت هم در شرایطی که در سال 1389 - 1390 گرفته می‌شده مقتضیات آن زمان بوده است و ما نمی‌خواهیم به این زمینه ورود پیدا کنیم، تصمیم استفاده از ریفورمیت در آن زمان هم با توجه به گزارشات و دستورات مقرر بوده اما در اواخر سال 1392 تصمیم گرفته شد که دریافت ریفورمیت پتروشیمی قطع شود.

خسروانی با اشاره به اینکه در آن زمان ریفورمیت پتروشیمی‌ها برای مصرف با مواد دیگر امتزاج پیدا می‌کرد، اظهار کرد: دلیل تصمیم بر قطع دریافت ریفورمیت این بود که در آن برهه از زمان حدود شش میلیون تا 6.5 میلیون لیتر ریفورمیت دریافت می‌شد که حدود 40 درصد آن از پتروشیمی بندر امام و 60 درصد آن از پتروشیمی برزویه یا بوعلی بود، این ریفورمت براساس مستندات پتروشیمی بندر امام، حداقل 10 درصد بنزن و حدود 55 درصد مواد آروماتیک داشته است.

وی افزود: بنابراین این ریفورمیت وقتی می‌خواهد امتزاج پیدا کند با 40 درصد مواد دیگر امتزاج می‌یابد که اگر فرض کنیم این مواد اصلا دارای بنزن و مواد آروماتیک نباشد به این معنا است که ترکیب نهایی 6.5 تا هفت درصد بنزن خواهد داشت.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، با اشاره به اینکه با وجود تمام این بحث‌ها در آن مقطع تصمیم گرفته شد که دریافت ریفورمیت قطع شود، عنوان کرد: وقتی ریفورمیت 6.5 میلیون لیتری قطع می‌شد لاجرم برای رفع کمبود بنزین باید به سمت افزایش واردات می‌رفتیم، چون میزان تولید بنزین به اندازه مصرف داخلی نبود.

وی با بیان اینکه طبق تمهیدات مسوولین وقت وزارت نفت در مورد ریفورمیت، در تمام مستندات و گزارش‌ها اعلام شده بود که این طرح موقت است، افزود: قرار نبود این طرح استفاده از آن ریفورمیت که میزان آلایندگی‌اش بالا بوده، دائمی باشد. این طرح متناسب با شرایط خاص آن روز بوده و بنا بوده که وقتی شرایط خاص از بین رفت، کلا دریافت ریفورمیت قطع شود.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، تصریح کرد: وقتی فرآیند دریافت ریفورمیت افزایش پیدا کرد، بعضی از شرکت های تامین‌کننده که مشخصا دو شرکت نامبرده هستند تصمیم گرفتند که با تمهیداتی میزان بنزن آن را کاهش دهند.

واردات بنزین یورو 4 با توقف دریافت ریفورمیت

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، در ادامه با اشاره به اینکه تا سال 1392 بنزین وارداتی ایران طبق دستورالعمل قبلی اصلا استاندارد یورو 4 نبوده است، گفت: ما در آن زمان استانداردی ما بین استاندارد یورو 2 و یورو 3 داشتیم که تحت عنوان بنزین سوپر به کشور وارد می‌شد.

خسروانی با بیان اینکه پس از قطع دریافت ریفورمیت از سوی دولت، تکلیف شد که باید کمبود تولید بنزین کشور با بنزین یورو 4 جبران شود، گفت: این موضوع در اردیبهشت‌ماه سال 1393 به ما ابلاغ شد، از سوی دیگر عملیاتی کردن واردات بنزین یورو 4 به این صورت نیست که از سر خیابان این بنزین را بخریم، باید از سوی ارگان‌های مختلف یعنی امور بین‌الملل وزارت نفت برنامه‌ریزی شده و براساس آن قرار‌داد ثبت شود و بنابر قرار‌داد واردات صورت گیرد.

وی افزود: معاونت امور بین‌الملل وزارت نفت از زمان ابلاغ دو ماه وقت خواست که بتواند بنزین با مقتضیات یورو 4 را وارد کند. به همین دلیل بود که اعلام کردیم از نیمه تیرماه سال سال 1393 بنزین با استاندارد یور 4 وارد می‌شود.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، با تاکید بر اینکه تیر سال گذشته دقیقا این برنامه‌ریزی محقق شد ، گفت: از آن زمان تمام محموله‌های وارد شده براساس استاندارد یورو 4 بود که البته یکی دو محموله اشکالاتی داشت که ما آنها را عودت دادیم . الان هم حدود 90 محموله بنزین که از سال گذشته و طی این مدت به کشور وارد کرده‌ایم به غیر از موارد خیلی استثنا که یکی دو مورد آن را نیز بازگرداندیم کاملا براساس استاندارد یور 4 بوده است.

خسروانی در ادامه با اشاره به اینکه یک محموله بنزین یورو 4 به هر روشی که تهیه شود، حدود 25 تا 30 مولفه تولید مشخص دارد، گفت: با این حال از این تعداد مولفه تنها چهار یا پنج مولفه است که محوریت اصلی و اثر‌گذار در بحث زیست محیطی دارد که بیشتر حساسیت نیز روی این قضیه است، بقیه موارد حساسیت دارد ولی نه از منظر زیست محیطی.

وی درباره این مولفه‌های زیست محیطی در بنزین یورو 4، اظهار کرد: محورهای مهم، بنزن حداکثر یک درصد، آروماتیک حداکثر 35 درصد، الفین حداکثر 18 درصد و گوگرد 50 جزء در میلیون است که مجموع این‌ها مشخصات بنزین یورو 4 است.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، افزود: در کنار اینها مولفه پنجمی با نام درجه آرام‌سوزی یا اکتان مطرح می‌شود که این درجه آرام‌سوزی به صورت مستقیم مشخصه بنزین یورو 4 نیست کما این‌که در کشورهای مختلف براساس امکانات، شرایط و تولید و واردات این عدد از 89 تا 97 متغییر است یعنی در کشورهای مختلف می‌بینید که بنزین استانداردشان با توجه به مولفه‌های زیست محیطی یورو4 است، ولی درجه آرام‌سوزی آنها متفاوت است.

به گفته خسروانی این درجه در ایت اساسا 91 است: با متولیان اداره استاندارد هماهنگ شده که در استاندارد اعلامی اداره استاندارد عدد اکتان 95 اعلام شده ولی با توجه به شرایط اکتان 91 پذیرفته شده است.

وی با بیان اینکه با توجه به وضعیت کشور مبنای توزیع بنزین در کشور و کلان شهر تهران، اکتان 91 در نظر گرفته شده است، عنوان کرد: اما مولفه‌های زیست‌ محیطی دیگر دقیقا مطابق با استاندارد یورو 4 است. بر همان اساس نیز بنزین وارد شده است.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، درپاسخ به این سوال که بنزین وارداتی از چه کشورهایی خریداری می‌شود؟ گفت: متولی واردات، امور بین‌الملل وزارت نفت است، از سوی دیگر اصلا این موضوع که بنزین از کجا تهیه می‌شود، اهمیت ندارد؛ بلکه آنچه مهم است مشخصات بنزین است از هر کجا که وارد می‌شود باید دارای این مشخصات باشد.

خسروانی درباره نحوه بررسی مشخصات بنزین تصریح کرد: برای کنترل محموله‌های بنزین وارداتی، در دو نقطه کنترل انجام می‌شود، یکی در مبدا است و از سوی شرکتی که دارد بنزین را تامین می‌کند همراه با بازدید شخص ثالث که به آن گواهی نامه داده، بررسی انجام می‌شود و برای امور بین‌الملل ارسال می‌کند.

وی افزود: اگر گزارش مطابق با مشخصه‌های بنزین یورو4 بود مجوز حرکت کشتی داده می‌شود، سپس در هنگام ورود به مقصد قبل از تخلیه یک نمونه از آن تست می‌شود و در آزمایشگاه مرکزی شرکت ملی پخش نفت جداگانه آزمایش می‌شود.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، تصریح کرد: در این زمان سازمان‌های مختلف از جمله استاندارد و شرکت ملی پخش و آزمایشگاه گمرک بندر‌عباس نیز نظارت می‌کنند اگر تایید شد اقدام به تخلیه می‌شود. موارد افتراقی نیز در این زمان عودت داده می‌شود.

تولید بنزین یورو 4 در پتروشیمی‌ها

خسروانی در ادامه درباره اینکه با وجود توقف دریافت ریفورمیت پتروشیمی، چرا شرکت پالایش و بخش از پتروشیمی بندر امام بنزین دریافت می‌کند؟ گفت: در اواخر سال 1393 پتروشیمی بندر امام اعلام کرد که فرآیند تولید ریفورمیت را تغییر داده و می‌تواند دقیقا بنزین با مشخصات یورو 4 تحویل شرکت پالایش و پخش دهد و این دیگر ریفورمیت نیست و تحت عنوان بنزین یورو 4 تولیدی پتروشیمی بندر امام تولید می‌شود.

وی گفت: با طرح این موضوع یک تیم تحقیقاتی از شرکت پالایش و پخش به بندر امام اعزام شد تا فرآیند تغییراتی که داشته‌اند، نحوه‌ی بارگیری و ذخیره‌سازی آنها را بررسی کنند و گزارش نهایی فرآیند اصلاحی پتروشیمی بندر امام برای تولید بنزین استاندارد یورو 4 را تایید کرد.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، با بیان اینکه به صورت آزمایشی هماهنگ شد که از تیرماه سال 1394، حدود 500 هزار لیتر در روز یعنی با حجم خیلی کم بنزین از پتروشیمی فوق دریافت شود، افزود: کنترل‌های لازمه در نظر گرفته شد به این صورت که بنزین تولیدی در محل تولید و در مخازن شرکت در بندر ماهشهر تست می‌شود و پس از تایید برای توزیع تحویل شرکت پالایش و پخش داده می‌شود.

خسروانی عنوان کرد: در واقع قبل از قطع دریافت در سال 1393 تولید پتروشیمی ریفورمیت با بنزن 10 درصد بوده، اما از تیر 1394 بنزین با استاندارد یورو 4 در پتروشیمی بندر امام تولید تحویل می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر چه میزان بنزین از این پتروشیمی خریداری می‌شود، گفت: قرار بوده است که الان تولید بنزین پتروشیمی امام براساس توافق و در صورت امکان تامین خوراک روزی 1.5 میلیون لیتر باشد، اما الان کمتر از یک میلیون لیتر محقق شده است.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، تصریح کرد: به دیگر پتروشیمی‌ها نیز که در این زمینه ابراز علاقه کرده‌اند، از جمله پتروشیمی برزویه اعلام کرده‌ایم که اگر بتواند فرآیند تولیدشان را مطابق فرآیند پتروشیمی بندر امام کنند و دقیقا بر مبنای استاندارد یورو 4 اصلاح کنند، ما از آنها نیز بنزین دریافت خواهیم کرد.

خسروانی با تاکید براینکه برای خود شرکت پالایش و پخش که مسوول تهیه و توزیع سوخت به ویژه بنزین است، خیلی راحت‌تر است که از امکانات داخلی استفاده کنند، افزود: به شرطی که پتروشیمی‌ها نیاز ما را بتواند تامین کند و تکلیف ما هم توزیع بنزین یورو4، در هشت کلانشهر کشور است. هر جایی در داخل کشور بتواند این را تامین کند ما استقبال می‌کنیم تا میزان واردات را به حداقل برسانیم.

وی درباره اینکه آیا با خرید بنزین از پتروشیمی بندر امام میزان واردات بنزین کاهش داشته است، گفت: قطعا ما هر قدر از بنزین تولید داخل بیشتر استفاده کنیم از واردات کاهش می‌دهیم.

واردات روزانه 10 میلیون لیتر بنزین

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، درباره میزان واردات بنزین در سال جاری، اظهار کرد: میزان واردات بنزین تابع سه فاکتور است یعنی میزان تولید داخل کشور، میزان مصرف بنزین و میزان ذخائر استراتژیک کشور که این سه مولفه به ما تکلیف می‌کند که چقدر بنزین وارد کنیم .

خسروانی افزود: ممکن است در یک ماه روزانه 15 میلیون لیتر بنزین وارد کنیم ممکن است در ماه دیگر روزانه چهار میلیون لیتر بنزین وارد کنیم، یعنی میزان واردات متغیر است. ملاک ما برای واردات بنزین متوسط میزان واردات بر مبنای نیاز در انتهای سال است.

وی درادامه خاطرنشان کرد: البته هدف‌گذاری ما با توجه به این‌که شش میلیون لیتر ریفورمیت پتروشیمی‌ها قطع شده بود و با در نظر گرفتن نرخ سه درصد در سال این بود که حدودا 10 میلیون لیتر بنزین یورو 4 در روز وارد کشور شود که عملا کمتر از این مقدار محقق شد. سال گذشته که بسیار کمتر از این میزان واردات بنزین داشتیم.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، درباره میزان تولید بنزین در داخل، گفت: طبق میزان تولید بنزین داخلی حدود 60 میلیون لیتر در روز است، یعنی کمتر از 15 درصد از بنزین مورد نیاز داخل را وارد می‌کنیم که تمام برنامه‌ریزی‌های ما بر این است که با استفاده از ظرفیت داخلی استفاده بنزین داخلی را به حداکثر برسانیم.

خسرانی ادامه داد: در یک دوره‌ای در سال جاری تولید بنزین به حدود 64 میلیون لیتر در روز هم رسید که البته این میزان با توجه به این بود که تمام واحدهای بنزین‌سازی کشور کار می‌کرد و همین‌طور از پتانسیل خالی برخی از واحد‌های پالایشگاه‌ها مثل پالایشگاه اصفهان با استفاده از مازاد نفت در کشور استفاده کردیم و میزان تولید را به 64 میلیون لیتر رساندیم، اما این در یک بازه زمانی موقت بود و آنچه که به صورت تثبیت شده تولید می‌کنیم حدود 60 میلیون لیتر بنزین در روز است.

وی در ادامه با تاکید براینکه 9 پالایشگاه با واحد‌های بنزین‌سازی پس از یک دوره کارکرد باید برای تعمیرات اساسی متوقف شوند، گفت: این طور نیست که واحدهای بنزین‌سازی به‌طور دائم کار کنند.در سه ماهه اخیر هم تعمیرات اساسی پالایشگاه‌ تهران را داشتیم و هم تعمیرات اساسی پالایشگاه شیراز و آبادان.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، افزود: تعمیرات اساسی بزرگ ما در بنزین‌سازی پالایشگاه‌ شازند در بهار امسال بوده است که اینها قطعا در میزان متوسط تولید بنزین اثر‌گذار است، درواقع در یک بازه‌ای امسال 64 میلیون لیتر تولید می‌کردیم و من در برخی رسانه‌ها دیدم که نوشته‌اند که تولید بنزین کشور شش میلیون لیتر کاهش پیدا کرده و که کاملا کلامی غیرواقعی است.

به گفته خسروانی واحد‌های‌ بنزین‌سازی هر سه تا پنج سال به مدت حدودا 30 روز با توجه به وضعیت واحد از سرویس خارج می‌شوند که بتوانند بعد از آن دوباره وارد فرآیند تولید شوند و بنابراین طبیعی است که یک واحد پالایشگاهی که حدود یک ماه واحد بنزین‌سازی آن متوقف است، در تولید بنزین در کل کشور اثر‌گذار باشد.

وی در این مورد خاطرنشان کرد: وقتی دو واحد بنزین‌سازی پالایشگاه تهران با تناوب زمانی بسته شد مجموع تولید این پالایشگاه که 6.5 میلیون لیتر در روز است، از مجموع تولید کل بنزین کم شد و این امر طبیعی است.

نگاهی به آینده پالایشگاه‌ها

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا خرید بنزین بی کیفیت پلایشگاهی نیز متوقف شده است گفت: این امر به صرف گفتن نیست برای آنکه پالایشگاه بتواند بنزین با استاندارد‌های مورد نظر تولید کند باید فرآیند‌هایش را اصلاح کند. فرآیند یعنی این‌که واحد‌های جدید ساخته شود و ساخت واحد‌های جدید به مفهوم این است که پالایشگاه‌ها طرح‌های توسعه‌ای خود را اجرا کنند طرح‌های توسعه‌ای هم نیازمند سرمایه‌گذاری است، برخی از پالایشگاه‌ها بخشی از کار را انجام داده‌اند و برخی نیز به صورت کامل انجام نداده‌اند و درحال انجام است . به هرجهت سرمایه‌گذاری نیاز است. مساله این است که طرح‌های توسعه‌ای در برخی پالایشگاه‌ها انجام شده است مثل پالایشگاه اراک.

وی افزود: در پالایشگاه اصفهان بخشی از کار قبلا انجام شده بود خوشبختانه از 15 مهرماه امسال واحد ایزوریزاسیون اصفهان راه‌اندازی شده که به این ترتیب 70 درصد 10 میلیون لتر در روز از بنزین تولید اصفهان یورو 4 است.

حجم استاندارد یورو 4 در بنزین تولیدی

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، در پاسخ به این سوال که از کل تولیدات داخلی بنزین چه میزان از آن بنزین استاندارد است، گفت: از کل 60 میلیون لیتر بنزین تولیدی حدود 16 میلیون لیتر بنزین تولیدی پالایشگاه اراک و یک میلیون لیتر بنزین تولیدی تبریز استاندارد یورو 4 را دارد و قبل از راه‌اندازی واحد ایزوریزسیون اصفهان دو میلیون لیتر بنزین استاندارد یورو 4 در اصفهان داشته‌ایم که این میزان به هفت میلیون لیتر افزایش یافته است که ابته در مراحل نهایی تولید آزمایش است.

خسروانی تاکید کرد: الان این بنزین به صورت آزمایشی تولید می‌شود که با در نظر گرفتن آن مجموعا 24 میلیون لیتر از 60 میلیون لیتر بنزین تولید داخل استاندارد یورو 4 را می‌گیرید که این حدود 40 درصد می‌شود.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی درباره طرح توقف واردات بنزین تا پایان سال 1395، تصریح کرد: پیش فرض این قضیه بهر‌ه برداری از پروژه ستاره خلیج فارس بوده است. الان متولیان امور این پروژه دارند تمام تلاششان را می‌کنند که فاز اول پروژه را در حداقل زمان ممکن راه‌اندازی کنند که در صورت راه‌اندازی فاز اول واحد بنزین‌سازی ستاره خلیج فارس روزانه از این فاز حدود 12 میلیون لیتر بنزین با استاندارد یور 4 تولید می‌شود که قطعا این امر به این معنا است که می‌توانیم واردات بنزین را متوقف کنیم.

خسروانی درباره طرح صادرات بنزین نیز اظهار کرد: در حال حاضر دو فاز دیگر ستاره خلیج فارس یعنی فاز دوم و سوم با ظرفیت تولید 12 میلیون لیتر بنزین در روز در نظر گرفته شده‌اند که در صورت راه‌اندازی ما می‌توانیم صادر‌کننده باشیم. اما در این زمینه متولیان محدودیت‌های مالی داشته‌اند اگرچه نظارت کامل را وزارت نفت دارد و در حال تلاش هستیم که در حداقل زمان فازها به بهره‌برداری برسد، اما محدودیت مالی در این زمینه وجود دارد که ان‌شا‌الله در حال برطرف شدن است.

وی درباره رایزنی برای جذب سرمایه خارجی، تصریح کرد: با شرکت‌های خارجی صحبت شده است اما با توجه به شرایط بین‌المللی سرمایه گذاری شرکت‌های خارجی تا به حال محقق نشده بود، الان تلاش از سوی تمام شرکت‌های پالایشی و شرکت نفت در حال انجام است که بتوانند سرمایه و فاینانس مورد نیاز را برای این پروژه‌ها تهیه کنند تا در حداقل زمان ممکن کار انجام شود.

وی ادامه داد: اما در پالایشگاه اصفهان برخی طرح‌های توسعه‌ای در حال انجام است مثل واحد تصفیه گازوئیل این مجموعه که امیدواریم تا پایان سال 1396 به بهره‌برداری برسد که به این ترتیب 16 میلیون لیتر گازوئیل اصفهان نیز استاندارد یورو 4 و 5 را خواهد داشت.

 

برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

برچسب ها

سهیمه بندی بنزین
مطالب مرتبط بیشتر
مدیرعامل شرکت ملی پخش بالاخره تاثیر سهمیه‌بندی بر کاهش مصرف بنزین را پذیرفت واریز 40 لیتر سهمیه معوقه آذر خودروهای پلاک معلولان طرح سهمیه بندی بنزین سرانه خانوار در نوبت رسیدگی کمیسیون انرژی قرار دارد طرح اصلاح سهمیه‌بندی بنزین در دستور کار کمیسیون انرژی نیست خودروهایی که با شروع مردادماه سهمیه بنزین دریافت نمی‌کنند آخرین وضعیت واریز سهمیه سوخت رانندگان حمل و نقل عمومی در خرداد ماه سهمیه بنزین پایه وانت‌بارها به تدریج کم می‌شود سقف ذخیره سهمیه بنزین در کارت‌های سوخت افزایش یافت هیچ پمپ بنزین و فروشگاهی در تهران تعطیل نمی‌شود کم فروشی در پمپ بنزینها را گزارش دهید سهمیه بنزین نوروزی لغو شد؟ آیا هنگام سوخت گیری هوا وارد باک خودرو می شود یا خیر؟ کیفیت بنزین در فصل سرد سال هم مشکلی نداشت شایعه تک‌نرخی شدن بنزین حقیقت دارد؟ ماجرا وجود آب در بنزین‌ چیست؟ 400 لیتر بنزین نوروزی تاکسی‌های بین شهری سهمیه بنزین تاکسی ها در بازار سیاه سوخت درخواست «بنزین سفر» به دولت و وزارت نفت داده شده فعلا تصمیمی برای سهمیه بنزین نوروز نداریم تصویب اختصاص اعتبار سهمیه بنزین به ایثارگران واجد شرایط از پرداخت سهمیه نوروزی بنزین چه خبر؟ هزینه بنزین به محیط‌زیست داده می‌شود سهمیه بنزین بهمن ماه‌ کی واریز می‌شود؟ + جزییات هدف از افزایش قیمت بنزین رفع کسری بودجه بود پشت‌پرده غیب‌شدن سهمیه‌ها از کارت سوخت بی‌خیال مکمل‌های بنزین شوید سهمیه سوخت خودروهای معلولان و جانبازان افزایش یافت تاکسی‌های اینترنتی به‌جای سهمیه سوخت، پول می گیرند قیمت هایی که با بنزین افزایش پیدا کرد و مسئولانی که نظارت ندارند جزئیات اعطای سهمیه 800 لیتری به تاکسی ون‌ها ممانعت از تردد وانت‌بارهای بدون بارنامه در جاده صرف روزانه 50 میلیون لیتر گازوئیل در بخش حمل و نقل کشور کاهش 22 میلیون لیتری مصرف روزانه بنزین کشور لیلاز: مردم دیگر نگران قیمت بنزین نباشند آقاپور: مسوولان اجرایی برای کاهش آثار افزایش قیمت بنزین بر دیگر کالاها تدبیر کنند خودروهای محیط زیست در انتظار تخصیص سهمیه بنزین دکتر لاریجانی بی تردید اجرای طرح بنزین را در جلسه غیرعلنی اعلام کرده بود اگر افزایش قیمت بنزین را عقب می‌انداختیم این جراحی عمیق‌تر می‌شد مونسان :درباره «بنزین سفر» نامه ننوشتم چه کسی مقصر افزایش یکباره قیمت بنزین است؛ دولت یا مجلس؟! وانت‌بارها 100 لیتر سهمیه اضافه می‌گیرند اتخاذ راهکارهای مناسب برای کاهش فشارهای حاصل از اصلاح قیمت بنزین بر اقشار مختلف کیفیت بنزین و خودروها اصلاح شود رییس پلیس راهور:سهمیه بندی بنزین اثر محسوسی در کاهش ترافیک نداشته است سخنگوی کمیسیون اصل 90 : تهیه طرح دو فوریتی برای تک‌نرخی شدن بنزین به خودروهای با 15سال ساخت به بالا سهمیه بنزین تعلق نگرفته است سهمیه بنزین وانت‌ها تغییر می‌کند موافقت مجلس با فوریت طرح الزام دولت به پرداخت تمامی درآمد افزایش قیمت بنزین به مردم کاهش 80 درصدی هزینه سوخت با مصرف سی ان جی سهمیه بنزین اول هر ماه شارژ می‌شود دعوت کمیسیون بودجه از مسوولین برای ارائه توضیح درباره نحوه تصمیم‌گیری در مورد اصلاح قیمت بنزین باقی‌مانده سهمیه بنزین آبان‌ماه وانت‌بارها و تاکسی‌ها سوخت استدلال موافقان افزایش قیمت بنزین چیست؟ سهمیه سوخت آبان تا شش ماه قابل استفاده است تمام محورهای مواصلاتی خراسان جنوبی لغزنده است ابطال کارت سوخت خودروهای 25 ساله و موتورسیکلت‌های 10 ساله سهمیه بنزین فقط به یک خودرو تعلق می‌گیرد؟ بررسی اختصاص سهمیه سوخت به خودروهای فرسوده تخصیص سهمیه سوخت سرویس مدارس بر اساس پیمایش دولت اجازه ندهد افزایش نرخ بنزین، زندگی قشر آسیب‌پذیر را تحت الشعاع قرار دهد تحویل 1750 کارت سوخت به مالکان خودرو در خراسان جنوبی پای درد دل رانندگان تاکسی پس از سهمیه بنزین استفرار نمایندگی راهداری در پایانه ها سهمیه بنزین سرویس مدارس به صورت نقدی واریز می‌شود+جزئیات سهمیه تاکسی‌های دوگانه‌سوز 250 لیتر می شود تحقق عدالت اجتماعی مهمترین هدف طرح سهمیه بندی بنزین است بهره مندی 23 برابری دهک اول از یارانه بنزین نسبت به دهک دهم چقدر از افزایش قیمت بنزین نصیب حمل و نقل عمومی می‌شود؟ لزوم تزریق بخشی از درآمدهای دولت به حمل و نقل عمومی با افزایش قیمت بنزین افزایش قیمت کالا به بهانه افزایش نرخ بنزین تخلف است تورم ناشی از افزایش قیمت بنزین زیر 2 درصد دولت در کنار اصلاح قیمت بنزین، اصلاح سیاستی نیز انجام دهد سهم صفر درصدی "گردشگریی" در سهمیه‌بندی بنزین! مذاکره با 4 وزارتخانه و سازمان برای تأمین "سهمیه بنزین ویژه سرویس مدارس" هیچ تولیدکننده‌ای به بهانه رشد بهای بنزین حق افزایش قیمت ندارد طرح دوفوریتی مجلس برای توقف افزایش قیمت بنزین جلسه فوق‌العاده مجلس برای بررسی افزایش قیمت بنزین تشکیل شود اصلاح قیمت بنزین بر اساس قانون انجام شده است تاکید سه قوه بر اجرای مصوبه مدیریت مصرف سوخت اثر افزایش قیمت بنزین بر قیمت کالا ناچیز است درآمدهای جدید بنزینی به کدام حساب واریز می‌شود؟ کاهش 20 درصدی مصرف بنزین در نخستین روز اجرای طرح سهمیه‌بندی افراد غیرمشمول، برای دریافت درآمد حاصل از گرانی بنزین به وزارت رفاه تقاضا بدهند قیمت واقعی بنزین در ایران چقدر است؟ اعزام کامیون جایگزین به پایانه‌‌های بار در صورت قانون‌گریزی برخی کامیون‌داران‌ شرکت ملی پخش: دارندگان کارت سوخت غیرفعال نیاز به نام‌نویسی ندارند احتمال برگزاری نشست مشترک روحانی با مجلس درباره افزایش قیمت بنزین صفر تا 100 سهمیه‌بندی بنزین افزایش قیمت بنزین؛ قدمی مثبت در کاهش فساد اقتصادی است تاثیر افزایش قیمت بنزین بر تورم از زبان همتی با اجرای طرح سهمیه بندی بنزین؛ بنزین سفر داده میشود؟ سهمیه‌بندی بنزین چقدر درآمد ایجاد می‌کند؟ توضیحات سخنگوی دولت درمورد عادلانه‌سازی یارانه بنزین «خودرو» پس‌از اصلاح قیمت بنزین پنهان و آشکار افزایش یا ثبات نرخ بنزین هنوز تصمیمی برای سهمیه بندی یا افزایش قیمت بنزین گرفته نشده است سود هر لیتر قاچاق بنزین به کشورهای همسایه+جزئیات محدودیت 250 لیتری برای کارت‌های سوخت شخصی تصمیم نهایی برای افزایش قیمت بنزین هنوز اعلام نشده وزیر نفت:قیمت بنزین افزایش نمی‌یابد موقع بنزین زدن مراقب باشید پول هوا را ندهید! تکلیف کارت سوخت وسایل نقلیه فرسوده مشخص نیست تغییرات جدید در نحوه خرید بنزین در راه است تولید90 میلیون لیتر بنزین با بالاترین استاندارد در کشور چرا هزینه کارت سوخت را نقدی می‌گیرند؟ اعطای سهمیه فقط به یک خودرو کاهش مصرف بنزین با اجباری شدن استفاده از کارت سوخت کارت‌های سوخت چه قوانینی دارند؟ آیا بنزین گران می‌شود؟ حمایت از سیاست دو نرخی شدن قیمت بنزین افزایش قیمت بنزین اثر تورمی ندارد تاخیر 6 ساله دولت در اصلاح قیمت بنزین کنترل مصرف بنزین وظیفه مردم است یا خودروسازان؟ رشد بی‌رویه مصرف بنزین تقصیر کیست؟ دولت باید درمورد افزایش قیمت بنزین تصمیم بگیرد لاریجانی: مجلس مخالف افزایش قیمت بنزین است شایعه سهمیه‌بندی بنزین چقدر آمار فروش را تغییر داد؟ شایعه سهمیه‌بندی بنزین، چقدر آمار فروش را تغییر داد؟ مردم خیال‌شان راحت بنزین امسال گران نمی‌شود دولت اجازه افزایش قیمت بنزین را ندارد سهمیه‌بندی بنزین فعلا منتفی شد افزایش قیمت بنزین موج تورم در مواد غذایی ایجاد می‌کند قیمت بنزین را گران نکنید، واقعی کنید تصمیم افزایش قیمت بنزین در شرایط اقتصادی کنونی نگران‌کننده است قزوین پایلوت ثبت الکترونیک صدور حواله لاستیک خودرو های سنگین شد یک اقتصاددان: منشأ تورم در ایران گرانی بنزین نیست هیچ تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین گرفته نشده است آغاز سهمیه بندی بنزین احتمالا از پنجشنبه مصوبه‌ای درباره بنزین تا کنون ابلاغ نشده است وزیر اقتصاد خبر داد: در آستانه نهایی‌سازی لایحه «سهمیه‌بندی بنزین» هستیم افزایش نابرابری با سهیمه‌بندی بهترین شیوه برای سهمیه‌بندی بنزین چیست؟ عزم جدی دولت برای سهمیه‌بندی بنزین دولت مصمم به دونرخی کردن بنزین است عملیات گسترده توزیع فروردینی بنزین در ایران به روایت آمار حسنوند: هر تصمیمی درباره دو نرخی کردن بنزین باید با جلب نظر مجلس باشد تبعات تورمی سهمیه‌بندی نکردن بنزین بیشتر است احتمال «دونرخی شدن» و طرح دوباره «سناریو»های مختلف سهمیه‌بندی با عدالت سازگاری بیشتر دارد بازار داغ شایعات بنزینی عضو شورای عالی انرژی: مجلس مخالف سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین است بنزین گران نمی شود مخالفت مجلس با بنزین 2 نرخی ایرانی‌ها 116 میلیون لیتر بنزین سوزاندند عضو کمیسیون انرژی: قیمت بنزین در سال 98 قطعاً افزایش نمی‌یابد سرنوشت بنزین در سال 98 چه خواهد بود؟ مشکلی در تامین سوخت مورد نیاز کشور در آستانه سال نو وجود ندارد 7 راهکار مدیریت مصرف و قاچاق سوخت مخالفت مجلس با اعطای سهمیه یک لیتر بنزین در روز به هر ایرانی پیشنهاد علی مطهری برای افزایش قیمت بنزین هر نوع افزایش قیمتی بحران موجود در کشور را تشدید می‌کند کمیسیون تلفیق با هیچکدام از پیشنهادها در زمینه قیمت بنزین موافقت نکرده است میرزایی: قیمت فعلی بنزین حفظ می‌شود مخالفت کمیسیون انرژی مجلس باسهمیه بندی وگرانی سوخت اندیشکده حکمرانی شریف پیشنهاد داد :تخصیص سهمیه بنزین به افراد و ایجاد بازار متشکل برای مبادله آن آوازه خودکفایی بنزین به گوش ترامپ هم رسید قیمت بنزین در آمریکا در پی ناامنی در ونزوئلا بالا رفت یک نگرانی به اسم "بنزین"؛ چه باید کرد؟ سال آینده سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین نخواهیم داشت پرداخت یارانه بنزین باید عادلانه شود دولت و مجلس جلوی افزایش نرخ حامل‌های انرژی به ویژه بنزین را بگیرند ثروتمندان 11 برابر فقرا از یارانه بنزین منتفع می‌شوند لاریجانی موافق طرح عوارض بر بنزین است ورود مردم به بازار بنزین؛ کاهش قاچاق یا رونق دلال بازی؟ نائب رئیس دوم مجلس بیان کرد: موافق سهمیه بندی و 2 نرخی شدن بنزین هستم مردمی که 100 دلار حقوق می‎گیرند توقع افزایش قیمت ندارند جـزئـیـات طـرح سـهـمـیـه‌بـنـدی بـنـزیـن روش کنونی توزیع سوخت در جامعه به ضرر مردم است وقت توقف مسابقه زیان‌بار مصرف بنزین رسیده است سهمیه بنزین اعتباری شود علی مطهری: حدس می‌زنم مردم هم موافق افزایش قیمت بنزین هستند تکلیف کارت سوخت بعد از خرید و فروش خودرو چیست؟ روش جدید بازیابی رمز کارت سوخت نیازی به مراجعه به شرکت نفت برای رمز عبور کارت سوخت نیست هر ایرانی در ماه چقدر یارانه سوخت می‌گیرد؟ لاریجانی: بعید می‌دانم تا پایان سال قیمت بنزین افزایش یابد پرداخت بسته حمایتی از درآمد نرخ جدید سوخت و بنزین مازاد بر سهمیه قراری برای افزایش قیمت بنزین نداریم پایش ماهانه 160جایگاه عرضه سوخت دیزل درمحورهای مواصلاتی مقایسه قیمت بنزین در ایران و کشورهای همسایه اختصاص یارانه 250 هزار تومانی به جای سهمیه بندی بنزین تولید بیش از 40 میلیون لیتر بنزین یورو 5 توزیع مستمر بنزین و گاز برای استفاده خودروی زائران اربعین چرا بحث سهمیه‌بندی بنزین مطرح شد؟ تعیین تکلیف قیمت بنزین در تلویزیون بنزین 90 سال پیش چند فروخته می‌شد؟ وزارت نفت با احیای کارت سوخت مخالفتی ندارد انتقاد از افزایش قیمت بنزین کمیته‌ "بررسی ساماندهی مصرف سوخت" ظرف سه هفته باید اعلام نتیجه کند پیشنهاد بنزین 2قیمتی/1000 و 3000 تومان باید سیستم شفافی برای مدیریت مصرف سوخت ایجاد شود معاون اول رئیس جمهور : افزایش نرخ بنزین در شرایط فعلی شدنی نیست مقایسه مصرف بنزین ایران با کشورهایی مانند چین و ترکیه بختیار: آمادگی برای افزایش نرخ بنزین وجود ندارد تفاوت بین بنزین سوپر و معمولی در چیست؟ + روش‌های تشخیص دونرخی کردن بنزین از سوی دولت ممنوع است برای مدیریت مصرف، احیای کارت‌های سوخت راهکار مناسبی است قیمت بنزین واقعی شود قاچاقچی‌ها ریسک نمی‌کنند دلایل افزایش قاچاق سوخت چیست؟ کارت سوخت بهترین راه کنترل مصرف بنزین اصلاح قیمت بنزین؛ تنها راه غلبه بر چالش قاچاق آیا دولت مجوز افزایش قیمت بنزین در سال 97 را دارد؟ تاکنون بین دولت و مجلس برای سهمیه‌بندی سوخت توافقی انجام نشده است شرایط برای افزایش قیمت بنزین مناسب نیست با احیا کارت سوخت از قاچاق بنزین جلوگیری می کنیم احتمال سهمیه‌بندی بنزین احتمال اختصاص سهمیه بنزین قابل فروش برای همه چرا پرونده بنزین دوباره باز شد؟ بازگشت سهمیه بندی و بنزین چندنرخی روی میز دولت 7 سناریو برای تغییر قیمت بنزین چرا بنزین سوپر تولید نمی شود؟ بنزین ایران دومین بنزین ارزان دنیا شد + نمودار بازگشت به سهمیه‌بندی بهترین راه بردن رونق از بازار قاچاق سوخت رفع مشکل کمبود جایگاه سوخت در پایتخت کمبودی در عرضه بنزین وجود ندارد مصرف 120 میلیون لیتری بنزین در شهریور مجلس به هیچ‌وجه اجازه افزایش قیمت بنزین را به دولت نمی‌دهد کارت‌های سوخت فعلی درصورت سهمیه‌بندی بنزین تعویض می‌شود دو هشدار بنزینی؛ کارت سوخت خود را نفروشید و بنزین ذخیره نکنید افزایش قیمت بنزین؛ شاید وقتی دیگر بنزین داریم، دولت پاسخگوی ضعف مدیریت توزیع باشد ماجرای صف کشیدن خودروها در پمپ بنزین های استان گیلان کمبود سوخت پمپ بنزین ها در غرب مازندران احتمال سهمیه‌بندی بنزین و افزایش قیمت وجود دارد مشکل چند ساعته توزیع بنزین و گازوئیل در کرج چه بود؟ تغییر قیمت بنزین شایعه است زخم بنزین بر تن اقتصاد مصرف بنزین ایرانی‌ها در تیرماه به مرز 3میلیارد لیتر رسید وزیر نفت: 2 نرخی شدن قیمت بنزین در دولت تصویب نشده است پرونده قیمت بنزین در آینده باز است دو نرخی شدن بنزین مطرح نیست تجربه گذشته و تکلیف آینده کارت سوخت چیست؟ آیا سوخت 2 نرخی می‌شود؟ کارت سوخت شخصی و کارتخوان های نوین سد راه تخلف است افزایش چشمگیر مصرف بنزین از سال 92 کارت‌های سوخت مهاجر، مانع مدیریت مصرف فرآورده‌های نفتی قاچاق بنزین در جنوب کرمان بنزین دو نرخی چه کمکی به کشور می‌کند؟ بنزین سهمیه بندی و دو نرخی می شود؟ خودکفایی بنزین از پیله تاپروانگی جزئیات جدید از بازگشت کارت سوخت به جایگاه‌ها رشد مصرف بنزین به ٢٥درصد رسید مصرف روزانه بنزین کل کشور به زیر 100 میلیون لیتر رفت جزییات طرح سوخت رسانی سیار در تهران آغاز عرضه بنزین یورو 4 در ساری از 12 اسفند الزام استفاده مجدد از کارت سوخت به کجا رسید؟ افزایش 8 درصدی مصرف بنزین در کشور سه دلیل سازمان برنامه و بودجه در دفاع از افزایش پلکانی قیمت بنزین راه عادلانه افزایش قیمت بنزین چیست؟ وزیر نفت ضمن رد سهمیه بندی سوخت عنوان کرد: الزام توزیع حامل های انرژی از طریق کارت سوخت عرضه بنزین فقط با پول نقد پیشنهاد دریافت عوارض 20 درصدی از مصرف‌کنندگان بیش از 80 لیتر بنزین در ماه کمیسیون تلفیق گرانی بنزین در سال 97 را ممنوع کرده است تبعات حذف سهمیه‌بندی بنزین پیشنهاد تخصیص بنزین برای افراد هر خانوار به میزان 20 لیتر در ماه غیر کارشناسی است دلایل مرکز پژوهش‌های مجلس برای ارائه پیشنهاد احیای سهمیه‌بندی بنزین باب شدن دوباره بازار سیاه و قاچاق سوخت با دونرخی کردن بنزین سهمیه‎بندی بنزین جدی شد افزایش قیمت سوخت در امارات توزیع روزانه یک‌میلیون و 800‌هزار لیتر بنزین در کرمانشاه بررسی افزایش نرخ سوخت کلید خورد بنزین به بالاترین قیمت2سال اخیر رسید مهار مصرف بنزین با سهمیه‌بندی یا گرانی دلایل اوج گرفتن مصرف بنزین کاهش قیمت CNG راهکار جدید مقابله با واردات بنزین دولت یارانه‌ای بابت بنزین نمی‌پردازد رشد 7میلیون لیتری واردات بنزین معاون وزیر نفت، افزایش قیمت و سهمیه بندی مجدد بنزین را تکذیب کرد ساخت جایگاه‌های کوچک سوخت در شرق و غرب تهران در تعطیلات هفته گذشته چقدر بنزین سوخت؟ افزایش بی رویه مصرف بنزین در کشور ادامه دارد مصرف بنزین در کشور رکورد زد ارزان فروشی بنزین آزاد شد حذف کارت سوخت با حفظ زیرساخت‌ها انجام خواهد شد مصرف سوخت در ایران 2 برابر متوسط جهانی است نقشه دولت برای حذف کارت سوخت افشا شد حکایت کارت سوختی که خیلی عمر نکرد توضیح دولت درباره کارت سوخت و قیمت بنزین سرنوشت کارت های سوخت همچنان در هاله ای از ابهام! پیشنهاد حذف بنزین دونرخی در اصلاحیه قانون بودجه نحوه تعیین سهمیه بنزین اعلام شد مصوبه مجلس به معنی بنزین دو نرخی و افزایش قیمت نیست اختیار دو نرخی شدن بنزین دست دولت است حذف کارت سوخت زیرساخت یک طرح ملی را نابود می‌کند 80سال پیش قیمت بنزین لیتری چند بود؟ تولید بنزین یورو4 در پالایشگاه اصفهان با تغییر نرم‌افزاری غیرممکن است بررسی کیفیت بنزین وارداتی در جلسات کمیسیون انرژی مجلس واگذاری واردات و عرضه بنزین به بخش خصوصی اثرات تورمی مثبت دارد اطلاعاتی مبنی بر یورو 4 بودن بنزین‌ها نداریم «کارت اضطراری بنزین» روی میز دولت قرار گرفت بنزین وارداتی فاقداستانداردهای جهانی است بی‌توجهی شورای اقتصاد به مهم‌ترین شاهرگ حیاتی سوخت کشور قیمت بنزین افزایش یافت، گازوییل کاهش شل و توتال هنوز درخواست رسمی ساخت پمپ بنزین در ایران نداده‌اند هزینه سوخت‌گیری با کارت جایگاه‌دار؛ بهترین راهکار حفظ کارت سوخت چگونه مصرف سوخت را پایین بیاوریم؟ افزایش 24 میلیون لیتری مصرف بنزین در کشور حذف کارت سوخت اشتباه بود چقدر ذخیره بنزین ٧ تومانی در کارت‌های سوخت وجود دارد؟ 2 پیشنهاد ستادسوخت درباره کارت‌های سوخت باید قیمت بنزین در ایران را به قیمت جهانی نزدیک کنیم آیا دولت بنزین غیراستاندارد وارد می‌کند؟ مصرف بنزین 10 درصد افزایش یافت مصرف 459 میلیون لیتر بنزین در تعطیلات عید فطر توقف واردات بنزین بی کیفیت از ترکمنستان اعطای بسته اعتباری بانک ملت به جایگاهداران سوخت رقابت دلال‌های پاکستان، هند و ایران بر سر واردات بنزین به کشور مردم نگران کیفیت بنزین نباشند ذخیره بنزین سهمیه ای به 1.6 میلیارد لیتر رسید کارت‌های بنزین خانه‌نشین شدند ستاد سوخت اگر فعال است پای کار بیاید 70درصد کارت‌های سوخت مردم به بایگانی رفت وقتی سرمایه‌ها آسان سوخت می شود عکس کوپن بنزین در دهه 60 آخرین وضعیت تفحص از ستاد سوخت به روایت قاضی‌پور و دواتگری تأخیر سازمان استاندارد در ارزیابی کیفی بنزین پیشنهاد سناریو‌های حفظ «کارت هوشمند» به دولت خیز جدید وزارت نفت برای واردات بنزین فساد بنزین دو نرخی بیشتر است یا هزینه حذف سهمیه‌ها؟ بی‌رغبتی مردم به استفاده از کارت سوخت ستاد سوخت منحل شد تک نرخی کردن بنزین، مراجعه خودروها به پمپ بنزین ها را افزایش داد اجاره‌دهندگان کارت سوخت 320 میلیون تومان جریمه شدند مصرف بنزین در خراسان شمالی افزایش یافت پیکان بنزین تک‌نرخی، 70 میلیون لیتر را شکافت موتوسیکلت‌ها سالانه ٥٧ میلیون لیتر بنزین هدر می دهند سازمان استاندارد موانع بررسی کیفیت بنزین را به دولت گزارش دهد کاهش مصرف بنزین با تک نرخی شدن، رویایی که تعبیر نشد مصرف بیش از ١,٢ لیتر بنزین در استان تهران جایگاه عرضه فرآورده‎های نفتی شماره دو زاهدان به بهره‎برداری رسید افزایش 3 درصدی مصرف بنزین معمولی در گیلان رکوددار گرانی بنزین کدام دولت بود؟ بهره برداری از ٣ جایگاه عرضه بنزین در منطقه فارس بنزین وارداتی یورو 4 نیست پروژه ملی استفاده از سوخت‌های زیستی در سیستم حمل ونقل اجرایی می‌شود ٨ میلیون لیتر بنزین یورو ٤ در خراسان رضوی مصرف شد مصرف بنزین تهران به مرز 96 میلیون لیتر رسید بنزین وارداتی به کشور دارای استاندارد یورو ٤ است کاهش 4 میلیون لیتری مصرف بنزین کشور در هفته اول ماه مبارک رمضان مصرف 363 میلیون لیتر فرآورده نفتی در منطقه همدان بنزین پالایشگاه شازند فاقد برخی از شاخص‌های یورو4 است محموله‌های وارداتی بنزین در کمیسیون انرژی بررسی می‌شود واحد بنزین ساز پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند راه اندازی شد
Back to top