سردرگمی مشتریان میان بانک‌ها و خودروسازان

چرا خودروهای تسهیلاتی تحویل نمی‌شوند؟

عصر خودرو- فروش تسهیلاتی خودرو در حالی توانست خودروسازان کشور را با بخشی از مشتریان آشتی دهد که حالا مقدمات به هم خوردن این «آشتی‌کنان» به واسطه تحویل ندادن خودروهای پیش فروش شده، فراهم آمده است.

Wednesday 25 November 2015 - 00:17:00

چرا خودروهای تسهیلاتی تحویل نمی‌شوند؟

به گزارش پایگاه خبری«عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، هرچند بانک مرکزی و خودروسازان هر دو تاکید می‌کنند مشکلی برای تامین اعتبار تسهیلات پرداختی و تحویل خودروها نیست، اما به‌نظر می‌رسد یک «مشکل بزرگ» در این بین وجود دارد که تا رفع نشود، دست مشتریان به خودروهای ثبت‌نامی (در طرح فروش تسهیلاتی) نخواهد رسید. این مشکل بزرگ ظاهرا «تضمین چک‌های ثبت‌نام‌کنندگان در طرح فروش تسهیلاتی» است؛ به‌نحوی‌که بانک‌ها می‌خواهند تا حد امکان از پاس شدن این چک‌ها، توسط مشتریان و خودروسازان، مطمئن شوند. به‌عبارت بهتر، نگرانی بانک‌ها این است که بخشی از مشتریان نخواهند یا نتوانند چک‌های خود را در موعد مقرر پاس کنند و از همین رو قصد دارند تا جایی که ممکن است، در این مورد محکم کاری کرده و بابت وصول پول خود مطمئن شوند.


هر چه هست 10 روز از پایان فروش تسهیلاتی خودروهای داخلی می‌گذرد و اگرچه قرار بود خودروها بین یک هفته تا یک ماه تحویل داده شوند، اما به‌دلیل هماهنگ نبودن خودروسازان و بانک‌ها، مشتریان هنوز موفق به دریافت خودرو ثبت‌نامی خود نشده‌اند. این موضوع اگر ادامه دار بوده و خودروهای ثبت‌نامی همچنان تحویل داده نشوند، به بی‌اعتمادی مشتریان نسبت به خودروسازی کشور خواهد افزود. از طرفی، ازآنجاکه هدف دولت از ارائه تسهیلات به مشتریان خودرو، خروج بازار از رکود و رونق گرفتن تیراژ خودروسازان بوده، قطعا ادامه روند فعلی (در انبار ماندن خودروها) نه به نفع شرکت‌های خودروساز است و نه به سود دولت.


مشکلی که می‌گویند نیست!

اما کمی به عقب برگردیم و ببینیم اصل ماجرای فروش تسهیلاتی خودرو چه بود. طرح فروش تسهیلاتی خودرو از اواسط ماه گذشته و پس از آن آغاز شد که دولت در قالب بسته سیاستی خروج از رکود، تصمیم به تحریک تقاضا در بازار خودرو گرفت و اعلام کرد تسهیلاتی 25 میلیون تومانی را برای این کار در نظر گرفته است. بر این اساس، از اواسط آبان ماه طرح فروش تسهیلاتی خودروهای داخلی کلید خورد و در نهایت حدود 110 هزار نفر توانستند در این طرح شرکت کنند. بر این اساس، این 110 هزار نفر، توانستند با پرداخت 20 درصد قیمت، خودرو موردنظر خود را ثبت‌نام‌ کنند. 80 درصد باقیمانده قیمت خودروها نیز تا سقف 25 میلیون تومان به‌عنوان تسهیلات برای خودروسازان در نظر گرفته شد تا بازار خودرو پس از ماه‌ها رکود، رنگ رونق را به خود ببیند.


استقبال مشتریان از این طرح دولت به حدی بود که هرچند بانک مرکزی اعلام کرد پرداخت تسهیلات تا اردیبهشت سال آینده ادامه خواهد یافت، اما در عرض شش روز ظرفیت کامل و فروش تسهیلاتی بسته شد. هر چه بود، طبق قول و قرارهای خودروسازان و بانک‌ها، قرار شد شرکت‌های خودروساز اسناد فروش خود را نزد بانک مرکزی برده و پس از تنزیل آنها، تسهیلات 25 میلیونی به حساب‌شان واریز شود. این در شرایطی است که در حال حاضر بانک‌ها و خودروسازان هماهنگی لازم را با یکدیگر نداشته و نه چکی تنزیل می‌شود و نه خودرویی به دست ثبت‌نام‌کنندگان در طرح فروش تسهیلاتی، می‌رسد. این وسط نه بانک مرکزی و بانک‌ها تقصیر را به گردن می‌گیرند و نه خودروسازها؛ به‌عبارت بهتر بانک‌ها و خودروسازان در حال انداختن توپ به زمین یکدیگر هستند و اگرچه در واکنش به تامین نشدن اعتبار و تحویل ندادن خودروها، پی در پی عبارت «مشکلی نیست» را به کار می‌برند، اما روند کار نشان می‌دهد حتما مشکلی هست.


بانک‌ها به دنبال ضامن!

اما ببینیم ریشه مشکل میان بانک‌ها و خودروسازان بر سر تامین اعتبار مربوط به تسهیلات، چیست؟ خودروسازان می‌گویند طبق سازوکار موجود، اسناد فروش 110 هزار خودرو ثبت‌نامی را نزد بانک‌های عامل برده‌اند، اما آنها اقدامات لازم در راستای تنزیل این اسناد را انجام نداده و تسهیلات 25 میلیونی وعده داده شده را تامین نمی‌کنند.

به‌عبارت بهتر، خودروسازان حرف شان این است که بانک‌های عامل پولی در قالب تسهیلات 25 میلیون تومانی به حساب آنها واریز نکرده‌اند و در نتیجه امکان تحویل خودروهای ثبت‌نامی وجود ندارد. اوضاع به شکلی است که خودروسازان در بخشنامه‌ای از نمایندگی‌های خود خواستند تا از تحویل خودرو به مشتریان خودداری کنند و از همین رو 110 هزار نفری که در طرح فروش تسهیلاتی شرکت کرده‌اند، فعلا نمی‌توانند خودرو خود را تحویل بگیرند. از آن سو اما مسوولان بانکی کشور نیز تاکید می‌کنند که دلیل تنزیل نشدن اسناد فروش خودروسازان، ناقص بودن این اسناد است، به‌نحوی‌که شرکت‌های خودروساز چک‌های تحویلی را به اصطلاح ظهرنویسی (پشت نویسی) نکرده‌اند. آن طور که مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی اعلام کرده، تکمیل نبودن مدارک فروش شرکت‌های خودروساز، دلیل اصلی تنزیل نشدن اسناد فروش و در نتیجه تحویل ندادن خودروهای ثبت‌نامی است. موضوعی که علی‌اصغر میرمحمدصادقی به‌طور ویژه به آن اشاره کرده، ظهرنویسی نکردن چک‌ها توسط مشتریان است، به‌نحوی‌که وی به صراحت گفته شرکت‌های خودروساز این موضوع را رعایت نکرده‌اند.


میرمحمدصادقی البته در عین حال تاکید کرده که بانک مرکزی از بانک‌های عامل خواسته تا نسبت به واریز اعتبار مربوط به تسهیلات 25 میلیونی، اقدامات لازم را انجام داده و این اعتبار را به اصطلاح قسمت به قسمت، در اختیار خودروسازان قرار دهند. در واقع بانک مرکزی از بانک‌ها خواسته که به محض دریافت کامل مدارک، تسهیلات موردنظر را به‌صورت تدریجی در اختیار خودروسازان قرار دهند. از سوی دیگر اما محمدرضا قربانی، مدیر اداره ارتباطات بانک مرکزی در گفت‌وگو با «ایسنا» تاکید کرد که بعد از ارسال مدارک از سوی بانک‌ها به بانک مرکزی، اعتبار موردنظر به حساب بانک عامل واریز می‌شود تا آن را به حساب خودروساز که چک‌های ظهرنویسی شده را تحویل داده، واریز کند. وی با بیان اینکه بانک مرکزی آماده تامین اعتبار است، اما هنوز بانک‌های عامل، اطلاعات و اسنادی برای بانک مرکزی ارسال نکرده‌اند، می‌افزاید: بررسی این تاخیر نشان داد که بانک‌های عامل در حال دریافت اطلاعات بوده و در عین حال که خودروسازان نیز تاکنون چک‌های ارائه شده را ظهرنویسی نکرده‌ یا به‌طور کامل مستندات را در اختیار بانک‌ها قرار نداده‌اند. به گفته قربانی، مشکل تامین مالی برای 110 هزار خودروی مورد توافق به هیچ وجه وجود ندارد، زیرا بانک مرکزی تمامی منابع لازم برای تامین اعتبار را متعهد شده و نیازی به استفاده از منابع بانک‌ها نیست.


اظهارات مسوولان بانک مرکزی در حالی است که خودروسازان تاکید می‌کنند مدارک کاملی را نزد بانک‌ها برده‌اند، اما به‌دلیل بروکراسی خاص سیستم بانکی کشور، هنوز اقدامی در راستای تنزیل اسناد فروش خودروها انجام نشده است. آن طور که معاون فروش و بازاریابی سایپا در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید،در حال حاضر هر روز شش نفر از صاحبان امضا در این شرکت،نسبت به ظهرنویسی چک‌ها اقدام می‌کنند و از طرفی، سایپا معادل 300 میلیارد تومان از اسناد فروش خود را به بانک‌های عامل ارائه داده است. از سوی دیگر معاون فروش و بازاریابی ایران‌خودرو نیز در گفت‌وگو با بخش خبری 14 اعلام کرد که شرکت‌های خودروساز منتظر صدور فاکتور مبالغ واریزی از سوی بانک مرکزی هستند و طبق آخرین اطلاعات، تا حداکثر روز شنبه هفته آینده مبالغ توافق شده به حساب خودروسازان واریز و از همان روز تحویل خودروها آغاز خواهد شد. به گفته مصطفی خان کرمی، ایران خودرو حتی بخشی از خودروهای ثبت‌نامی متقاضیان شهرستانی را نیز به محل نمایندگی‌های این شرکت در سراسر کشور منتقل کرده است.


هر چند مسوولان بانک مرکزی و خودروسازان اصرار دارند که هیچ مشکلی بابت تنزیل اسناد فروش و تحویل خودروهای ثبت‌نامی وجود ندارد، اما آنچه از دل اظهارات آنها می‌توان برداشت کرد، این است که کار به مانع خورده است. به باور برخی کارشناسان، مساله اصلی به «تضمین چک‌های مشتریان» برمی‌گردد و این موضوع را به خوبی می‌توان از اظهارنظر مسوولان بانکی کشور مبنی بر «عدم‌ظهرنویسی چک‌ها» متوجه شد، چه آنکه ظهر نویسی به نوعی تضمینی است برای بازگشت پول بانک‌ها. به‌عنوان مثال، مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی تاکید کرده که در فرآیند تخصیص وام 25 میلیونی خودرو، بانک‌ها با مردم ارتباط مستقیمی ندارند و چک‌ها در سررسید خود وصول و در اختیار بانک قرار خواهند گرفت؛ با این حال، آن دسته از چک‌هایی که امکان عدم وصول و برگشت آن وجود دارد، در تعهد خودروسازان بوده و آنها باید این مساله را به گردن بگیرند.


خودروسازان ضامن مشتریان شدند

اظهارات مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی اما در شرایطی است که یکی از کارشناسان کشور در این مورد می‌گوید:نه بانک مرکزی و نه بانک‌ها هیچکدام نمی‌خواهند در ماجرای فروش تسهیلاتی خودرو با مشتریان طرف شوند؛ به‌عبارت بهتر، آنها می‌خواهند بدون اینکه با مشتریان رودررو شوند، نسبت به وصول شدن چک‌ها اطمینان حاصل کنند. وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل تاخیر در تنزیل اسناد فروش خودروسازان، همین موضوع است، تاکید می‌کند: بانک‌ها می‌خواهند به هر شکل ممکن، مطمئن شوند که چک‌های مشتریان (چه توسط خودشان و چه توسط خودروسازها) پاس شده و به پول شان خواهند رسید. به گفته این کارشناس، وقتی بانک‌ها بر ظهرنویسی چک‌ها اصرار می‌کنند، معنایش این است که می‌خواهند عواقب پاس نشدن چک‌ها را از خود ساقط و بر گردن خودروسازها بیندازند و این یعنی شرکت‌های خودروساز عملا ضامن مشتریان شده‌اند. وی تاکید می‌کند که با توجه به روش موردنظر برای تنزیل اسناد فروش و پشت نویسی چک‌ها، هر چکی که از سوی مشتریان پاس نشود، عملا بر گردن خودروسازان خواهد افتاد و آنها هستند که باید پول بانک‌ها را پس بدهند. این کارشناس در نهایت می‌گوید که بانک‌های به دنبال محکم کاری در ماجرای چک‌های مشتریان هستند.


این کارشناس اما در ادامه این را هم می‌گوید که ممکن است بانک‌های عامل به‌دلیل بالا‌رفتن حجم بدهی خودروسازان، اعتبار مربوط به تسهیلات 25 میلیونی را به حساب آنها واریز نکرده و نکنند. این گفته وی را می‌توان با توجه به اظهارات مدیر اعتبارات بانک مرکزی، به نوعی تایید کرد، چه آنکه قربانی از احتمال تسویه حساب بانک‌ها با خودروسازان (از محل اعتبارات مربوط به تسهیلات 25 میلیون تومانی) صحبت به میان آورده است. وی در واکنش به برخی شایعات مبنی بر اینکه وجه نقد 20 درصدی پرداختی به خودرو سازان، به‌عنوان ضمانت نزد بانک‌ها باقی می‌ماند، تاکید کرده که این موضوع به هیچ وجه صحت ندارد، اما ممکن است شرکت‌های خودروساز با این پول بخشی از بدهی قبلی خود را تسویه کنند. هرچه هست، در حال حاضر 110 هزار مشتری میان ناهماهنگی خودروسازان و بانک مرکزی معلق مانده و تکلیف خود را بابت دریافت خودروهای ثبت‌نامی شان نمی‌دانند و این موضوع می‌تواند وجهه خودروسازان و بانک‌ها را در افکار عمومی زیر سوال ببرد.

 

برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

برچسب ها

تسهیلات
مطالب مرتبط بیشتر
آخرین وضعیت ارائه تسهیلات خودرو به جانبازان تسهیلات ویژه برای ترخیص خودرو‌های رسوبی توقیفی در پارکینگ‌ها رانندگان چقدر تسهیلات کرونایی دریافت کرده‌اند؟ تخصیص 1500 میلیارد تومان تسهیلات، برای تعمیق ساخت داخل هدایت صنعت خودرو به بیراهه اعطای تسهیلات اعتباری به مالکان محصولات سایپادیزل پرداخت بیش از 3 هزار و 200 میلیارد تومان وام کرونایی به فعالان حمل و نقل تاکسی‌داران در دوران کرونا از چه مزایایی بهره‌مند شدند؟ بیش از 104 هزار راننده تاکسی تسهیلات کرونایی دریافت کردند فرجام دوپینگ تسهیلاتی خودرو تسهیلات 90 میلیون تومانی به تاکسی‌رانان پایتخت داده می‌شود سود و زیان تسهیلات خودرویی بانک مهر ایران به رانندگان تاکسی تسهیلات قرض‌الحسنه پرداخت می‌کند اعطای تسهیلات به صنعت خودرو یکی از ریشه‌های تورم افزایش غیر قانونی وثیقه ها؛ مشکل رانندگان برای دریافت تسهیلات کرونایی تنها سه درصد رانندگان وام کرونایی گرفتند بهره‌مندی 10 هزار تاکسیران از تسهیلات ویژه کرونا فقط 2 تا 3 هزار راننده تسهیلات کرونایی دریافت کرده‌اند رانندگان بیشترین تسهیلات کرونا را گرفتند کلاهبرداری از رانندگان اتوبوس به اسم وام 6 میلیون تومانی کرونایی! تسهیلات حمایت از شرکت‌های حمل و نقل، تیرماه پرداخت می‌شود جزئیات اعطای وام به رانندگان اعلام شد جزییات ارائه تسهیلات به رانندگان حمل و نقل مسافربری آغاز مهلت ثبت نام تاکسیرانان در سامانه جامع تاکسیرانی کشور برای دریافت بسته‌های حمایتی جزئیات تسهیلات 6 میلیون تومانی رانندگان اعلام شد وام کرونایی رانندگان اتوبوس 6 میلیون تومان شد اعطای تسهیلات 60میلیون ریالی به رانندگان با بیمه خویش فرما پیگیری وام کم بهره برای کامیون‌داران + جزئیات تخصیص بسته‌های حمایتی شرکت‌های حمل و نقلی تا پایان ماه پرداخت وام قرض‌الحسنه به 113 هزار راننده دولت 4 هزار و 350 میلیارد تومان به خودروسازان پرداخت کرد وام پنج میلیونی برای رانندگان مبتلا به کرونا وام 12 میلیونی برای راننده ها تسهیلات قرض‌الحسنه برای 111 هزار راننده صنعت خودرو در سالی که گذشت دستور دهید هرچه سریع‌تر تسهیلات را پرداخت کنند امیدی که هنوز به صنعت خودرو نرسیده است سقف جدید برای تسهیلات خودرو شهرداری برای خرید موتورسیکلت‌ برقی وام می‌دهد تسهیلات خرید دوچرخه به چه کسانی ارائه می‌شود؟ پرداخت وام کم بهره برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده لازم است مهلت 6 ماهه به بانک مرکزی برای تامین تسهیلات مورد نیاز قطعه‌سازان جزئیات تخصیص وام 2.5 میلیون تومانی به خودروها تسهیلات اعطایی به قطعه‌سازان نوشدارو بعد از مرگ سهراب نباشد بن‌بست در پرداخت تسهیلات ارزی قطعه‌سازان اختصاص تسهیلات ویژه برای صنعت قطعه سازی تحقق 85 درصدی پرداخت تسهیلات به قطعه سازان پرداخت تسهیلات ارزی مشروط شد تسهیلات قرض‌الحسنه برای واگذاری موتورسیکلت سازگار با محیط زیست ضرورت تجمیع ظرفیت‌های تولید خودرو پرداخت تسهیلات 50 میلیون ریالی به مالکان خودروهای خسارت دیده از زلزله تسهیلات، دوای درد خودروسازی است؟ جزئیات پرداخت تسهیلات خودروسازان اعطای تسهیلات صفر درصد تا سقف 6 میلیون تومان به رانندگان حمل و نقل عمومی ارائه تسهیلات بدون سود به رانندگان حمل‌ونقل عمومی عملیات‌نجات 15 هزار میلیارد تومانی اختصاص 11 هزار میلیارد تومان تسهیلات به قطعه سازان اختصاص 800 میلیون یورو تسهیلات برای واردات قطعات واسطه ای صنعت قطعه پرداخت تسهیلات یک میلیارد دلاری به خودروسازان و قطعه‌سازان تلاش برای اصلاح مصوبه تسهیلات هزار میلیارد تومانی خودروسازان تخصیص تسهیلات 2000 میلیاردی صنعت خودرو به بانک مرکزی ابلاغ شد اوراق مشارکت مترو در انتظار «چراغ سبز» بانک‌ها تصمیم جدید هیات دولت در راستای نوسازی ناوگان تجاری فرسوده نیسان ایکس تریل فیس لیفت را با تسهیلات 144 میلیون تومانی بخرید فعالیت تاکسی های اینترنتی قانونمند می شود اگر به دنبال وام خودرو هستید بخوانید سامانه اعطای یارانه به خریداران موتورسیکلت برقی راه‌اندازی شد ‌راه‌اندازی سامانه اینترنتی تسهیلات موتورهای برقی؛ به‌زودی تسهیلات بانکی بزرگ ترین چالش بازار خودروهای تجاری اسقاط و جایگزینی 10 هزار وانت فرسوده از امروز آغاز شد واردات خودروهای با عمر بیش از یک سال ممنوع شد مستثنی شدن طرح نوسازی ناوگان عمومی از مقررات احتیاط بانکی تسهیلات کم بهره نوسازی به تاکسی‌های فرسوده کلانشهرها ارائه می شود اثر کارت اعتباری بر بازار خودرو سیکل معیوب جذب نقدینگی حذف تدریجی وام خودرو حذف وام خودرو، کالا و جعاله از بانک‌ها 22 هزار میلیاردریال تسهیلات برای نوسازی ناوگان حمل و نقل کلان شهرها اختصاص یافت کارخانه ایران خودرو صحنه تا پایان امسال به بهره برداری می رسد اعطای تسهیلات به مددجویان متقاضی خرید خودرو باری در استان بوشهر مانع خاص برسر راه تسهیلات خودرو پرداخت تسهیلات ویژه برای ارتقای ناوگان حمل و نقل روستایی کردستان انتقاد مظفر از عدم همکاری بانک‌های عامل برای نوسازی تاکسی ها چشم امید به تغییر معادلات بازار رانندگان مسافربری برون شهری خراسان شمالی وضعیت خوبی ندارند پیش فروش بلند مدت محصولات ایران خودرو با تسهیلات و هدایای ویژه اعطای وام هنوز گره قطعه سازان را باز نکرده است تسهیلات جدید نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی گران است سه روش متفاوت فروش خودرو در ایران فعالیت مینی‌بوس‌های فرسوده شهر تهران با روح قانون مغایرت دارد تردد 160 هزار خودروی فرسوده در خیابان‌های تهران تسهیلات پارسال برای خرید خودرو تکرار نمی‌شود لزوم ارائه تسهیلات به دارندگان وسایل حمل‌ونقل عمومی در پی دو نرخی شدن قیمت بنزین اعطای تسهیلات به صنعت خودرو فاز دوم تسهیلات برای خودروهای فرسوده با این بهره بانکی رولزرویس هم ورشکسته می‌شود اعطای تسهیلات خرید خودرو به مشتریان برتر بانک سامان تسهیلات ویژه برای هیبریدی‌ها
Back to top