کیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسید

عصر خودرو-نسل اول خودروی سراتو که در ایران هم حضور داشت، سال 2003 به خط تولید رسید و تا سال 2009 در تیپ‌های مختلف تولید شد.

Tuesday 23 October 2018 - 09:46:00

کیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسیدکیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسیدکیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسیدکیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسیدکیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسیدکیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسیدکیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسیدکیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسیدکیا سراتو 1600 دنده‌ای را بشناسید

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، صنعت خودروسازی کره با سرعتی فراتر از گذشته، پیش می‌رود. برند‌های هیوندای و کیا در رأس این هجوم به بازار جهانی هستند؛ درحالی‌که چندان قدیمی‌تر از خودروسازان داخلی محسوب نمی‌شوند. حالا، محصولات از رده خارج کره‌ای و حتی چینی در ایران مونتاژ می‌شوند تا چرخ این صنعت پرتقاضای کشور، همچنان با استهلاک بالا و تلفات جانبی باورنکردنی، به گردش ادامه دهد.

خودروسازی ملی کره با نام کیا موتورز (KIA MOTORS)، در سال 1944 و نزدیک به 72 سال پیش بنیان نهاده شد. این شرکت، امروزه کاملا خصوصی و مستقل از دولت اداره می‌شود و با توجه به اینکه 45 درصد از سهام آن در اختیار هیوندای قرار دارد، به‌نوعی زیرمجموعه‌ی این برند به‌حساب می‌آید. نام کیا و حروف KIA اشاره‌ای به کشور کره (Korea) ندارد و حروف اول کلماتی در یک عبارت به زبان کره‌ای هستند که «برآمده از شرق» معنی می‌دهد. این شرکت، با تولید 3.5 میلیون دستگاه خودرو در سال، دومین خودروساز بزرگ کره‌ی جنوبی پس از هیوندای محسوب می‌شود.

خودروی سراتو، یکی از پرفروش‌ترین محصولات کیا در 10 سال گذشته است. نسل اول این خودرو که در ایران هم حضور داشت، سال 2003 به خط تولید رسید و تا سال 2009 در تیپ‌های مختلف تولید شد. نسل دوم سراتو، موفقیت بزرگی برای کیا بود و با نام فورته در بعضی کشورها، از جمله آمریکا فروخته می‌شد. در واقع نسل اول کیا فورته و نسل دوم سراتو، کاملا مشابه هستند و به همین ترتیب، نسل دوم فورته و نسل سوم سراتو نیز از سال 2013 تاکنون، در خط تولید کیا حضور دارند. این خودرو، صرفا با بدنه‌ی هاچبک در اروپا عرضه می‌شود و سید (Cee'd) نام دارد. جالب است بدانید در نسخه‌ی جدید، پلت‌فرم سراتو در مدل‌های مختلف، با هیوندای النترا و هیوندای i30 اشتراک دارد.

از حدود یک سال قبل، سایپا اقدام به مونتاژ نسل دوم سراتو با پیشرانه‌ی 1.6 لیتری کرد. مدتی بعد، نسخه‌ی 2 لیتری این خودرو به سبد محصولات سایپا اضافه شد و حالا، با پیشرانه‌ی 2 لیتری و امکانات نسبتا کامل، به نام سراتو آپشنال فروخته می‌شود. این خودرو در سال 2006 توسط طراح آلمانی، کورت کال، تحت نظارت پیتر شرایر معروف، مورد توجه مدیران کیا قرار گرفت و با طرح بدنه‌ی کوپه‌ی دودر به نام کیا کوپ (Kia Koup) نیز تولید می‌شد. با توجه به توقف تولید جهانی سراتو در مدل کوپ و حضور انحصاری هاچبک کیا سید در بازار اروپا، این خودرو صرفا با بدنه‌ی سدان در خط تولید سایپا قرار دارد. عرضه‌ی این مدل از سراتو، صرفا در ایران و چین انجام می‌شود؛ درحالی‌که کارخانه‌های کیا در کشور‌های کره، مکزیک، اکوادور، قزاقستان، مالزی و روسیه، نسل جدید سراتو را تولید می‌کنند.
طراحی ظاهری و بدنه

باید قبول کرد که خودروسازی کره تا پیش از دهه‌ی میلادی فعلی، هنوز زیر سایه‌ی سنگین شرکت‌های بزرگ ژاپنی قرار داشت. با این حساب، تعجبی ندارد اگر نسل دوم سراتو که سال 2008 عرضه شد، تا حدودی شبیه به هوندا سیویک مدل 2007 باشد. البته این شباهت، هوشمندانه اعمال شده است و صرفا چراغ‌های جلو و فضای جلوپنجره را شامل می‌شود.

در نمای روبرو، حالتی نیم‌دایره دیده می‌شود که تمامی لبه‌ی کاپوت جلو را فرا گرفته است. این موضوع، علاوه بر هماهنگی جذاب قطعات مختلف این قسمت، از جمله چراغ‌ها و جلوپنجره، باعث مخفی شدن لبه‌ی درپوش موتور می‌شود. چراغ‌ها نسبتا باریک و اسپرت هستند و حالتی مثلثی با گوشه‌های تیز دارند. سایز چراغ‌ها و جلو پنجره، کاملا متناسب است و با خط کم‌عمق بدنه زیر چراغ، تقویت می‌شود. در جلوپنجره، فضای خالی با قطعه‌ای پلاستیکی، سیاه‌رنگ و مشبک دیده می‌شود که لوگوی کیا را در مرکز دارد. در واقع، زبان طراحی امروز محصولات مدرن کیا، با لبه‌ی باریک بالا و پایین جلوپنجره از جنس کروم، از همین مدل سراتو آغاز شد و همچنان الهام گرفته می‌شود.

سپر جلوی سراتو، ساختار ساده‌ای دارد و با حداقل خطوط حجم‌دهنده ارائه شده است. علاوه بر خط زیر چراغ که پیش‌تر اشاره شد، صرفا یک خط تقارن عمودی در مرکز سپر دیده می‌شود و حتی در نزدیکی چرخ تا چراغ مه‌شکن، خلاقیت خاصی وجو ندارد. مشابه جلوپنجره، در سه قسمت خالی سپر هم پلاستیک مشبک سیاه‌رنگ وجود دارد که با مه‌شکن‌های ساده و تقریبا چهارگوش در طرفین، طراحی شده است. ظاهر جلوی سراتو، زیبایی قابل قبولی ارائه می‌کند؛ اما بدون خطوط حجم‌دهنده‌ی شاخص در کاپوت جلو، گلگیر‌های و سپر، تا حدودی ساده و قدیمی به نظر می‌رسد.

ظرافت در طراحی سراتو، از نمای جانبی به‌وضوح دیده می‌شود؛ چراکه با ترفند‌هایی استادانه، برای بیننده جذاب و چشم‌نواز عمل می‌کند. از لبه‌ی چراغ عقب تا آینه‌بغل و ستون A، خط جالبی وجود دارد که از زیر پنجره‌ها می‌گذرد. پایین در‌ها و نزدیکی رکاب هم به لطف حجم‌دهی ظریف سازنده، حالتی شبیه به ذوزنقه و متقارن دیده می‌شود. در امتداد چراغ جلو تا نزدیکی لبه‌ی در نیز خطی کم‌عمق وجود دارد که حس اسپرت سراتو را تقویت می‌کند. در مدل سدان، با هدف کشیدگی بدنه و ارائه‌ی صندوق بار، ستون C. پهنای نسبتا زیادی دارد که البته چندان هماهنگ با فرم کلی بدنه و ضخامت ناچیز ستون A. نیست. از معدود نکات منفی در طراحی این قسمت، می‌توان به پلاستیکی بودن قاب پنجره‌ها، آنتن سنتی انتهای سقف و ظاهر عاری از خلاقیت آینه‌ها اشاره کرد.
از نمای پشت، با چراغ‌های اسپرت مواجه هستیم که با رنگ قرمز، متمایز دیده می‌شوند. تقریبا تمامی لبه‌ی کاپوت و قسمت عقب خودرو با نوعی برآمدگی شبیه به دیفیوزر ارائه می‌شود که تاحدودی طول کم بدنه در این بخش را پوشش می‌دهد. سطح بیرونی درپوش صندوق، فاقد خطوط حجم‌دهنده است و جزئیات خاصی ارائه نمی‌کند. فضای مناسبی برای پلاک‌های پهن و نمونه‌ی مورد استفاده در ایران وجود دارد؛ ضمن اینکه با دستگیره و بدون قفل کلیددار ارائه می‌شود. سپر عقب سراتو هم مشابه سپر جلو، صرفا با خطی نیم دایره و متقارن با بدنه طراحی شده؛ درحالی‌که با حداقل هزینه، حتی از چراغ راهنما و چراغ ترمز مرسوم در خودرو‌های معمولی نیز محروم است. بخش پایین این قسمت را پلاستیک سیاه‌رنگ تشکیل می‌دهد که البته جایگاه مناسبی برای اگزوز دارد.

در مجموع، نمی‌توان ایرادی اساسی به طراحی ظاهری کیا سراتو گرفت؛ هرچند امروزه، ساده و از مدافتاده به نظر می‌رسد. ابعاد این خودرو، شامل طول 4530 میلی‌متر با عرض 1775 میلی‌متر می‌شود که ارتفاع سقف 1460 میلی‌متر و فاصله محور‌های 2650 میلی‌متر ارائه می‌کند.
طراحی داخلی و کابین

کیا سراتو، اصولا در زمانی طراحی شد که نمایشگر میان داشبورد، اهمیت بالایی برای عموم مردم نداشت و یک آپشن محسوب می‌شد. این موضوع در خودرو‌های امروزی با کلاس قیمتی متوسط، مورد توجه خریدار است؛ اما همچنان در خودرو‌های تولید یا مونتاژ داخل، در مقابل دریافت هزینه‌ی اضافه ارائه می‌شود. سراتو عرضه‌شده توسط سایپا نیز چنین شرایطی دارد و تنها در نسخه‌ی آپشنال، دارای نمایشگر لمسی 7 اینچ خواهد بود.

برای افرادی که سابقه‌ی رانندگی با سراتو وارداتی دارند، فضای داخلی نسخه‌ی مونتاژ سایپا، کاملا متفاوت و قابل تشخیص خواهد بود. پلاستیک مورد استفاده در نمونه‌ی وطنی، کیفیت پایین‌تری دارد و البته صرفا با رنگ سیاه و تا حدودی شبیه به سدان‌های چینی معمول در بازار ایران ارائه می‌شود. تقریبا همه چیز در کابین سراتو سایپا، سیاه‌رنگ است و فقط در مدل آپشنال، شاهد رنگ روشن در قسمت پایین داشبورد و پوشش داخل در‌ها هستیم.

فرمان و پنل مربوط به سرعت و دور موتور سراتو، از طرح سیلندری استفاده می‌کند که تا حدودی شبیه به مزدا 3 است. فرمان سراتو ظاهر خاصی ندارد و حتی با نمونه‌ی چرمی در نسخه‌ی آپشنال، قدیمی به نظر می‌رسد؛ ولی حس خوبی به راننده می‌دهد و در شب با استفاده از نور پس زمینه‌ی قرمز در قسمت عقربه‌ها، کاملا اسپرت عمل می‌کند. کلید‌های روی فرمان هم برای استفاده از کروز کنترل، مدیریت سیستم سرگرمی و ارتباط تلفنی کارایی دارند.

جای تعجبی نیست که حتی در نسخه‌ی گران‌قیمت سراتو آپشنال با نمایشگر بزرگ هم حس یک خودروی قدیمی به سرنشینان القا می‌شود. این واقعیت، با داشبورد نسبتا تخت و کلید‌های مستطیلی ثابت می‌شود؛ ضمن اینکه در نگاه اول، گروه‌بندی خاصی برای دکمه‌ها به چشم نمی‌خورد. مجرای هوای تهویه مطبوع، حالت پرانتزی دارد و با نمایشگر قدیمی مربوط به ساعت در بالاترین قسمت داشبورد ارائه می‌شود. باتوجه به تیره بودن کلیت داشبورد و فضای داخلی، نمونه‌ی فاقد نمایشگر لمسی با مانیتور تک‌رنگ TFT که نوشته‌های قرمزرنگ دارد، ترکیب ساده و قابل قبولی ارائه می‌کند.
جالب است بدانید سراتو برخلاف ظاهر بیرونی خود که چندان بزرگ به نظر نمی‌رسد، کابین جادار و قابل قبولی ارائه می‌کند. این محصول، خصوصا در فضای بالای سر، عالی عمل می‌کند و حتی برای فردی با قد 185 سانتی‌متر، ایده‌آل خواهد بود. چنین مزیتی، در مورد فضای جلوی زانو، صدق نمی‌کند و برای سرنشینان بلندقد روی صندلی‌های عقب، پا‌ها در وضعیت چسبیده به صندلی جلو خواهد بود. فرم کلی صندلی‌ها و مواد به‌کاررفته در پوشش آن‌ها، رضایت‌بخش است و البته در نسخه‌ی آپشنال با چرم مصنوعی، راحتی مناسبی فراهم می‌کند.

ظرفیت صندوق بار در سراتو، 415 لیتر است که برای یک خودروی سدان سایز متوسط، ایده‌آل به نظر می‌رسد. البته صندلی‌های عقب هم قابل جمع شدن به سمت جلو هستند تا فضای بیشتری در اختیار باشد و دسترسی سرنشینان به صندوق ساده‌تر شود.
پیشرانه و آمار فنی
سراتو مونتاژ سایپا، در زمان خود به‌عنوان یکی از پرشتاب‌ترین خودرو‌های سدان کامپکت با قیمت زیر 20 هزار دلار مطرح بود. این محصول با سه پیشرانه‌ی 1.6 لیتر، 2 لیتر و 2.4 لیتر در نقاط مختلف دنیا عرضه شد؛ اما در نمونه‌ی 2 لیتری محبوبیت بیشتری داشت.

ارزان‌ترین نسخه‌ی سراتو که در سبد محصولات سایپا نیز حضور دارد، با پیشرانه‌ی 1.6 لیتری ارائه می‌شود. این مدل، قدرت 126 اسب بخار و گشتاور 156 نیوتن‌متر از دور موتور 4200 دور بر دقیقه فراهم می‌کند. سراتو 1.6 لیتری، با دو جعبه‌دنده‌ی دستی 6 سرعته و اتوماتیک 4 سرعته تولید شده است که معمولا با نمونه‌ی دنده دستی توسط سایپا پیش‌فروش می‌شود. این خودرو برای رسیدن به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت، 10.5 تا 11 ثانیه زمان می‌برد؛ درحالی‌که نهایت سرعت 190 کیلومتر بر ساعت خواهد داشت. میانگین مصرف سوخت سراتو با پیشرانه‌ی 126 اسب بخار و گیربکس غیر اتوماتیک با بنزین ایران، حدود 8 لیتر در 100 کیلومتر اعلام شده است؛ درحالی‌که با سرعت ثابت بزرگراه، کمتر از 7 لیتر در 100 کیلومتر و با سرعت‌های پایین ترافیک شهری، 9 لیتر در 100 کیلومتر، برآورد می‌شود.

سراتو با پیشرانه 2 لیتری هم توسط سایپا مونتاژ می‌شود که در نمونه‌ی فول‌آپشن، به سراتو آپشنال معروف است. این مدل، قدرت 156 اسب بخار و گشتاور 195 نیوتن‌متر از دور موتور 4300 دور بر دقیقه فراهم می‌کند. سراتو آپشنال، با جعبه‌دنده‌ی 6 سرعته‌ی خودکار ارائه می‌شود و در زمانی حدود 9.5 تا 10 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت می‌رسد. این محصول، نزدیک به 27 ثانیه پس از شروع حرکت، به سرعت 160 کیلومتر بر ساعت خواهد رسید و نهایت سرعت آن به دلیل محدودیت الکترونیکی، 190 کیلومتر بر ساعت خواهد بود. میانگین مصرف سوخت این مدل، 8.5 لیتر در 100 کیلومتر است که در بزرگراه، 7 لیتر در 100 کیلومتر و در ترافیک شهری، کمتر از 10 لیتر در 100 کیلو‌متر گزارش شده است.
معدود نسخه‌هایی از سراتو با پیشرانه‌ی 2.4 لیتری تولید شده‌اند که البته در ایران حضور ندارند و توسط سایپا، عرضه نخواهند شد. این مدل با قدرت 171 اسب بخار و گشتاور 227 نیوتن‌متر، در زمانی حدود 8 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت می‌رسید.
آپشن‌های رفاهی

پیش‌تر اشاره شد که سراتو مونتاژ سایپا، در دو نسخه‌ی اصلی عرضه می‌شود که شامل 1.6 لیتری دنده دستی با آپشن‌های محدود و 2 لیتری فول‌آپشن، موسوم به سراتو آپشنال است. نسخه‌ی 2 لیتری با گیربکس اتوماتیک و آپشن‌های کمتر، تا مدتی پیش در سبد محصولات سایپا وجود داشت؛ اما امروزه سراتو 2 لیتری صرفا با مدل آپشنال پیش‌فروش می‌شود. سایپا وعده داده است سراتو 1600 نیز با پکیج آپشنال به سری محصولات این شرکت، اضافه خواهد شد.

در ارزان‌ترین مدل سراتو، نمایشگر لمسی وجود ندارد؛ اما سیستم پخش CD، ورودی AUX، درگاه ارتباطی USB برای خواندن فایل‌های Mp3 و همچنین توانایی ارتباط با تلفن همراه از طریق بلوتوث، در دسترس خواهد بود. نسخه‌ی پایه از سراتو، به‌راحتی با گوشی‌های هوشمند اندروید ارتباط برقرار می‌کند؛ اما برای اتصال نمونه‌های مجهز به iOS، نیازمند یک تبدیل قطعه‌ی کوچک، جهت وصل کردن گوشی به درگاه USB خواهد بود. این خودرو با 6 بلندگو، شامل 4 اسپیکر اصلی و 2 توئیتر ارائه می‌شود. در نسخه‌ی آپشنال، علاوه بر تمامی امکاناتی که ذکر شد، نمایشگر لمسی 7 اینچ، دوربین عقب و ناوبری ماهواره‌ای هم قابل استفاده خواهد بود.
دیگر امکانات مخصوص مدل آپشنال، شامل کروز کنترل، سیستم ورود بدون کلید، پدال تعویض دنده پشت فرمان، نور قرمز پس‌زمینه‌ی عقربه‌ها، سانروف، تهویه مطبوع اتوماتیک، روشنایی اتوماتیک و رینگ‌های اسپرت 16 اینچ با لاستیک‌هایی با پهنای 205 میلی‌متر می‌شود. از آپشن‌های ثابت در همه‌ی نسخه‌های سراتو سایپا می‌توان به ایموبلایزر، گرم‌کن شیشه‌ی عقب و چراغ‌های مه‌شکن جلو و عقب اشاره کرد. نسخه‌ی غیر آپشنال، با رینگ‌های 15 اینچ و لاستیک‌هایی به پهنای 195 میلی‌متر ارائه می‌شود.
تست تصادف و آپشن‌های ایمنی

سراتو مونتاژ سایپا، در سال 2010 به‌عنوان یکی از ایمن‌ترین سدان‌های اقتصادی دنیا شناخته شد. این خودرو از بنیاد بیمه ایمنی بزرگراه (Insurance Institute for Highway Safety) که اختصارا IIHS نامیده می‌شود، عنوان ایمنی عالی (Top Safety Pick) دریافت کرد و 5 ستاره گرفت. در ادامه‌ی مطلب، می‌توانید بیننده فیلم رسمی تست تصادف این خودرو در آمریکا باشید که سخت‌ترین نوع برخورد از مقابل، با نیمه‌ی سمت راننده را نشان می‌دهد.
مقاومت بسیار خوب ستون A. و ثابت ماندن سقف خودرو در تصادف روبرو، ثابت می‌کند که حتی با دو کیسه‌ی هوا می‌توان روی استحکام بدنه‌ی سراتو حساب کرد. آنچه عجیب و البته تأسف‌بار به نظر می‌رسد، عدم استفاده از 6 کیسه‌ی هوا، حتی در مدل گران‌قیمت آپشنال است. این موضوع، به‌وضوح در سایت رسمی سایپا اطلاع‌رسانی می‌شود. به بیان دیگر، نسخه‌ی استاندارد و آپشنال سراتو مونتاژ سایپا، از نظر امکانات ایمنی، تفاوتی با یکدیگر ندارند.

علاوه بر دو کیسه‌ی هوا که صرفا برای سرنشینان جلو استفاده می‌شود، ترمز‌های ضد قفل (ABS) و سیستم کمکی ترمز (EBD) برای سراتو در نظر گرفته شده است؛ درحالی‌که دیگر سیستم‌های مشهور ایمنی، مثل سیستم کنترل پایداری (ESP) و هشداردهنده‌ی فشار باد لاستیک‌ها (TPMS) در فهرست این محصول سایپا دیده نمی‌شوند.
آزمون فنی و کیفیت رانندگی
خریدار ایرانی با 4 مدل سراتو مواجه است که همراه پیشرانه‌های 1.6 لیتری و 2 لیتری به‌صورت استاندارد و آپشنال ارائه می‌شوند. این موضوع تا حدودی گیج‌کننده به نظر می‌رسد؛ اما با توجه به اینکه در حال حاضر صرفا در نسخه‌ی 2 لیتری آپشنال فروخته می‌شود، حق انتخابی زیادی برای خریدار وجود ندارد. از سویی دیگر، نمونه‌های 1.6 لیتری و 2 لیتری غیر آپشنال، همچنان در بازار دست دوم معامله می‌شوند.

اگر نسبت به قیمت بی‌توجه باشیم، از نظر شتاب و هیجان رانندگی، هر دو نسخه‌ی 1.6 لیتری و 2 لیتری سراتو عملکرد قابل قبولی دارند. قدرت 126 اسب بخار در نمونه‌ی 1.6 لیتری، کافی به نظر می‌رسد و خصوصا با جعبه‌دنده‌ی دستی، فراتر از خودرو‌های 1.8 لیتری ایرانی و چینی عمل می‌کند. از سویی دیگر، مسلما سراتو 2 لیتری با پیشرانه‌ی 156 اسب بخار، گزینه‌ای پرقدرت و جوان‌پسند محسوب می‌شود. این خودرو در نسخه‌ی آپشنال با پدال شیفتر‌های پشت فرمان، حس یک خودروی اسپرت با شتاب‌گیری ناگهانی را القا می‌کند که البته، مهم‌ترین تفاوت این مدل با دیگر محصولات هم‌قیمت است. فقدان ESP، در این خودرو کاملا احساس می‌شود و می‌تواند منجر به گردش ناگهانی بدنه هنگام مانور‌های ناگهانی شود.

جالب است بدانید خریداران نسخه‌های مختلف سراتو، از تفاوت فاحش در کیفیت فنی و ظاهری این خودرو نسبت به نمونه‌ی وارداتی خبر داده‌اند. محصول مونتاژ داخل، نه‌تن‌ها از مواد متفاوتی در کابین و داشبورد استفاده کرده است، بلکه در زمینه‌ی عایق‌کاری بدنه وکنترل کیفیت نهایی رضایت‌بخش به نظر نمی‌رسد. در بسیاری از نمونه‌های اخیر، صدا‌های داخل اتاق، پس از چند ماه به طرز قابل توجهی افزایش پیدا می‌کنند و البته اثبات این موضوع توسط مالک خودرو، هنگام استفاده از گارانتی مشکل خواهد بود. امیدواریم در آینده، حساسیت بیشتری بر خودرو‌های داخلی حاکم شود و ایرادات نامتعارف سراتو، مرتفع شود. در مجموع، کیفیت مونتاژ سراتو سایپا نسبت به نمونه‌ی ساخت کره‌ای پایین‌تر است. این موضوع شاید نشان می‌دهد خودروسازان بزرگ کشور، نه‌تن‌ها در تولید محصول باکیفیت و هماهنگ با استاندارد جهانی ناتوان هستند؛ بلکه در مونتاژ یک نمونه‌ی خارجی هم ناامید‌کننده ظاهر می‌شوند.

اگر بخواهیم با دید مثبت به سراتو مونتاژ سایپا نگاه کنیم، خودرویی با اتاق جادار و نسبتا راحت برای استفاده‌ی روزانه محسوب می‌شود؛ هرچند افراد بلندقد، راحتی کافی در صندلی عقب این خودرو نخواهند داشت و احتمالا با کمبود فضا در قسمت مقابل زانو مواجه خواهند بود. از سویی دیگر، می‌توان به ارتفاع مناسب سقف و صندوق عقب قابل قبول سراتو امتیاز مثبت داد. هر دو نمونه‌ی سراتو با پیشرانه‌های متفاوت، مصرف سوخت مناسب و عملکرد رضایت‌بخشی دارند؛ اما سطح آپشن‌ها، حتی در گران‌ترین نمونه هم فراتر از نمایشگر، دوربین پارک و سانروف نخواهد بود. فراموش نکنیم، سراتو مونتاژ سایپا فقط با دو کیسه‌ی هوا عرضه می‌شود و از نظر تنوع آپشن‌های ایمنی، حتی از بسیاری نمونه‌های چینی پایین‌تر است.

برچسب ها

کیا سراتوخرید کیا سراتو 1600 دنده ایفروش کیا سراتو
مطالب مرتبط بیشتر
رونمایی از نسل جدید کیا سراتو + فیلم مقایسه خودرو کیا سراتو 2000 و مزدا 3 صفر تا صد مشخصات فنی و تجهیزات کیا سراتو سواری سراتو در بازار تهران چند؟ + جدول نسل جدید کیا سراتو چه ویژگی‌هایی دارد؟ مظنه انواع خودروی سراتو در بازار + جدول قیمت خودرو کیا در بازار تهران+ جدول قیمت خودرو کیا در بازار تهران+ جدول قیمت خودرو سراتو در بازار تهران +جدول آخرین قیمت انواع سراتو در بازار (17 مهر 98) + جدول فروش فوری سراتو سایپا در تعطیلات خودروسازان ادامه دارد فروش نقدی و اقساطی محصولات پرطرفدار سایپا آغاز شد قیمت خودرو کیا دست دوم + جدول هیچ مشکلی در تحویل محصولات ثبت نامی سراتو نخواهیم داشت آخرین هفته تولید محصول مشترک سایپا و کیاموتورز مدل‌های پرفروش خودروهای کیاموتورز در آمریکا فروش فوری سراتو آپشنال آغاز شد این خودروها 500 تا 600 میلیون قیمت دارند محصولات کیاموتورز چند؟ خودروهای 500میلیونی تا 1میلیاردی بازار تهران +جدول بوکس در رینگ شرقی قیمت انواع خودروی کره ای در بازار + جدول قیمت خودروهای وارداتی در بازار کیا سراتوی هاچ بک 2019 به بازار می آید چرا کیا سراتو در بازار خودرو ایران محبوب است؟ قیمت انواع محصولات سایپا 13 بهمن 97 قیمت انواع محصولات سایپا 10 بهمن 97 قیمت انواع محصولات سایپا 9 بهمن 97 قیمت انواع محصولات سایپا 8 بهمن 97 قیمت انواع محصولات سایپا 6 بهمن 97 قیمت انواع محصولات سایپا 3 بهمن 97 قیمت انواع محصولات سایپا 1 بهمن 97 قیمت انواع محصولات سایپا 30 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 29 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 26 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 24 دی 97 انواع سواری کیا دست دوم چند؟ + جدول قیمت انواع محصولات سایپا 22 دی 97 سراتو 2000 را بشناسید خودروهای 300 تا 400میلیونی بازار تهران +جدول قیمت انواع محصولات سایپا 13 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 12 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 10 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 9 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 8 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 5 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 4 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 2 دی 97 قیمت انواع محصولات سایپا 1 دی 97 خودروهای 500میلیونی تا 1میلیاردی بازار تهران +جدول قیمت انواع محصولات سایپا 29 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 28 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 27 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 26 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 21 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 20 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 19 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 18 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 17 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 15 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 14 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 13 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 12 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 11 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 10 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 7 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 6 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 5 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 1 آذر97 قیمت انواع محصولات سایپا 30 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 29 آبان 97 سراتو سایپا 3 میلیون ارزان شد قیمت انواع محصولات سایپا 28 آبان 97 قیمت انواع سواری کیاموتورز در بازار تهران + جدول قیمت انواع محصولات سایپا 27 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 26 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 23 آبان 97 کیا سراتو 2017 را بشناسید قیمت انواع محصولات سایپا 22 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 19 آبان 97 کیا صفر چند؟ سراتو 1600 آپشنال گران تر شد قیمت انواع محصولات سایپا 15 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 14 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 13 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 12 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 9 آبان 97 تازه ترین قیمت خودروهای وارداتی در بازار خودروهای کره ای در بازار چند؟ کاهش 7 میلیون تومانی سراتو 1600 آپشنال قیمت انواع محصولات سایپا 7 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 6 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 5 آبان 97 قیمت انواع محصولات سایپا 4 آبان 97 سراتو 2018 را بشناسید کیا صفر چند؟ خودروهای 300 تا 400 میلیونی بازار را بشناسید قیمت انواع محصولات سایپا 2 آبان 97 برای خرید خودروی کیا در بازار چقدر باید هزینه کرد+ جدول قیمت انواع سواری کیاموتورز در بازار تهران + جدول قیمت انواع محصولات سایپا 22 مهر 97 کیا صفر چند؟ قیمت انواع محصولات سایپا 21 مهر 97 کاهش 5 میلیون تومانی سراتو آپشنال اتومات قیمت انواع محصولات سایپا 19 مهر 97 قیمت انواع محصولات سایپا 18 مهر 97 سراتو آپشنال 3 میلیون تومان ارزان شد قیمت انواع محصولات سایپا 17 مهر 97 قیمت انواع محصولات سایپا 16 مهر 97 قیمت انواع محصولات سایپا 15 مهر 97 قیمت انواع محصولات سایپا 14 مهر 97 کیا صفر چند؟ کاهش 9 میلیون تومانی قیمت سراتو 1600 آپشنال قیمت انواع محصولات سایپا 11 مهر 97 سراتو سایپا 5 میلیون ارزان شد قیمت انواع محصولات سایپا 10 مهر 97 جدیدترین قیمت خودروهای کیاموتورز در بازار قیمت انواع محصولات سایپا 9 مهر 97 قیمت انواع محصولات سایپا 8 مهر 97 قیمت انواع محصولات سایپا 7 مهر 97 سراتو سایپا 6 میلیون گران شد قیمت انواع محصولات سایپا 5 مهر 97 قیمت انواع محصولات سایپا 4 مهر 97 سراتو سایپا 6 میلیون گران شد قیمت انواع محصولات سایپا 31 شهریور 97 اختلاف قیمت شرکتی و بازار سراتو چقدر است؟ کیا صفر چند؟ با 200 تا 300 میلیون تومان چه خودرویی بخریم؟ قیمت انواع محصولات سایپا 25 شهریور 97 خودروهای 300 تا 400میلیونی بازار تهران +جدول کیا صفر چند؟ با بودجه 150 الی 200 میلیون تومان چی بخریم؟ با 200 تا 250 میلیون تومان چه خودرویی بخریم؟ با چه بودجه ای کیا سواری کنیم؟ کیا صفر چند؟ کیا سراتو جدید 2020 در حال تست های فنی در خیابان برای خرید سراتو چقدر سرمایه نیاز است؟ + جدول قیمت انواع محصولات سایپا 23 تیر97 1500 دستگاه سراتو در ساعات اولیه فروخته شد آغاز طرح جدید فروش کیا سراتو ویژه خرداد ماه طرح جدید فروش نقدی کیا سراتو 2000 آپشنال با تحویل 45 روزه طرح جدید پیش فروش کیا سراتو 2000 آپشنال با 40 میلیون تومان سراتو‌ بخرید چهاردرب‌ها به صف کیا سراتو جدید در مدل 2019 + تصاویر فروش سراتو 2000 آپشنال با تحویل 5 روزه ویژه نوروز 97 آغاز فروش مدل 2018 محصولات کیا از سوی اطلس خودرو فروش فوری کیا سراتو 1600 آپشنال آغاز شد روی مدار 100 نخستین سری خودروهای سراتو و اسپورتیج ترخیص و آماده تحویل و شماره گذاری شد قیمت خودرو سراتو در بازار + جدول قیمت قیمت انواع محصولات سایپا 2 بهمن 96 قیمت انواع محصولات سایپا 28 دی 96 قیمت جدید محصولات کیا در ایران اعلام شد چری آریزو5 توربو صفرکیلومتر بخریم یا کیا سراتو 2000 دست دوم؟ جدال شرق و شرق‌تر! فروش فوری مدل‌های مختلف سراتو با قیمت قبلی آغاز شد قیمت جدید مدل های مختلف سراتو شرکت سایپا اعلام شد عرضه سراتو با تخفیف 8 میلیون تومانی قیمت خودرو کیا در بازار قیمت انواع محصولات سایپا30 آبان 96 فروش نقدی و اقساطی خودرو کیا سراتو 2000 غیرآپشنال قیمت انواع محصولات سایپا 15 آبان 96 قیمت انواع محصولات سایپا 14 آبان 96 قیمت انواع محصولات سایپا 13 آبان 96 با پیش پرداخت 44 میلیون 500 هزار تومان صاحب کیا سراتو YD 2017 شوید قیمت انواع محصولات سایپا 7 آبان 96 مقایسه اجمالی بین تویوتا پریوس ‌هیبریدی، هیوندای النترا 2000 و کیا سراتو 2000 ؛ نبرد فاتحان بازار کامپکت با بودجه صد میلیون تومانی کیا سراتو بخریم یا مزدا 3؟ جدیدترین قیمت خودروهای وارداتی کیا موتورز از فروش جهانی 216.118 دستگاه خودرو در ماه جولای خبر داد قیمت انواع محصولات سایپا 4 مرداد 96 کسب بالاترین رده‌بندی IIHS توسط کیا سراتو 2017 خودروهای سراتو، آریو و چانگان را اقساطی بخرید فروش نقدی و اعتباری کیا سراتو با تحویل 30 روزه قیمت انواع محصولات سایپا 19 تیر 96 کیا سراتو را با اقساط 24 ماهه بخرید قیمت انواع محصولات سایپا 18 تیر 96 فروش کیا سراتو آپشنال با اقساط 48 ماهه و تحویل فوری مغلوبان تنش‌های داخلی نگاهی به کیفیت کیا سراتو مونتاژ داخل کیا سراتو بخریم یا تویوتا کرولا؟ فروش اقساطی سراتو 2017 آغاز شد نبرد فیل و فنجان! مقایسه دو خودرو تویوتا کرولا GLI و کیا سراتو 2000+جدول مقایسه دو خودرو سوناتاLF و کیا سراتو 2000+ جدول فروش فوری کیا سراتو آغاز شد شرایط فروش نقدی و اعتباری انواع محصولات اطلس خودرو در هر کلاس خودرویی چی بخریم؟ سراتو جدید در ایران با چه قیمتی به فروش می‌رسد؟ + بررسی گزیده اخبار روزانه پایگاه خبری «عصر خودرو» ( 7 تیر 95) جدیدترین قیمت خودروهای کیاموتورز +جدول دو‌راهی‌های خرید در بازار خودرو دوراهی‌های خرید جدیدترین قیمت خودروهای وارداتی فروش اعتباری سراتو با پیش پرداخت های متنوع فروش اعتباری انواع خودروهای وارداتی مدل 2016 کیا سراتو رتبه نخست سطح کیفی از دیدگاه مشتریان در بازه قیمتی 75 تا 100 میلیون تومان فروش اقساطی سراتو 2015 آغاز شد رُخ تازه کیا سراتو، این بار برای آمریکایی ها
Back to top